Спасяването на Гърция е в ръцете на самите гърци

Интересът на анализаторите сега е съсредоточен върху въпроса доколко Гърция в близко време ще осигури стриктно прилагане на правителствената програма за стабилизиране на икономиката и безпрепятствено финансиране от международните пазари ще зависи и решаването на нейните проблеми.

Франция и Германия побързаха да внесат яснота, че решението на проблемите на Гърция е в ръцете на самите гърци и е обвързано с прилагането на програмата за оздравяване на нейната икономика. Показателен за климата, който цари на пазарите по отношение на Гърция, е изявлението на анализатор от УниКредит, който твърди, че „в крайна сметка пазарите не се интересуват от това какво ще каже Европейската комисия или какво ще каже Съветът по икономическите и валутни въпроси на ЕС ЕКОФИН до няколко дни“.

„За пазарите ще е много по-важно как ще върви продажбата на десетгодишните олигации, пуснати от гръцката държава, какво ще направят рейтинговите агенции“, казва К. Пурпс, изтъквайки, че „е всеизвестно, че е нереалистично гръцкият бюджетен дефицит да бъде намален от 13 на сто на 3 на сто за три години“. „Въпросът е колко близо ще стигне Гърция до тази идеална цел“, смята същият анализатор.

„Това ще е един дълъг процес и един труден път“, смята Р. Джаг от БНП Парибас, отбелязвайки, че „на всеки три месеца ще бъдат давани оценки за постигането на целите, включени в програмата на гръцкото правителство за стабилизиране на икономиката, което означава, че на всеки три месеца Гъция ще бъде изправена пред риск за икономиката си“.

„Одобряването на програмата на гръцкото правителство за стабилизиране на икономиката от страна на Европейската комисия не бе голяма изненада, тъй като председателят й Жозе Мануел Барозу бе подсказал, че тя ще бъде одобрена“, подчертава Ч. Търнър от ИенДЖИ. Той смята, че „най-големият въпрос сега е дали гръцкото правителство ще приложи тази програма без силна съпротива вътре в страната“.

„Не мисля, че някое от тези решения е изненада“, заяви С. Малони от „Номура“, имайки предвид програмата за стабилизиране на гръцката икономика. Интересно ще бъде да се види какво ще каже Европейската централна банка. При тази нервност трудно е да се повярва, че някой иска да размъти още повече водите. Достатъчно е гръцките власти да покажат, че са готови да следват правилата“.

„Още от края на миналата седмица е известно, че Комисията ще одобри плана за оздравяване на гръцката икономика, който звучи доста драконовски с предвидените в него рестрикции, замразяване на заплати и увеличаване на данъци. Лесно е за тези, които са го изготвили да постигнат одобрението му на теория, но е по-трудно да го приложат на практика…“, преценява П.Франк от „Сосиете женерал“.

Франция не е разтревожена от способността на Гърция да покрие заемните си задължения, заяви френски високопоставен представител, пожелал анонимност, докато в същото време германският финансов министър даде да се разбере, че Гърция не може да не коригира грешките си от миналото. „Дори и в тясно сътрудничество с Германия и Франция, Гърция ще трябва да поправи тези грешки и за това не бива да има заблуждаващи сигнали. Заявеното от гръцкото правителство намерение, че иска да изпълни изискванията на ЕС е добър знак, че Гърция знае за тази своя отговорност“, каза финансовият министър на Германия.

Чуждестранният печат също реагира с обширни публикации на одобрения от Комисията гръцки план за оздравяване на икономиката. Сайтовете на БиБиСи публикаваха изявления на бившия член на ръководството на Европейската централна банка Отмар Исинг, който твърди, че „всеки знак, че Гърция може да получи помощ от ЕС, ще подкопае усилията за реформи в гръцката икономика“. Германският банкер признава, че „тези реформи ще дойдат с кръв и сълзи“, но е убеден, че без тях Гърция няма да преодолее трудностите, пред които е изправена“.

„Файненшъл таймс“ твърди, че де факто Еврокомисията иска радикална промяна на начина, по който гръцките правителства са управлявали икономиката през последните десет години. В. „Гардиън“ пък смята, че за първи път са били активирани конкретните прогнозни клаузи от Лисабонския договор за прекомерно високия дефицит, което се тълкува като предупреждение към другите страни-членки с високи дефицити.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.