Успехът на Кристалина, джазменът-партизански командир и Желева

“Кристалина Георгиева показа компетентност”, писа “Файненшъл таймс” след нейния “изпит” в европарламента. По-рано вестникът писа, че Желева показа некомпетентност. Просто и ясно. А у нас се развихриха политически и партизански борби за “посраната мома” Желева (както се изразихме в e-vestnik, виж тук).

Контрастът между двете беше толкава явен, че отпаднаха съмненията дали предишната кандидатка на ГЕРБ Румяна Желева е била окаляна или просто се е изложила.

Успехът на Кристалина беше безапелационен, караше те да се гордееш, че си българин, също както преди това Желева те караше да се срамуваш. Желева се държа арогантно и беше неподготвена, Георгиева показа чувство за хумор и познания – коментираха журналисти и евродепутати след двете изслушвания.

И уж някакви социалисти и зелени били подлели вода на Желева, някаква Антония Първанова, а сега същите изразиха възторг от Кристалина Георгиева и дори много от тях оттеглиха въпросите си още след експозето й и първите отговори. Но имаше и въпроси-капани, питаха я за всичко важно в ресора й – от ивицата Газа до Конго и Хаити. Оценките за нея бяха възторжени, ръкопляскаха й няколко пъти. Ученото си е учено, както казва народът.

А Бойко Борисов, след като похвали Кристалина Георгиева, пак каза пред бТВ, че не е допуснал грешка с Желева, и че тя била поставена в тежка ситуация и било въпрос на психика и реакция. Тоест премиерът продължава да не вижда, че Желева изложи България и да не си признава грешката.

Един социолог по много оригинален начин удари хвалба на Борисов, за да му се хареса  – каза по повод Желева, че той бил първият премиер, който давал заден ход. Всъщност Борисов катастрофира с Желева, блъсна се в стената вместо да натисне спирачки (имаше предупредителни сигнали). И след това слезе от смачкания автомобил и обвини времето за катастрофата. Та това ако е заден ход… Слагачите около Борисов стават все повече и все по-оригинални.

Политологът Иван Кръстев в интервю за австрийския в. “Ди Пресе” направи сложна хвалба на Борисов, с която издига на нови висоти традициите от тоталитаризма, когато писатели и поети се чудеха как по-оригинално да похвалят Живков. Кръстев каза, че Борисов бил като джазмен, импровизирал, и действал като партизански командир. Първото сигурно нещо говори на австрийската аудитория, макар и да е нелепо (нерде джаз, нерде Борисов). Второто сигурно в Австрия не са го разбрали, но у нас е много ясно за червения електорат, да речем. Комбинацията между двете е голям кич.

Както и да е. Успехът на Кристалина изми срама, който брахме от Желева (поне онези, които видяхме, че тя ни излага, защото имаше фенове на Бойко, които не разбраха, че това е срам). “Едно е сигурно – г-жа Георгиева не е Желева”, коментира в туитър профила си зелената евродепутатка Юдит Саргентини. Набедената за мъчителка на Желева Антония Първанова коментира след изслушването на Кристалина Георгиева: “Ако калта, която се изсипа върху мен, е цената да имаме комисар като Кристалина Георгиева, си струва.”

А вестник „Монитор“, който поддаква на Борисов, та чак се омазва до ушите, писа ден по-рано, че Антония Първанова готвела заговор и срещу Кристалина Георгиева, подковавала зелени и либерали да я разкатаят с въпроси. Ей, слагачите на Борисов се чудят какво да измислят, за да му се харесат.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.