Премиерът Салам Фаяд като палестински Бен Гурион

Хауърд Шнайдер

Сатиричен колаж на Салам Фаяд в радикален палестински блог

Преди да излезе на сцената пред публика от израелски интелектуалци и политици, палестинският премиер Салам Фаяд вече бе оприличаван с основателя на Израел Давид Бен Гурион – демонизиран като лидера на движение, решено да подкопае мирния процес, и отхвърлян като технократ без подкрепа от народа. Неговото присъствие в претъпкана конферентна зала в сърцето на Израел, в града, наречен на името на основателя на съвременния ционизъм Теодор Херцел, вероятно казва също толкова, колкото и всички коментари за ролята му на главния посредник на палестинците с Израел и Запада.

„Това е случай на две напълно, диаметрално противоположни исторически разказа“, каза Фаяд в 30-минутната си реч, която задълба в логиката на основните искания на палестинците като това за край на израелската окупация и колонизацията на Западния бряг, както и за създаването на палестинска столица в Източен Ерусалим. „Израелците имат дълга история. Болка. Амбиции. Също като вас, ние имаме своя собствена история на болка и страдания, имаме свои собствени амбиции – да живеем редом с вас в мир и сигурност“.

Фаяд говори на конференцията в Херцлия, годишното събрание, превърнало се в подробна дискусия на израелската сигурност и икономика, както и в форум, на който лидерите лансират инициативи и правят провокации. Същността на речта му не беше толкова необикновена, колкото самата обстановка, в която бе произнесена. Фаяд не само пристигна от офиса си на Западния бряг до този крайбрежен израелски град северно от Тел Авив, но и сподели един подиум с израелския министър на отбраната Ехуд Барак, което бе много рядка публична среща между високопоставени израелски и палестински лидери във време, когато двете страни не се срещат официално.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и членовете на неговия кабинет общуват с арабски представители в Египет и Йордания, но никой от тях не отиде на състоялата се неотдавна конференция в Обединените арабски емирства. На най-високо равнище двамата съседи говорят в редки случаи, което отразява провала на опитите на администрацията на Обама да поднови официалните мирни преговори. Прибързаният оптимизъм на администрацията намаля до предложения за „междинни разговори“ на ниско ниво – идея, която по думите на бившия американски посланик в Израел Даниел Куртцер ще „върне часовника назад“ така, сякаш 20-те години на разговори никога не ги е имало.

В тази мрачна атмосфера, докато двете страни се обвиняват една друга за парализата, усилието на Фаяд да задържи в релси палестинското самоуправление на Западния бряг продължава да предизвиква уважението на израелците и да гарантира паричните потоци от САЩ и Европа. По-рано на конференцията израелският премиер Шимон Перес направи сравнението с Бен Гурион, наричайки Фаяд строител на държава. Останалите, дори песимистите за сключване на мирно споразумение, се съгласиха. „Добрата новина: За пръв път палестинците имат някого, който иска да мисли конструктивно и да построи тяхното общество. Лошата новина: Той не е представителен“, каза Дан Шуфтан, директор на Националния център за изследвания на сигурността към университета в Хайфа.

Фаяд е един от малцината палестинци, които получават покана за събития като конференцията в Херцлия и са склонни да пътуват до Израел, за да присъстват. Организаторите на конференцията смятат, че това е възможност да се говори директно през бариерата. „Мисля, че Фаяд искаше да се обърне към израелското общество и това е най-доброто място да го направи“, каза Даниел Ротшийлд, генерал-майор от запаса и председател на конференцията.

В двойните обръщения имаше контрасти: Барак говори на иврит, Фаяд – на английски; Барак се съсредоточи върху заплахите за сигурността в региона, Фаяд – върху нуждата от „политически хоризонт“ за палестинската държава.
Имаше обаче и обща линия, при която и двете страни признаха наличието на международен консенсус относно идеята за две държави. Барак заяви, че Израел рискува да стане „истинска държава на апартейд“, ако не започне скоро да преговаря за условията за палестинска държава. Фаяд каза, че работата, която се върши на управленско ниво на Западния бряг, трябва да бъде придружена от политически напредък. „Поехме отговорността да се подготвим за държавността“, каза Фаяд. „Трябва да видим, че окупацията наистина е на път да бъде вдигната“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.