„Странни престъпления“ по железниците в Санкт Петербург

Пътници от дерайлиралия влак край Санкт Петербург. Снимка: нюзру

При експлозия на 2 февруари в Санкт Петербург на железопътната линия, водеща за Беларус, бе ранен един човек. В разследването веднага бяха мобилизирани всички сили на местните спецслужби, на местопроизшествието пристигна дори шефът на Следствения комитет към руската федерална прокуратура Александър Бастрикин, но следствието явно още няма категорично мнение за станалото, пише „Время новостей“.

От една страна, произшествието изглежда симптоматично в контекста на атентата срещу влака Невский експрес, пътуващ между Москва и Санкт Петербург, през ноември м. г., когато загинаха 25 души. Очевидно в тази връзка вчерашният взрив бе сметнат за терористична акция, но според Следствения комитет тя наподобява по-скоро пиар на опозиционни групировки. Криминалисти отбелязват, че това не е първото странно престъпление по тази железопътна отсечка, където през последните седмици зачестиха мистериозни атаки от страна на т. нар. графитисти. Досега те просто си рисуваха безобидно по вагоните, откарани в глухи линии, но вече започват да нахлуват в движещи се крайградски влакове и да ги поливат с боя отвътре.

Мотивите им са неизвестни, но се знае, че някой докарва графитистите с коли до местата на акциите, чиито участници всеки път получават пари. Милицията още не е установила кой плаща. по-късно се разбра, че отговорността за експлозията в Санкт Петербург е поета чрез блогове в Интернет от някаква групировка, наречена „NS-WP Невоград“. Според следствието, това е напълно реална версия, тъй като предния ден Върховният съд на Русия обяви Национал-социалистическото дружество за екстремистка организация, което поставя членовете й извън закона и естествено е могло да породи „ответна реакция“.

Националистите от „NS-WP Невоград“ изповядват култа „Родна вяра“, уточнява „Комерсант“. Те заявяват, че експлозията е извършена във връзка с езическия празник Громница – навремето се смятало, че 2 февруари е единственият зимен ден, когато може да се случи гръмотевична буря. „Родноверците“ обещават скоро нови експлозии, изтъква вестникът и припомня, че сектата извърши аналогични атентати през 2008 в Москва – според разследващите, това е била подготовка за нови акции. Лидерът на руския Съюз на славянските общности „Родна вяра“ Вадим Казаков обаче заявява пред „Комерсант“, че последователите на този култ са обвинявани във всички смъртни грехове с едничката цел да ги скарат с православните. По думите му, „родноверието“ е против насилието изобщо.

Експерти сапьори казват пред „Новие известия“, че този взрив е дело на непрофесионалисти. Някои смятат, че става дума за подражатели на терористите, взривили Невския експрес. Разпространената информация за терористична акция най-вероятно не отговаря на истината, макар че естествено ще бъде проверена, коментира говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин пред „Независимая газета“. „Картината на престъпленията и предварителните данни на следствието сочат, че злоумишлениците са преследвали съвсем различни цели. Престъпниците, подготвили и осъществили експлозията, най-вероятно са целели само да вдигнат много шум и да привлекат медийното внимание“, твърди Марков. „Жертви няма, но шум има, и то предостатъчно“, заключава „Комсомолская правда“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.