Студена война САЩ – Китай?

Далай Лама и Барак Обама в американския Сенат през 2005 г. Снимка: сейвтибет

Американско-китайските отношения са заплашени от още по-сериозно влошаване, след като Белият дом потвърди, че президентът Барак Обама ще се срещне с Далай лама във Вашингтон този месец въпреки съпротивата на Пекин, пише в. „Гардиън“. Китай е твърдо против посещението на тибетския духовен водач и се надяваше, че Обама, за разлика от предишни американски лидери, които имаха лични контакти с Далай лама, ще възприеме различен подход.

Отношенията между САЩ и Китай се обтегнаха напоследък заради редица проблеми, сред които освен противоречивата визита на Далай лама бяха американските планове за продажба на оръжие на Тайван, спора заради хакерските атаки срещу Гугъл и нежеланието на Пекин да подкрепи Вашингтон по въпросите на климата и налагането на нови санкции на Иран.

За задълбочаване на напрежението между двете страни допринесе и обявеното тази седмица намерение на Обама да предприеме по-твърд курс към Пекин заради валутната и търговската му политика. Президентът на САЩ призова Китай да отвори по-осезаемо пазарите си за американските стоки и да коригира занижената си валута, която изкуствено „надува“ цените на американския износ и изкуствено понижава стойността на вноса. Обама настоя, че ако двете страни спазват едни и същи правила, това ще стимулира износа на САЩ и създаването на работни места.

В отговор Китай заяви, че няма да се поддаде на американския натиск да повиши стойността на валутата си, и защити своята политика, като изтъкна, че тя не нарушава баланса на валутните пазари, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Възобновяването на битката заради китайската валута може да донесе политическа полза на Обама във време, когато безработицата в САЩ е сравнително висока, а мнозина се притесняват, че Китай „краде“ американски работни места. Според експерти обаче президентът на САЩ има по-малки възможности за влияние върху Пекин дори от предшественика си Джордж У. Буш, чиито опити да накара Китай да промени валутната си политика не постигнаха кой знае какъв успех, отбелязва изданието.

Китай използва възможността да защити своята позиция на конференцията за сигурността в Мюнхен, като заяви, че външната му политика се основава на стремежа към поддържане на баланса на силите в света и не представлява заплаха за останалите страни, посочва „Таймс“. С това послание Пекин ще се опита да задоволи обществеността у дома, която иска китайските лидери да демонстрират нарасналата сила на страната, също както Обама се стреми да убеди американците, че няма да позволи на Китай да се възползва от занижената си валута, докато САЩ се борят с рецесията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.