Руска база в Сърбия – слухове или реалност

Всеки на Балканите обича добрите теории на конспирацията, особено такива, които включват енергийни тръбопроводи и военни бази. Според някои хора с уклон срещу Сърбия и Русия, руснаците съзаклятничат за създаването на умело прикрита военна база в Сърбия. Това би била първата нова европейска база на Кремъл след края на Варшавския договор и би могла да е отговор към разширяването на НАТО в региона. Всяка съседна на Сърбия страна е или член на НАТО, или би желала да бъде.

Историята на руската база започна през октомври, когато Дмитрий Медведев посети Белград. Тогава беше обявено, че нов съвместен център за координиране при спешни случаи ще бъде създаден в сръбския град Ниш. Мястото е почти неизползваемото летище на името на Константин Велики (римският император, който е родом оттам). Партньор от руска страна е Министерството на извънредните ситуации, влиятелно полувоенно ведомство, чиято дейност включва помощ при бедствия, но също изпълняване на поръчки за руските служби за сигурност. Министерството отдавна има своя роля в Сърбия, например в разчистването на мините.

Появиха се обаче спекулации, че центърът в Ниш може да бъде използван за шпиониране или дори да бъде пригоден за военно използване, ако се появи такава необходимост. Това, което най-вече развълнува теоретиците на конспирацията, е, че Ниш е близо до точката, където планиран противоречив газопровод, „Южен поток“, ще пресече сръбската територия. Тръбопроводът е съвместно предприятие между руския газов гигант „Газпром“ и италианската енергийна компания „Ени“. Маршрутът му пресича Черно море, което дава възможност на Русия да прескочи Украйна, възприемана като проблематична транзитна държава, и да пренася газ директно до Балканите, Централна Европа и Италия.

Шефът за извънредните ситуации в сръбското министерство на вътрешните работи Предраг Марич твърдо отхвърля всяка идея, че Русия тихомълком открива военен обект. Ниш няма да бъде военна база, настоява той, отбелязвайки, че неговото министерство и руснаците са поканили най-малко 11 държави от региона на конференция в Белград този месец, за да обсъдят тяхната роля в логистичната и тренировъчна база в Ниш.

Теориите, които се разпространяват сред блогърите и други, за руските намерения, са отзвук от предишни такива, отнасящи се до геополитическите цели на външни лица в региона. Мнозина смятат, че петролът, а не безпокойството от сръбската жестокост в Косово, стои зад бомбардировките на НАТО в Сърбия (включително на летището в Ниш) през 1999 г. След войната американците построиха лагера Бондстийл в Косово – база с капацитет да побере 7000 души. Теоретиците на конспирацията твърдят, че истинската цел на базата е да защитава планирания петролопровод АМБО, който има за цел да пренася руски и каспийски нефт през България, Македония и Албания. АМБО все още е само линия на картата, при все че от споменаването му за пръв път са минали 16 години. Бондстийл няма писта за самолети. В Косово са останали 1400 американски военни. Когато общият брой на силите на НАТО бъде намален до планираните 2300 от сегашните 10 000, базата Бондстийл може да бъде постоянно закрита.

Летището в Ниш и Бондстийл са лесни за забелязване в Google Earth. По-трудно може да бъде видяна истинска военна база, открита през ноември от сръбските власти и често наричана „сръбската Бондстийл“. Тя е разположена близо до Косово – в Буяновац, Южна Сърбия, където живеят много етнически албанци. Техните лидери се оплакват от милитаризиране на района. Сръбската база е с капацитет 1000 души. „Не се притеснявам за това,“ казва високопоставен представител на НАТО. Той заявява, че знае за възможното присъствие на Русия в Ниш, но не е разтревожен от заключенията, които се правят във връзка с това. Същевременно Уинджет, италианска нискотарифна авиокомпания, тъкмо започна да осъществява полети до летището „Константин Велики“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.