В понеделник Украйна може да осъмне с трима президенти

Идеалният президент на Украйна (Тимошенко+Юшченко+Янукович). Колаж: прикол.проекст

Руски политолози предполагат, че още другата седмица в Украйна може да се появят „трима президенти“ – и Янукович ще заяви, че е победил на втория тур на президентските избори, Тимошенко ще направи същото, а Юшченко ще изпълнява длъжността президент, както предвижда конституцията, докато встъпи в длъжност нов държавен глава, пише „Независимая газета“. Два дни преди втория тур от президентските избори в Украйна държавният глава Виктор Юшченко подписа избирателен закон, изгоден за Виктор Янукович. Неговата съперничка – днешният премиер Юлия Тимошенко, заплаши да организира нов площад на протеста, за да се бори срещу евентуални фалшификации.

По предложение на Партията на регионите, чийто лидер е Янукович, президентът Юшченко отмени изискването за кворум на заседанията на избирателните комисии. Според съратник на Янукович, цитиран в московския в. „Ведомости“, без поправки в закона привържениците на Тимошенко биха имали шанс да провалят изборите. Юшченко признава, че има опасност вотът да бъде осуетен, и тъкмо затова подписа промените в закона, обяснява за агенция Униан Ирина Ваникова, прессекретар на днешния украински лидер.

Промените изцяло разрушават президентските избори, заяви Тимошенко в официално обръщение и обеща „да вдигне хората на борба“, „ако не се гарантира честно волеизявление“. Нейни симпатизанти заплашват и със съдебни искове да бъде анулиран изборният резултат. Хора от Партията на регионите заявиха междувременно, че Блокът на Юлия Тимошенко вече е мобилизирал населението в Западна Украйна, което традиционно подкрепя днешния премиер. Според неин представител обаче няма изгледи да се повтори ситуацията от времето на „оранжевата революция“ през 2004 г., тъй като щабът на Янукович бил готов да организира собствени масови акции.

Тимошенко на практика няма шансове, констатира украински политолог. Борбата наистина няма да приключи и след изборите – ще има искове, процеси, митинги, но не и нова революция. Ще има два Майдана – два площада на протеста, разположени в съседство, които ще се надвикват помежду си, прогнозира експертът. На спешно свикана пресконференция в Киев Юлия Тимошенко заяви, че Янукович идва на власт чрез фалшификации, мамейки международната общественост. Сиреч даже тя си дава сметка, че той идва на власт, пише автор на „Комерсант“.

„Ако той иска честни избори, готови сме да му бъдем конкуренти. Ако Янукович иска фалшификации, ще му дадем такъв отпор, какъвто никога не е виждал, дори през 2004 г.“, заяви обаче Тимошенко. През това време Янукович я критикува „безпощадно (…) и най-важното, безсмислено“. Запитан от журналисти какво мисли за гарантирания от Тимошенко Майдан, той отвръща: „А, тя просто сама се плаши! Хората няма да тръгнат на никакъв Майдан! Че нали Тимошенко им е омръзнала! Не, хората няма да тръгнат на никакви Майдани“. „Ако тя се е плаши сама, той сам се успокоява“, коментира „Комерсант“ и отново цитира Янукович: „Ако пък тръгнат, това ще са онези, които обичат основната й гозба – лъжи, мръсотия и клевети. Нищо, часове остават до техния логически край!“

Законовите поправки, приети от Върховната рада, не са идеални. На практика обаче е невъзможно изборите да бъдат фалшифицирани с тяхна помощ, цитира „Росийская газета“ думи на Алексей Кочетков, шеф на наблюдателната мисия от ОНД, пристигнала в Украйна за вота. Заплахата на премиера Тимошенко с нов протестен площад явно ще си остане само на думи и мисията не очаква да се повторят събитията от 2004 година. За всички е очевидно, че ситуацията и нагласите в обществото са коренно различни от тези преди пет години. И не виждам предпоставки за масови вълнения, добавя Кочетков.

„Заплахата от нов Майдан (или антимайдан) не изглежда голословна“, твърди обаче руският официоз. Негов кореспондент лично се е убедил, че въпреки зимния период в санаториумите и почивните домове край Киев няма никакви места, всички са резервирани и днес-утре „гостите“ се очаква да пристигнат. Техните управители не могли да обяснят откъде точно ще пристигнат „любителите на зимния отдих“: „Какво ни засяга, щом всичко си плащат“.

В Киев не се усещат някакви мобилизационни настроения и площадът пред ЦИК е почти празен. Няма обаче съмнения, че при нужда ще бъде запълнен в най-кратки срокове, допълва „Росийская газета“.  Киевският аналитик Михайло Погребински допуска, че ако борбата се изостри докрай, в играта ще влязат големите бизнесгрупировки, заложили на единия или на другия кандидат. Бизнесмените не желаят безредици и бунтове, тъй че ще принудят кандидатите да се споразумеят за сътрудничество, като разпределят помежду си постовете и пълномощията, смята експертът, цитиран от всекидневника.

Друг украински наблюдател отбелязва пред „Независимая газета“, че бившият руски посланик в Украйна Виктор Черномирдин тези дни пристигна в Киев с „помирителна мисия“. За Русия също няма да е изгодна евентуалната продължителна криза в Украйна, изтъква политологът. Над половината руски граждани, участвали в допитване, смятат, че за Русия „ще е по-добре“, ако президент на Украйна стане Виктор Янукович, информира „Время новостей“. Това е мнението на 52 процента от анкетираните и само 11 на сто твърдят, че за Русия ще е по-изгодно да бъде избрана Юлия Тимошенко. Но ако публикуваните данни повлияят върху нагласите на избирателите в Украйна, не се знае кой от двамата кандидати ще спечели от това, добавя „Время новостей“.

Колкото и странно да звучи това пет години след „оранжевата революция“, от гледна точка на демокрацията днес ще е по-безопасно да победи Виктор Янукович. Макар че той естествено не може да бъде смятан за истински демократ, пише „Московский комсомолец“. Ако за президент бъде избран Янукович, в Украйна ще се запазят и двата властови центъра, тъй като Тимошенко съвсем няма да напусне политическата авансцена. Съответно ще бъде запазена и реалната публична политическа конкуренция, която изисква демократични механизми и институции, включително свобода на словото.

Ако пък спечели Тимошенко, Янукович ще се оттегли в политическа пенсия, Партията на регионите ще се разпадне, а цялата власт ще се концентрира в ръцете на един човек. В стоманените ръце на Юлия Владимировна. С всички произтичащи оттук заплахи за демокрацията, предупреждава вестникът. „Тъй че нека по-добре Украйна да си остане и с полицентричната властова система, и с истинската политическа борба. В крайна сметка, един бардак, колкото и да е лош, все пак е нещо по-добро от концлагер“, заключава авторът на коментара в „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.