Виктор Янукович – човекът от Изтока иска реванш

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Виктор Янукович, който се надява да получи реванш в неделя, пет години след унижението от Оранжевата революция, е „чист продукт“ на украинския колективистки и проруски изток. Кандидатът с най-добри позиции на финалната права към президентските избори, Янукович носи облика на родния си край Донбас, индустриалното сърце на Украйна: едър, с грубовати маниери и не много разговорлив, или както го наричат на драго сърце негови критици – селянин.

Този двуметров петдесет и девет годишен гигант е израсъл и направил цялата си кариера в региона на Донецк, където за него си съперничат заводските комини и въглищните мини, преди да бъде извикан в Киев през 2002 г. за премиер. Механик, а след това собственик на транспортна фирма, той е избран за губернатор на Донецк през 1997 г., когато се вихреха борби между кланове и разчистване на сметки за контрол над металургичните заводи в района.

Влиятелният местен бизнесмен Ринат Ахметов, който бе един от първите забогатели в Украйна и е собственик на футболния клуб „Шахтьор Донецк“, изглежда е изиграл решаваща роля във внезапното издигане на Виктор Янукович. „Ахметов имаше нужда от слаби хора в ядрото на властта, за да защитава и развива бизнеса си. Той направи така, че Янукович да бъде назначен за губернатор“, твърди Сергей Гармач, главен редактор на онлайн вестника „Остров“ в Донецк.

Както в съветско време, политиката и индустрията остават много тясно свързани в Донбас. Виктор Янукович също остава много популярен, със 75 процента от гласовете от първия тур на президентските избори. Тук от по-малко значение са съдебното му минало – през младостта си е прекарал три години в затвора за кражба и причиняване на телесни повреди, – слабите му качества на оратор, гафовете или правописните грешки, които отблъскват критиците му в Киев и в националистическия запад на страната.

„Ние сме работнически район. Нямаме навика да говорим много. И кой от нас не е правил грешки в младостта си?“, отбелязва Григорий Грин, журналист в интернет сайта Задонбас, който подкрепя Янукович. Подпомаган от американски съветници, „човекът от Донецк“ иска да модернизира имиджа си. Той вече набляга на демократичните ценности, усъвършенства украинския си език, изразява се също по-добре на руски като съгражданите си на изток, и започна да използва английския.

Роден на 9 юли 1950 г., останал сирак на две години, Янукович е имал трудно детство, което неговите приближени изтъкват като причина за характера му – той е известен със своята непримиримост и авторитарност. След като бе повален от прозападната Оранжева революция през 2004 г., когато изборната му победа на опорочените с измами президентски избори бе анулирана под натиска на демонстрантите, той се изправи бързо. През 2006 г. отново стана премиер благодарение на разделенията в оранжевия лагер и от тогава не спира да сърфира по заобикалящото го разочарование, за да предложи алтернатива.

След като се поучи от грешките си през 2004 г., когато подкрепян от Владимир Путин минаваше за „кандидат на Кремъл“, сега той е за балансирана политика между Русия и Европейския съюз. Все пак курсорът трябва да остане малко по на изток. „Русия, това са нашите братя, нашата историческа родина. Трябва да продължаваме да работим според принципите на добросъседство“, казва Анатолий Близнюк, председател на регионалния парламент в Донецк и приближен на Янукович.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.