Критикуваш Путин? Оставка от поста!

"Единна Русия" взриви политическа бомба с искането за оставка на Сергей Миронов

Сергей Миронов. Снимка: официален сайт

Андрей Исаев от ръководството на руската партия „Единна Русия“ „взриви вчера политическа бомба“, пише московското издание „Время новостей“. Исаев заяви, че председателят на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Сергей Миронов трябва да напусне поста си, пояснява вестникът. Структурите на партията в цялата федерация „дружно подкрепили“ Исаев, което предизвикало „пълномащабна размяна на любезности между представители на двете партии на властта – „Единна Русия“ и „Справедлива Русия“, оглавявана от Миронов, която претендира за званието втора политическа сила в страната“. Председателят на горната камара бил „подложен на остракизъм“ за критика срещу политиката на правителството като цяло и по-специално заради несъгласието му с антикризисните мерки, предложени от премиера Владимир Путин, лидер на „Единна Русия“.

„Время новостей“ цитира хора от ръководството на тази партия, според които изказванията на Миронов „демонстрирали непочтеност и непоследователност спрямо Владимир Путин“ и били опит за „психологически натиск“ върху премиера и цялата политика на руското правителство. Независимо от нажежените страсти, политическите експерти виждат в тази размяна на остри думи буря в чаша вода, отбелязва всекидневникът.

В конфликта няма нищо ново и той само доказва за пореден път, че хората от „Единна Русия“ възприемат членовете на „Справедлива Русия“ като заплаха за кариеристичните си замисли, заявява руски политолог, цитиран в материала. Партиите на властта са две, но властта е само една и бюджетът – само един. Колкото повече се свива бюджетът на фона на кризата, толкова повече се изостря и конкуренцията с оглед да бъде преразпределен, пояснява аналитикът. Той е убеден, че реакцията на „Единна Русия“ е неадекватна – в навечерието на местните избори на 14 март партията направила „антиреклама на себе си и реклама на Миронов“, посочва „Время новостей“.

Самият Миронов реагира твърдо, пише „Росийская газета“ и припомня, че „Справедлива Русия“ от две години критикува федералния бюджет и предложи свой антикризисен план. „Защо досега спаха и не реагираха?“ – задал риторичен въпрос председателят на руския сенат, според когото „Единна Русия“ демонстрирала сега „слабостта на идеологическите и на политическите си позиции“. „За „единните руснаци“ самата дума „опозиция“ е като червен парцал, размахан пред някой бик“, констатирал Миронов, цитиран в официоза.

Вчера Миронов се възползва от случая, за да предупреди още веднъж за вредата от монополизма на една отделна партия. Той продължи критиките срещу „Единна Русия“ и обвини представителите й, че се опитват да повторят 37-а година, пише „Независимая газета“. Председателят на горната камара първо изразил учудване, че още не е набеден в сътрудничество с чужди разузнавания, както е ставало по време на сталинските чистки в Съветския съюз. После сам си отговорил: „За щастие днес не е 37-а година, днес е 21-и век, днес е времето на модернизацията“, обяснява вестникът.

Миронов обаче сметнал за необходимо да напомни, че Владимир Путин не е партиен член, и отказал да отговори на въпроса дали е възможно да призове за оставка на премиера, сиреч „елегантно го изместил извън скобите на скандала“. Нищо чудно, коментира „Независимая газета“ и посочва, че председателят на Държавната дума Борис Гризлов, а също така представители на руския президент и на премиера отказали да коментират ситуацията.

Депутати от други партии, наблюдавали скандала, са на различни мнения, изтъква „Комерсант“. Двете партии на властта спорят „кой повече обича Путин (…) и възмущението на „Единна Русия“ е абсолютно разбираемо – държанката почна да крещи срещу своя благодетел“, твърди според изданието Сергей Обухов от ЦК на комунистическата партия. Конфликтът всъщност е „битка между брат и сестра вътре в семейството“, смята обаче либералдемократът Игор Лебедев.

Причина за скандала е желанието да се отвлече вниманието от неотдавнашните протести в Калининград, коментира политолог от Санкт Петербург, цитиран във вестника. Калининградски демонстранти протестираха в събота по повод икономическата криза в руския анклав, призоваха за икономически и политически промени в Русия, включително за оставка на Путин. Преди местните избори „Справедлива Русия“ се прави опит да се дистанцира от политиката на кабинета в Москва, обяснява експертът на „Комерсант“ критиките на Миронов срещу Путин.

Според Миронов, оставката му на практика е нещо невъзможно. Човек от обкръжението му заяви, че атаката срещу председателя на Съвета на федерацията не идва от ръководството на страната и затова Миронов не е застрашен от нищо, пише „Ведомости“. Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Песков заявил, че Путин знае за станалото, но се ръководел от това, че „Справедлива Русия“ и Миронов „подкрепят държавното ръководство по концептуалните въпроси“.

Източник, близък до ръководството на „Единна Русия“, предполага, че може би се готви друго наказание за Миронов – да бъде отменена законодателната забрана за създаване на фракции в горната камара. Сега там има над 100 сенатори от „Единна Русия“ и само единици от „Справедлива Русия“, тъй че Миронов може да стане представител на малцинството, допълва „Ведомости“.

Критиките на Миронов са „следствие от перверзията в структурата, създадена под негово ръководство. Не може да оглавяваш опозиционна партия, щом си председател на камара от парламента, да си във властта и същевременно да критикуваш тази власт“, заявява московски аналитик пред „Газета“. „Избухналият скандал открои една печална истина: двупартийната система в страната ни е невъзможна. Управляващата партия ще позволи да съществуват само на онези, които са съгласни с нея абсолютно във всичко“, коментира „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.