Когато Бойко се срещна с Мехмет

Политици разпалват етническа омраза, но сапунките гасят огъня. Нападките срещу 750-хилядното турско малцинство в България са любима кауза на ксенофобската партия „Атака“, която спечели 12% от гласовете на изборите за Европейски парламент през 2009 г. „Атака“ иска да се забранят новините на турски език по радиото и телевизията. През декември идеята получи изненадваща подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов. Неправителствени организации се вдигнаха на борба, а опозиционни политици обявиха, че ще отнесат въпроса в Европейския парламент. Тогава Борисов отстъпи, като заяви, че ще остави другите да решат.
Резултатите от референдум, ако бъде организиран, не будят съмнение. Повечето българи гледат на турското наследство (езиково и етническо) като на неприятна последица от колониалното потисничество. Партията, представляваща етническите турци, е широко критикувана от борци срещу корупцията.

Шовинистични изявления от време на време на политици в Анкара докосват оголен нерв. Българите продължават да искат милиарди като компенсации за депортациите, извършени през 1913 г.. Турците помнят по-скорошни депортации от българите от края на 80-те години.

При все това, малцина от етническите турци в България чуват за тези неща от новинарските емисии, излъчвани за тях. Заедно с голяма част от останалото население, те гледат комерсиална телевизия, която излъчва популярни сапунки, произведени в Турция. Някои български семейства дори кръщават децата си на героите от сериала за любовната история на Мехмет и Инджи.

Туроператори се радват на цъфтящ бизнес от български туристи, които искат да посетят ресторантите, вилите и местата на срещите на звездната двойка. Близо 1,4 млн. българи са пътували до Турция миналата година и тези посещения може би са по-добър белег за бъдещето, отколкото популизма на „Атака“.

Собственото посещение на премиера Бойко Борисов в Анкара в края на януари, за да се види с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, премина с много усмивки и разговори за „ново начало“ в отношенията. Двете страни се споразумяха да установят нови енергийни и транспортни връзки, които може да отслабят зависимостта на България от внос на руски газ. Българите може да установят, че е по-лесно да си приятел с турците в Турция, отколкото у дома.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.