Правда.ру: Мускулести „наблюдатели“ от Грузия застрашават изборите в Украйна

Иван Туляков

Грузинци. Снимка: фуфел.инфо

В навечерието на втория тур от украинските президентски избори в лагера на Юлия Тимошенко започна да се говори, че Янукович разположил около Киев някакви въоръжени бойци и се канел да осуети вота. Неясно остава обаче защо би го сторил фаворитът в предизборната надпревара.

Партията на регионите пък предупреждава за друга, не митична, а съвсем реална заплаха – изборите да бъдат провалени от Блока на Юлия Тимошенко. Симпатизантите й нямат намерение да се предадат без нов, решаващ „бой последен“в регионите, където техният кандидат явно губи пред своя съперник. И не е изключено отново да потърсят подкрепата на „оранжев десант“ от Грузия.

Ще припомним, че присъствието на неколкостотин мускулести „наблюдатели“ и „свободни журналисти“ от Грузия на първия изборен тур предизвика политически скандал и в Украйна, и в родината им. В центъра на шумотевицата около грузинските наблюдатели се озоваха двама политици от Тбилиси.

Единият, Гиви Таргамадзе, оглавява парламентарния комитет по отбраната и сигурността; заради несекващата му страст към износа на „цветни революции“ в Грузия го сравняват с Лев Троцки. Вторият е бившият председател на местната ЦИК Леван Тархнишвили, организатор на „бляскавата победа“ на Михаил Саакашвили и „Единното национално движение“ – грузинската партия на властта, спечелили предсрочните президентски и парламентарни избори през 2008 г.

Опозиционното движение „Алианс за Грузия“ настоя да бъде потърсена отговорност от Гиви Таргамадзе. Въз основа на журналистическо разследване на студио Джи Ен Ес, излъчено от телевизия „Кавкасиа“, съпредседателят на Алианса Давид Усупашвили заяви, че грузинските власти поддържат тесни контакти с престъпния свят.

Журналистите разкрили, че преди първия тур Таргамадзе пристигнал в Киев и обсъждал проблемите около „наблюдателите“ с човек, близък до криминалните среди. Грузинската опозиция е убедена, че аудиозаписите, публикувани в украински и грузински медии, са достатъчни, за да проявят органите на реда интерес към дейността на Таргамадзе.

А главният лейбърист на страната – лидерът на Трудовата партия Шалма Нателашвили, заяви направо, че грузинският президент изпратил в Украйна „боеспособен екип от наблюдатели“, за да „върне дължимото“ на своя украински колега – през ноември 2007 г. Виктор Юшченко изпратил в Тбилиси украински специални сили, за да разпръсват митингите на опозицията.

Наистина Тбилиси обещава да изпрати като наблюдатели на втория тур не борци и командоси, а депутати от различни нива. Никой в Украйна обаче не вярва на тези изявления, особено в рускоезичните области, които подкрепят Виктор Янукович. Там очакват от грузинците нови провокации, опити да се възпрепятства броенето на бюлетините.

В Киев все по-настойчиво звучат исканията за въвеждане на визов режим с Грузия – поне докато траят изборите. Още повече че този път кавказките гости на Украйна са решили да превземат „с абордаж“ своя черноморски съсед. Одески медии публикуваха информации, че в пристанище Иличовск пристигнал от Поти фериботът „Героите на Одеса“ с почти сто грузински граждани на борда.

Според източника, корабът събудил огромен интерес у граничарите и в митническите служби. Посочва се, че фериботът превозвал 30 камиона с по трима души за всяка кола. Пристигналите имали проблеми с документите, така че граничните власти и митничарите все още не можели да научат същинската цел на визитата.

Депутатите от Одеския областен съвет се страхуват регионът да не бъде използван за прехвърляне на грузински бойци, които да осуетят втория тур от президентските избори. Както обясни председателят на съвета Микола Скорик, „Одеса, при все че е толерантен регион, знае да се брани доста твърдо. Много бихме искали да няма кръвопролития в нашия регион“. „Трябва също да не допуснем и най-малката причина за проваляне на изборите“, подчерта Скорик.

На извънредна сесия депутатите от регионалното събрание приеха обръщение до президента на Украйна, председателя на Върховната рада, генералния прокурор и други официални органи, в което настояват да бъде предотвратена намесата на бойци от други държави в изборния процес – „за да не се допусне кръвопролитие, да бъдат гарантирани прозрачни и демократични избори“.

Кметът на Донецк Олександър Лукянченко заяви предния ден на пресконференция: „В момента грузински граждани масово резервират места в хотелите за втория тур от президентските избори в Украйна.“ Има и друга тревожна подробност, за която съобщи заместник-генералният прокурор на Украйна Татяна Корнякова, натоварена със случая с грузинските наблюдатели.

„ЦИК се усъмни дали е легитимна регистрацията на тези граждани, след като прегледа анкетите им, попълнени с един и същи почерк, които съдържат неточни паспортни данни и няма посочено местожителство. Повечето са получили грузински паспорти в края на декември 2009 г. Нещо повече, граничарите ни информираха, че при влизане в страната тези граждани не са могли ясно да посочат с каква цел са пристигнали“, заяви Корнякова, цитирана от „Украинская правда“. „Отнасяме се към всички положително, с уважение, и бихме желали съседите ни да имат същото отношение към нас“, каза представителката на генералната прокуратура в Украйна.

В обкръжението на грузинския президент господин Саакашвили очевидно са решили въпросното „уважение“ към украинските политици да бъде проявявано избирателно. Не е сигурно обаче дали госпожа Тимошенко ще има полза от него. Защото казашкият дух още не е напуснал потомците на Тарас Булба.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.