Защо Обама все не намира време за Европа

Бен Нимо

За да стигнеш до среща на високо равнище, е нужна сериозна подготовка: такова послание от САЩ разчете Европейският съюз, след като Белият дом заяви, че американският президент Барак Обама няма да присъства на планираната среща на върха между ЕС и САЩ в Мадрид през май. Анализатори твърдят, че ЕС продължава да бъде важен потенциален партньор на САЩ, но че Вашингтон ще гледа сериозно на него само ако 27-те държави членки могат да окажат на САЩ значителна подкрепа по ключови въпроси като финансовата реформа или войната в Афганистан.

Обама „би желал да има добри отношения с Европа, но ако Европа иска да бъде приемана сериозно като партньор, ЕС би трябвало да обърне внимание на същността“, каза Антъни Дворкин, старши научен сътрудник по политическите въпроси в изследователския институт Европейски съвет за международни отношения.
От 1997 г. лидерите на ЕС и САЩ неизменно организират срещи на високо равнище веднъж в годината като знак за тяхното „стратегическо партньорство“.

На 1 декември ЕС въведе в сила Лисабонския договор, чиято цел е да даде на блока по-голямо влияние в света чрез учредяването на поста постоянен президент на ЕС, който да действа успоредно с ротационното председателство, осъществявано от дадена страна членка. Испания, която пое ротационното председателство през януари, беше насрочила следващата среща на върха между ЕС и САЩ за 24 май. Тази среща трябваше да бъде председателствана от новия президент на ЕС Херман ван Ромпой.

Но в понеделник служители на Белия дом казаха, че Обама не планира да ходи в Испания, което беше удар за мечтата на ЕС за световно влияние. „Решението на Обама показва, че САЩ не са много сигурни, че ЕС може да осъществи тази амбиция“, каза Йорг Форбриг, старши научен сътрудник в Берлин на трансатлантическия изследователски институт Германски фонд Маршал в САЩ. Според служители от двете страни на Атлантика решението Обама да не присъства на срещата на високо равнище е просто въпрос на избиране на подходяща дата.
„Хората имат натоварен график и Обама е идвал много пъти в Европа“, каза във вторник говорителят на Европейската комисия Майкъл Ман. Но анализатори заявиха, че става въпрос за доста по-дълбоки проблеми.

Първият се състои в това, че САЩ разглеждат европейците като неспособни да окажат нещо повече от символична подкрепа по ключови въпроси като промените в климата или изкуствено занижената валута на Китай.
„Вече не става дума за това какво могат да направят САЩ за нас (в Европа), става дума за това какво можем да направим заедно, а САЩ са все по-разочаровани от това, което може да предложи Европа“, каза Томаш Валашек, който ръководи изследванията по външна политика и отбрана в изследователския Център за европейски реформи в Лондон.

Това се подсилва от объркването в ЕС за това кой би трябвало да организира срещата на върха през май, като официалният й председател Ван Ромпой очевидно остава в сянката на испанското председателство, което планира срещата. „Институционалното объркване за това кой би трябвало да бъде домакин и председател на срещата на върха… създава впечатлението, че това е среща заради самата среща, а не среща, която би довела до конкретни резултати“, каза Дворкин.

Накрая, натовареният график на самия Обама подчертава трудната ситуация, в която се намира ЕС: само за тази година той има планирани посещения на срещи на високо равнище на водещи международни организации като Г-8 (през юни), Г-20 (през юни и ноември), ООН (през септември) и НАТО (през ноември). Това му дава предостатъчно възможности да обсъжда специфични проблеми с всички лидери на ЕС, които са му нужни, без да трябва да отделя време за среща на върха, на която блокът едва ли ще предложи онова, което иска той, ако се съди по предишни форуми.

„От гледна точка на големите въпроси, които са на дневен ред… ЕС не е значима част от решението“, изтъкна Валашек. А това натоварва ЕС с необходимостта да предложи начини, по които той като едно цяло може да окаже истинска помощ на САЩ, в противен случай има опасност така желаните от него срещи на високо равнище да изчезнат в облаците на планина, която Съюзът не би могъл да изкачи.

„Европа може да се надява да бъде удостоена с внимание и с участието на Обама на срещата на високо равнище между САЩ и ЕС, ако Вашингтон прецени, че има полза от ангажирането с Европа“, каза Форбриг. „Не бих изключил дори това планираната среща на върха между ЕС и САЩ да пропадне напълно, даже да има вероятност това решение да сложи край на традиционните редовни срещи на високо равнище между ЕС и САЩ“, заяви той.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.