Юлия Тимошенко и жаждата за власт

Олга Недбаева

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Запленяваща за едни, опортюнистка и непредвидима за други, Юлия Тимошенко извървя изпълнен с доста обрати път, за да достигне до върховете на властта в Украйна. Облечена винаги в прилепнали по тялото рокли и с обувки с зашеметяващо високи токове, тази дребна 49-годишна жена се захвана с нова невъзможна мисия: да намали преднината от 10 пункта, които я делят от противника й Виктор Янукович на първия тур на президентските избори в Украйна и да спечели тази неделя втория тур на вота.

„Няма да загубя изборите“, повтаря, сякаш е молитва, украинската премиерка, която вече премина през богатството, затвора и властта и се превърна в един от символите на прозападната Оранжева революция през 2004 г. „Тя изпитва истинска жажда за власт. И имаше добри учители, които да я научат на това“, написа за нея неотдавна бившият й съветник Дмитро Видрин.

Един от учителите на Тимошенко беше Павло Лазаренко, бивш премиер на Украйна, който днес е в американски затвор за измами и пране на пари. Именно той помогна на Тимошенко да си проправи път до върховете на мощна енергийна компания. Другият й учител е бившият украински президент Леонид Кучма, който беше в основата на нейното задържане през 2001 г. – изживяване, което й показа предимствата на властта над парите и я превърна в опозиционерка, готова на всичко.

Родената на 27 ноември 1960 г. Тимошенко е работила като инженер и икономист по времето на СССР. Тя беше назначена на поста на директор на голяма енергийна компания, която придоби монопола върху износа на руски газ в Украйна, след като страната обяви независимост през 1991 г. Този бизнес й коства съдебно преследване в Украйна за кражба, както и в Русия за предполагаеми плащания на подкупи през 1996 г. на хора на ръководни постове в руското министерство на отбраната. Тези афери, приключили през 2005 г. при неясни обстоятелства, бяха извадени на яве от нейните противници, сред които и настоящият президент на Украйна Виктор Юшченко, бивш неин съюзник, а днес нейният най-голям враг, който я обвинява, че е корумпирана и манипулирана от Москва.

Смятана за проевропейски настроена, Тимошенко знае как да изглади противоречията с Москва, като упорито се смее на шегите на руския си колега Владимир Путин, отправени по адрес на отиващия си украински президент.
Кариерата на жената, която може да стане първата президентка на Украйна, беше изградена с радикални антифеминистки методи, смята украинската писателка Оксана Забужко, която упреква Тимошенко, че изважда на преден план женствеността си, за да печели дивиденти. За Видрин няма „адекватен отговор на женското предизвикателство на Тимошенко. В Европа няма жени политици, които да притежават такава смесица от чар, арогантност и отхвърляне на всички правила“.

Политическата кариера на Тимошенко започна през 1997 г., когато тя стана депутат, а после и заместник-премиер в правителството на Виктор Юшченко през 1999 г. Уволнена през 2001 г. от президента Леонид Кучма, тя беше хвърлена в затвора месец по-късно заради предполагаема кражба на един милиард долара, предназначени за плащането на доставките на руски природен газ. През 2004 г. Тимошенко застана до Виктор Юшченко срещу кандидата за президент, подкрепян от Москва – Виктор Янукович, обвинен в изборни измами на президентския вот.
Руският либерал Борис Немцов, който беше съветник на Виктор Юшченко след Оранжевата революция, твърди, че е прекарал времето си да се бори срещу популизма на премиерката Тимошенко, която замрази цените и преразгледа приватизационните сделки.

Днес Тимошенко обещава да се бори с олигарсите, докато медиите й приписват връзки с мнозина от тях.
„Поведението на Тимошенко е хаотично и отблъсква онези, които правят рационален избор. Други, които са привлечени от самоувереността й, й се доверяват сляпо“, казва политологът Андрий Ермолаев.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.