Дойче веле: Немската полиция разследва Сидеров, буйствал в самолета, наругал полицаите на летището

Волен Сидеров дава тон на агитката преди заседанието на съда. Снимки: Булфото

Само благодарение на дипломатическия си паспорт лидерът на „Атака“ се отървал от временен арест на летището във Франкфурт на Майн. Германската авиокомпания „Луфтханза“ е подала жалба срещу Сидеров за нанесени обиди.

Полицията във Франкфурт на Майн разследва случая. Точно заради това говорителите на „Луфтханза“ и на полицията във Франкфурт на Майн, с които разговаря „Дойче Веле“ нямат право да дават официално информация, назовавайки имената си. Ние обаче имаме право да публикуваме разказа им.

Предисторията

53-годишният български политик се качил в самолета на германската авиокомпания, пътуващ на трети февруари следобед от София за Франкфурт на Майн. Сидеров отказал да се подчинява на реда в самолета и се държал доста предизвикателно. Стюардесата се опитала да го успокои, но не успяла. С неуспех завършили и опитите на самия пилот.

„В такива случаи“, заяви говорител на „Луфтханза“, „ние сме длъжни да уведомим полицията на летището, на което ще кацнем, защото носим отговорност за всички пасажери на борда“. Още повече, че лидерът на българската партия „Атака“ продължил да буйства по време на целия полет – хвърлял храна в коридора и обиждал персонала, наричайки членовете му „нацисти“ и „антисемити“. Според представителя на „Луфтханза“ Сидеров изкрещял на стюардесата, която го помолила да се държи прилично, следното: „Няма да ми заповядва някаква си русокоса арийка!“ И някои от пасажерите помолили българския политик да се държи както трябва, но техните призиви го разярили още повече.

Заради буйстващия български гост пилотът приземил самолета не на предвидената писта с ръкав до самата сграда, а на странична позиция. Целта била да не се стига до скандали и на самото летище във Франкфурт на Майн. Алармираните от екипажа полицаи вече чакали самолета на самата писта и извършили  проверка на документите на Сидеров в самия самолет. Лидерът на „Атака“ продължил да сипе ругатни и по адрес на полицаите.

Сидеров е бил пиян

Това потвърдиха говорители на авиокомпания „Луфтханза“ и на полицейския президиум във Франкфурт на Майн. Полицаите били принудени да пуснат българския политик заради показания от него дипломатически паспорт. „Ако този човек не разполагаше с дипломатически паспорт, той щеше да бъде временно арестуван“, заяви говорител на полицейския президиум. В такива случаи преди да пуснат задържаното лице полицаите са длъжни да вземат пръстови отпечатъци, да направят снимки, както и да поискат парична гаранция, тъй като става дума за чужд гражданин. Всичко това било спестено на Волен Сидеров.

Каква защита дава дипломатическият паспорт?

Това е един от най-важните въпроси, които занимават полицията и прокуратурата във Франкфурт на Майн във връзка със случая. От отговора ще стане ясно дали срещу Сидеров ще бъде повдигнато обвинение. Българските и германските власти трябва да уточнят, ползва ли се Сидеров с имунитет в чужбина. Другият важен въпрос е с каква цел лидерът на „Атака“ пребивава в Германия – служебна или лична. И още: дали ползваният от него дипломатически паспорт е във връзка с тази цел. Пред БТА депутатът от „Атака“ Десислав Чукалов заяви, че Сидеров бил в Германия по здравословни причини.

В края на разтовора ни говорителят на „Луфтханза“ подчерта: „Ние имаме разпоредби и закони, които сме длъжни да спазваме без значение дали пасажерите ни притежават дипломатически паспорт или не.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.