Северна Корея – опасните интимни тайни на Ким Чен-ир

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Ким Йон-сун била танцьорка, прочута сред севернокорейския елит преди да бъде изпратена в затвор за девет години. Престъплението й? Това, че е знаела тайна за личния живот на вероятния бъдещ наследник Ким Чен-ир.

Това е била тайната за любовна история, която Ким Чен-ир започнал през 60-те години с омъжена актриса, която искал да скрие от баща си и основателя на севернокорейската управляваща династия Ким Ир-сен, и която дори и днес е толкова чувствителна тема, че остава прикрита в официалната история на изолираната страна. В крайна сметка, Ким Чен-ир има син от актрисата, звезда на своето време, която се казвала Сен Хе-рим или Сон Хе-рим, починала в изгнание в Русия през 2002 г.

„Живях живот, който не може да бъде разказан без сълзи“, споделя 72-годишната Ким Йон-сун пред Ройтерс в Сеул, където сега работи като учител по танци, след като избягала в Южна Корея през 2003 г. „Това е просто ужасяващият начин, по който работи Северна Корея“.
Голяма част от историята на Ким Йон-сун, чиято книга „Аз бях приятелка на Сен Хе-рим“ бе публикувана преди две години, бе потвърдена от севернокорейски дезертьори, включително бивши високопоставени официални служители в потайната страна. Източници от разузнаването също потвърдиха съобщенията за връзката на Ким Чен-ир със Сен, за която се смята, че е една от неговите съпруги и майка на Ким Чен-нам, роден през 1971 г.

Сен, приятелка от училище на Ким Йон-сун, е била една от първите големи филмови звезди на страната, с множество фенове, включително любителя на киното Ким Чен-ир. Самата Ким Йон-сун била известна танцьорка, която се срещала с лидера и неговия син на представления. Семейството й живеело сред елита, а брат й бил генерал, който помогнал за превземането на Сеул в началото на Корейската война (1950 г. -1953 г.).

Един ден тя срещнала Сен, която казала, че се мести на едно място в Пхенян, наречено „специална резиденция номер пет“, жилище, което било запазено за семейството на управляващия клан Ким. Тя знаела какво означава това. Нейната приятелка щяла да стане съпруга на Ким. С други думи – Ким Чен-ир не само принудил жена, която била шест години по-възрастна от него, да се разведе със съпруга си и да се премести при него, но направил и нещо още по-рисковано – отхвърлил комунистическата революционерка, която баща му избрал, за да създаде наследници на управляващата династия.

Повтаряйки историята, Ким Йон-сун станала престъпник, загубила семейството си, привилегирования си статус и живяла в продължение на десетилетия под милостта на севернокорейския апарат на силите за сигурност. Тя не осъзнавала колко далеч Ким Чен-ир би могъл да стигне, за да запази в тайна връзката си.

През август 1970 г., Ким Йон-сун е все още млада, зарязала танцуването майка и служителка в магазин, когато й било казано да замине на работно пътуване до процъфтяващ град на границата с Китай. Тя приготвила багажа си, отишла до гарата, където била пресрещната от двама агенти от силите за сигурност, които я вкарали насила в джип съветско производство. Разпитвана и принудена да напише цялата си житейска история, тя вмъква и изречение сред дузините тетрадки, които изписва за разговора си със Сен.

„Ако знаех, че с това щях да се озова в политическия затвор Йодук, никога нямаше да го напиша в показанието“, каза тя. Те предполага по-късно, че информатор е подшушнал на силите за сигурност за брака и нейното писмено показание го потвърждава. Ким Йон-сун прекарала следващите девет години, борейки се за храна и за живота си в системата от политически затвори на Северна Корея, която сега се смята, че е обитавана от около 200 000 души. По-късно тя прави хореографията на смразяващия мюзикъл за затворническите лагери, наречен „Историята Йодук“.

Едва десет години след освобождаването й, след като Ким Чен-ир изглежда вече е загубил интерес към актрисата, агент от службите за сигурност й казва защо се е озовала в затвора. „Той ми каза, че Сен Хе-рим не е била съпруга на Ким Чен-ир и да забравя за това, което вероятно съм чула, че двамата имат дете.“ По това време, Ким Чен-ир имал вече двама други синове с бившата танцьорка Ко Йон-хе, включително момче, което се казва Ким Чен-ун и което най-вероятно ще бъде следващият наследник.

„След като Ким Чен-ир започна живота си с новата съпруга Ко Йон-хи (известна и като Ко Йон-хю), те заличиха всякакви спомени за Сен Хе-рим“, каза Ким Йон-сун. „Севернокорейците наистина не се интересуват кой ще е следващият. Те знаят, че ще трябва да следват лидера, независимо кой е той.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.