Сред съмнения за заговори армията губи влияние в Турция

Военен парад в Турция. Снимка: нюзпро

Под звука на чинелите на военния оркестър турската армия тази седмица изпрати фрегата на мисия за борба с пиратството в Сомалия, далеч от бурните морета, които люлеят въоръжените сили в страната.

В контраст на похвалите, които получава за мисиите си зад граница, имиджът на армията в Турция е доста разклатен от твърденията за тайни заговори за сваляне на проислямското правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Всичко това повдигна един въпрос, който някога бе немислим: Не държат ли вече генералите властта над един народ, свикнал да възприема армията като стълб на светската държава?

Разбира се, елитната военна класа, позната като „Пашите“ – титла, израз на уважение от времето на Османската империя, вече не е недосегаема, а няколко от нейните представители вече бяха пратени в затвора заради предполагаем заговор за преврат, чрез който да бъде свалено правителството. Чрез нещо като революция за Турция Ердоган драматично ограничи властта на армията, за да се съобрази с исканията на Европейския съюз военните да бъдат поставени под граждански контрол и намекна за допълнителни стъпки за „обуздаване“ на генералите.

Армията е свалила четири правителства от 60-те години на миналия век, доказателство за мнозина, че тя е действителната власт в страната откакто Мустафа Кемал Ататюрк основа строго светска република върху руините на Османската империя.

Обикновените турци обаче се измориха от постоянната заплаха от военна намеса и проявиха симпатия към насочената към бизнеса, прагматична и умерено ислямска посока, в която Ердоган води държавата през последните седем години. Ердоган подкрепи силно демократичните институции като част от усилията за присъединяване на Турция към ЕС, отслабвайки ролята на военните.

„Който смята, че няма закони в тази държава, и си мисли, че може да прави каквото си иска и да оправдае незаконните си действия чрез различни прикрития, трябва да знае, че тези времена вече са отминали,“ предупреди Ердоган миналата седмица. „Не искаме хората от тази страна някога пак да живеят под сянката на олигархията, искаме народът да реши по кой път да върви страната“.

По ирония, отслабването на властта на армията в Турция съвпада с повишаване на имиджа й на международната сцена. През декември Турция, единствената мюсюлманска страна член на НАТО, пое командването на мироподдържащата мисия на алианса в Кабул, Афганистан – смяна, пропита от символизъм. Турция има принос и в мироподдържащи мисии в Сомалия, Ливан и Косово.

Ердоган загатна в неделя, че може да бъде променен и закон, засягащ армията, който е служел като основание за предишни военни намеси. В закона се посочва, че армията има задължението да „наблюдава и защитава Турската република“. „Ако има консенсус, може да бъде променен,“ каза Ердоган в интервю за държавната телевизия. Правителството посочи миналата седмица също, че ще премахне и друг закон, чрез който цялата полицейска власт при военно положение се поставя в ръцете на армейските командири – друго действие, насочено към намаляване на властта на военните.

За да намали напрежението, Ердоган заяви, че работи съвместно с началника на Генералния щаб на армията, за да ограничи разпространяваните твърдения за заговори за преврат. „Сътрудничеството ни продължава по положителен начин,“ каза той. Изказването на Ердоган бе направено няколко дни, след като началникът на Генералния щаб ген. Илкер Башбуг гневно удари с юмрук по масата и отрече, по думите му, „бруталните“ твърдения, че негови подчинени биха могли да правят планове за взривяване на джамия с цел предизвикване на хаос и евентуално преврат.

Гневният изблик последва разкрития за серия предполагаеми заговори за преврат, откриване на скривалища за оръжие и подслушване, които нанесоха голям удар върху доверието на обществото в армията. Досега прокуратурата е повдигнала обвинения срещу над 400 души. Въпреки че военните съставят само една десета от заподозрените, които включват учени, журналисти и политици, те са обвинени, че са били основните подбудители.

Башбуг заяви твърдо, че времето на превратите е отминало. „Разбира се, имаше някои случаи в Турция, но ние, Турските въоръжени сили, заявяваме, че тези случаи днес са история,“ каза Башбуг миналата седмица. „Вярваме, че (армията) също си е извлякла своята поука от този период“.

Все пак, армията продължава да държи на някогашните си привилегии. Наскоро Конституционният съд отмени закон, позволяващ военни офицери да бъдат съдени от цивилни съдилища, вместо от военни, за престъпления, като например опит за сваляне на режими. Някои цивилни съдилища настояват, че те трябва да се заемат с този вид престъпления.

„Армията е подложена на разпит заради собственото си досие, което е помрачено с оглед на демокрацията от историята на преврати и ултиматуми,“ написа неотдавна Фатих Чекирге в анализ, публикуван във в. „Хюриет“. „Докато тези твърдения не бъдат проучени от цивилните съдилища, общественото съзнание няма да бъде успокоено“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.