Дали Барак Обама сменя подхода към Китай?

Барак Обама подарява баскетболна топка с автограф на китайския вицепремиер Уан Кишан. Снимка: Белия дом

След като ухажва Китай през първата година от президентския си мандат, Барак Обама показа, че е готов да предизвика Пекин във връзка с Тайван или с Далай лама, надявайки се същевременно, според експертите, че тези неотдавнашни полемики ще се окажат мимолетни.

Администрацията на Обама сключи миналата седмица с Тайван договор за продажба на оръжие на стойност 6,4 милиарда долара. След обявяването на тази продажба, Китай – който смята Тайван за своя отцепила се провинция, която трябва да се върне под китайска власт – прекрати разговорите по военни въпроси със САЩ и обяви, че налага санкции срещу съответните американски фирми.

Барак Обама би могъл отново да кръстоса шпага с Китай в идните седмици, ако се срещне с Далай лама. Двете страни имат и няколко търговски спора за уреждане, като например заплахата на „Гугъл“ да се изтегли от Китай. „Стана ясно, че Пекин няма да сътрудничи по въпроса за Иран и следователно вече нямаше причина да не се продават оръжия на Тайван“, каза Дъглас Пал, бивш специалист по китайските въпроси във Вашингтон.

Китай е част от групата на шестте държави, натоварени със задачата да преговарят с режима в Техеран, който според великите сили иска да се сдобие с ядрено оръжие. След първоначалния отказ на Иран да приеме предложението за обогатяване на уран в чужбина, Китай продължи да отдава предпочитание на пътя на диалога, докато САЩ започнаха да клонят към приемане на нови санкции.

Барак Обама започна мандата си с обещанието да задълбочи сътрудничеството между САЩ и Китай по различни въпроси, вариращи от климатичните промени до подема в световната икономика. Но той отново зае една по-отбранителна позиция след пътуването си до Китай през ноември, по време на което Пекин не направи нито един жест на добра воля към него. Неговата реч тогава дори не беше предавана по нито една китайска телевизия.

Месец преди това Обама положи усилия да не се срещне с Далай лама, когато той бе във Вашингтон, за да си осигури добър прием в Китай. Белият дом тогава каза, че президентът ще се срещне с тибетския духовен лидер на по-късен етап. Очаква се, че Далай лама ще посети САЩ по-късно този месец. Предвидено е той да изнесе лекция в Лос Анджелис на 21 февруари.

Във вторник Китай предупреди Вашингтон да не се среща с Далай лама и заяви, че подобна среща ще навреди сериозно на американско-китайските отношения.
Според Уолтър Лохман от консервативния мозъчен тръст Център за азиатски изследвания Барак Обама не може да избегне отново срещата си с духовния лидер на тибетците в изгнание, когото Пекин нарича сепаратист. „Този път китайците искат прекалено много. Те са единствените в света, които представят Далай лама в лоша светлина“, допълва Лохман. „Истинският проблем е, че позволихме на китайците да си мислят, че САЩ ще се съобразяват с мнението им за Далай лама“, допълва експертът.

Нина Хечджайънс, бивш експерт към Центъра за американски прогрес, отхвърля обаче обвиненията, че Барак Обама се е показал прекалено слаб по китайския въпрос. „Дори целта да не е била такава, мисля, че доставката на оръжия за Тайван ще сложи край на смешните твърдения, че Барак Обама е прекалено снизходителен към Китай“, казва тя. „Никой няма интерес отношенията между двата гиганта да излязат от правия път. А това значи, че след известно време те отново ще влязат в правия път“, прогнозира експертката.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.