Каролос Папуляс – популярният президент

Каролус Папуляс. Снимка: официален сайт

Каролос Папуляс, 80-годишен, който бе преизбран от парламента за втори петгодишен мандат на поста президент на републиката, е консенсусна фигура от гръцкия политическия свят, ползваща се с голяма популярност в своята страна.

Той бе избран за първи път през февруари 2005 г. по предложение на десницата, която тогава бе на власт, и бе подкрепен от социалистите от ПАСОК, които бяха в опозиция. Папуляс, който произлиза от редиците на социалистите, съумя да запази през първия си мандат един дискретен тон за политиката на десницата 2005-2009.
Президентът на гръцката република разполага с ограничени права и неговата роля е основно представителна.
Папуляс, който бе загрижен от екологични въпроси, особено по време на убийствените пожари от 2007 г., които опустошиха южната част на страната, призова многократно сънародниците си за „формиране на социално съзнание“ за спазване на нормите за защита на оклоната среда, които често са нарушавани.

Каролос Папуляс е роден в Янина в областта Епир Северозападна Гърция на 4 юни 1929 г. и е участвал в антинацистката съпротива от 1942 до 1944 г., когато е бил юноша. След като учи право в Атина, Милано Италия и Кьолн Германия, той става адвокат през 1963 г.. Той работи като адвокат до 1981 г. преди да бъде назначен за заместник-министър на външните работи от основателя на ПАСОК и баща на сегашния премиер Георгиос Папандреу – Андреас Папандреу. Междувременно обаче той е живял в изгнание в Германия по време на диктатурата на полковниците от 1967 до 1974 г., когато става един от съоснователите на ПАСОК.

Папуляс, който е кадър на ПАСОК и много близък до бившия премиер Андреас Папандреу, е бил два пъти министър на външните работи в неговите правителства 1985-1989 и 1993-1996 и депутат от Янина – център на областта Епир, от 1977 до 2000 г.. Като външен министър той следваше точно проарабската и просръбска политика на ПАСОК през 80-те и 90-те години. Докато той ръководеше външното министерство, социалистическа Гърция подкрепяше Сърбия по време на югославския конфликт през 90-те години. Той се проявяваше като защитник на сръбската кауза, опитвайки се многократно да служи като посредник между международната общност и бившия югославски президент Слободан Милошевич или босненския сърбин Радован Караджич.

След като стана председател на комисията по външна политика на гръцкия парламент, Папулас бе обвинен през 2000-та година, че е бил в центъра на усилията Слободан Милошевич да се откаже от властта срещу изгнание в чужбина или гаранции за сигурността в собствената му страна. През 2001 г. той критикува предаването му на Международния трибунал в Хага. Папуляс е също така един от архитектите на проарабската политика на Гърция и на отличните отношения на тогавашните социалистически правителства с бившия сирийски президент Хафез Асад и с либийския лидер Муамар Кадафи. Под негово ръководство гръцката дипломация възприе много твърда линия спрямо съседна Турция.

Папуляс е женен и има три дъщери. Той е ловец и е бил изявен спортист като национален шампион по овчарски скок и член на националния отбор по волейбол. Учтив и сдържан, Папуляс продължава да бъде една от най-популярните политически личности в страната, събирайки положителни оценки от 82 процента от гърците, според направено скоро проучване.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.