Who is that girl? – „Мис Травестит“ в Пловдив + фотогалерия

Марлене имитира Лейди Гага. Снимки: Николай Григоров

„Има ли мъже тук или сме само жени”, крещи Мис Бони. Известният гримьор, в ролята си на травестит, е водещ на конкурса „Кралица на Калигула” в микс клуба в Пловдив. Тази нощ се избира най-красивият травестит.  Председател на журито е популярният светски хроникьор Мон Дьо.

На втори февруари вечерта заведението е препълнено. Цигарен дим и аромати на тежки парфюми се смесват и е трудно да се диша. Звучат песни на Джордж Майкъл, „Арми оф лавърс”, Мариус Куркински, диджеят пуска Миро и Крум.  В клуба могат да се видят всякакви хора, от разнообразието даже те заболява главата. До мен седи компания от пет жени, един мъж, видимо усещаш се като жена и възрастен господин с очила. Странната компания се оказва една от нормално изглеждащите тук. Зад мен се настаняват двама травестити – изглеждат страшни с огромните си гримирани лица, дълги нокти и нелепи движения с китките. Става ми жал за тях – колко е тъжно да искаш да си нещо друго от това, което природата е решила да си.

Разходката из клуба ми дава възможност да видя хора, които никога не бих видяла на друго място. Бутам се в силно гримирани мъже, с перуки и пера, излизащи отвсякъде, а лицата им излъчват женска надменност.  Момчета с прилепнали дрешки, се извиват под ритъма на музиката, увличат се в близостта си и започват да се целуват. Усещам, че в доста от случаите не разпознавам пола на хората, които оглеждам. Може би е твърде тъмно тук…

Победителката в конкурса "Кралица на Калигула" Камела Паркър. Снимки: Николай Григоров

Победителката в конкурса "Кралица на Калигула" Камела Паркър. Снимки: Николай ГригоровБела Белини (в ляво) и Ру Пол се представят в ежедневни облекла на конкурса Снимки: Николай ГригоровМарлене бе най-високата участничка Снимки: Николай Григоров"Момичетата" се представят в ежедневни облекла пред публиката. Снимки: Николай ГригоровРу Пол, представяща се като Новата Глория Снимки: Николай ГригоровПосетители в клуба. Снимки: Николай ГригоровВанеса позира, преди да излезе на сцената. Снимки: Николай ГригоровДрехите на участничките-травестити в съблекалнята. Снимки: Николай ГригоровКамела Паркър имитира фолк певицата Камелия. Снимки: Николай ГригоровРу Пол стана трета в конкурса. Снимки: Николай ГригоровМис Джулия е сред звездите на "Калигула" Снимки: Николай ГригоровВанеса е една от "новите в гилдията". Снимки: Николай ГригоровАтракциите в клуба преди шоуто на травеститите. Снимки: Николай ГригоровГалена не успя да впечатли журито и не влезе в челната тройка. Снимки: Николай ГригоровМарлене имитира Лейди Гага. Снимки: Николай ГригоровБела Белини имитира Лили Иванова. Снимки: Николай ГригоровТравеститът Галена направи дебюта си в клуб "Калигула". Снимки: Николай ГригоровБела Белини в ежедневното си облекло. Снимки: Николай Григоров

Успявам да се вмъкна зад кулисите на шоуто час преди да почне, все пак съм тук, за конкурса „Кралицата на Калигула”. „Момичетата” започват да се събират в гримьорната. Претендентките са седем – коя от коя по-ефектна и не просто приличаща на жена… Те говорят като жени,  кокетничат като жени, кръстосват крака и палят цигара след цигара, свивайки устните си, така че да не си изтрият червилото. Няма как да не им говориш в женски род. Тънките талии и стегнати крака даже може да те накарат да им завиждаш, чисто по женски.

„Явяваме се на конкурса, за да се забавляваме”, казват някои от участничките.  Истината е, че освен забавление,  този конкурс може да донесе предложение за работа на момчетата, правещи се на жени. Всички те имат свои музикални номера – пеят и танцуват,  имитират популярни изпълнители и с това се опитват да си вадят хляба. Всички те участват по такива конкурси, организиращи се от микс клубове в големите градове на България, за да създадат контакти и да бъдат забелязани от собствениците. Първата награда от конкурса на който присъствам, е 1000 лева, както и договор за работа в рамките на година в клуб „Калигула”.

Конкурсът започва. „Момичетата”  се представят в три кръга. Първо „дамите” показват ежедневното си облекло.  В него задължително присъстват мрежестите чорапи, къси рокли, които не прикриват бельото и обувки на много висок ток. Въпросът „къде ли си крият, това,  което природата им е дарила, за да се различават от жените”, непрекъснато е в главата ми. „О, няма да ти кажа тайната”, киска се Ру Пол – една от участничките. Тя се представя като „новата Глория” във втория тур на конкурса – арт изпълненията. В него участничките трябва да се представят с артистичен номер. Те танцуват и пеят, имитирайки популярни певици, като екстравагантната Лейди Гага и нашенката Камелия.

„Какви са тези яйца на очи, бе скъпа”, провиква се водещият Мис Бони. Гримьорът се шегува с участничка, чиято рокля се смъква по време на представянето й и се виждат мъжките й гърди.  За да впечатли журито една от участничките пък излиза с петел на сцената и го хвърля към публиката. „Добре, че не е Свински ден, а Петльов, че някой откачен травестит, щеше да метне прасе от сцената”, шегува се Мис Бони.

Бела Белини имитира Лили Иванова. Снимки: Николай Григоров

Да наречеш водещия на конкурса „колоритен”, е крайно недостатъчно.  Едрият гримьор е „старо куче” в тези среди. Известен с това, че танцува страхотно ориенталски танци, той не пропусна да представи умението си на публиката. Бони се преоблича няколко пъти в различни тигрови одежди и не пропуска да отбележи, че преди години е имал само една перука. „А сега тия младите вижте колко неща си имат”, посочва към претендентките той.  Мис Бони подробно обяснява, че журито гледа под лупа не само номерата на претендентките за мис тази вечер, но и походката, грима, перуките, както и доколко приличат на жени. А вероятността да сбъркаш с дама някоя от седемте травеститки в конкурса, е доста голяма.

В последния кръг претендентките се представят във вечерни облекла. Около тях танцуват пластични момчета, които се докосват. Единият  – с брада и розово червило, по-рано ме изгони от съблекалнята. Не искал да го снимаме без грим.  Че кой е казал, че искам да те снимам, мислех да му кажа. На сцената обаче е ефектен – танцува и движи ръцете си около всяка от претендентките, излизащи с официалните си рокли. А те, с лица на ледени кралици, вървят бавно и грациозно.  Подреждат се на сцената и тръпнат в очакване, коя ще е първа.
Мон Дьо обявява: „Трето място за Ру Пол”. Имитаторката на Глория получава 300 лева. Второ място за много високата Марлене – получава 500 лева. Победителка е Камела Паркър – тя е звездата. Руса, слаба и висока, прилича на фолк певицата Камелия, даже пее като нея и се плези като нея. Короната е предадена и тя ще я носи гордо до другата година.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.