Може ли доктрина да изхрани Русия?

Руски пазар. Снимка: алтапрес

Доктрина за продоволствена сигурност на Русия подписа президентът Дмитрий Медведев. Документът поставя твърде амбициозни цели – предвижда се след 10 години 85 на сто от месото на пазара във федерацията да е родно, руско производство, руското мляко да достигне 90 на сто, а захарта – 80 процента от продажбите, отбелязва „Время новостей“.

Доктрината поставя като цел развитието на руския агропромишлен комплекс по-специално, за да се гарантира на хората в страната пълноценно хранене според нормите на международните организации. Президентският указ задължава правителството да разработи конкретен план за осъществяване на постановките от документа и да представя на държавния глава годишни доклади с анализ, оценка и прогноза за продоволствената сигурност на Русия, посочва вестникът.

Планът за зърното, например, вече е преизпълнен, експертите очакват в близките 5 години руските производители да „спасят“ потребителите и от вноса на мляко, намален е вече и вносът на месо, пише всекидневникът. „Время новостей“ изразява надежда, че правителството в Москва няма да прибягва до забрани, а ще избере „по-хуманния, макар и по-дълъг път – да развива собственото производство без изкуствени ограничения на вноса“.

За да повиши икономическата достъпност на храните, руската държава смята да се бори срещу бедността, да подкрепя малоимотните, да организира храненето на бременните и учениците. С цел да повишат физическата достъпност на хранителните стоки властите са решили да развиват интеграцията между различните региони на Русия, предвиждат също финансови, транспортни и инфраструктурни мерки, пише „Росийская газета“.

Приоритет в доктрината са храните руско производство, но се посочва, че предстоящото влизане на страната в Световната търговска организация „при условия, които отговарят на националните интереси“, също ще укрепва продоволствената сигурност. Тъй че не става дума руският продоволствен пазар да бъде ограден с „желязна завеса“. Просто условията на играта там трябва да се диктуват от онези компании, които са си платили данъците и са създали работни места във федерацията, изтъква руският официоз.

Предвидените мерки изискват време, прочее не се очаква още утре да настъпят принципни промени в продоволствената сфера. От друга страна, правителството всяка година ще докладва на президента за постигнатия напредък, което гарантира, че изпълнителната власт в Русия ще помни 365 дни в годината за „физическата и икономическата достъпност“ на насъщния, твърди „Росийская газета“.

Експертите в Русия не схващат какво е практическото значение на доктрината като цяло, коментира „РБК дейли“. Приетата вече от федерацията програма за развитие на селското стопанство до 2012 г. се изпълнява нормално, заявява руският аналитик Андрей Сизов. Продоволствената сигурност не означава самоосигуряване с продукция, а достъпност на продуктите за населението. Дали са от внос или не – няма значение. Колкото до необходимата помощ за най-бедните слоеве, тя е записана в документа между другото, добавя специалистът за „РБК дейли“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.