Американското разузнаване: Балканите още са заплаха за Европа

Балканите остават най-голямата заплаха за стабилността в Европа през 2010 г., смята директорът на Националното разузнаване на САЩ Денис Блеър. Той отправи предупреждение до комисията за разузнаване в Сената, посочвайки Босна и Косово като потенциални огнища в района. В доклада му за годишната преценка на заплахите, направена от американската разузнавателна общност, той подчертава: „Събитията на Балканите отново ще наложат главните предизвикателства за стабилността в Европа през 2010 г. Продължаващото етническо напрежение в Босна и въпросът за сръбското малцинство в Косово, особено в Северно Косово, остават източници на напрежение, за които е необходим дипломатически и в областта на сигурността ангажимент от страна на Запада.

Смятам, че САЩ и Европа имат значително влияние върху Западните Балкани. Естеството на техния ангажимент, включително способността на Вашингон, Брюксел и ключовите страни-членки на ЕС да работят заедно и да представляват общ фронт, значително ще влияе върху бъдещия курс на региона“. Блеър казва, че „остава загрижен“ за бъдещата стабилност на Босна, макар да добавя, че „нито общо насилие, нито официално разпадане на държавата не изглеждат неизбежни“. Той обаче предупреждава, че в политическия процес доминират „етнически базирани агенти“, което осуетява реформите поради „споровете между трите главни етнически групи“.

Блеър продължава: „Страните не успяха да се договорят за юридическите предизвикателства, които им бяха предложени съвместно от ЕС и САЩ в края на 2009 г., като подкопаха усилията за укрепване на централната власт, за да може страната да бъде приета в НАТО и в ЕС“. „Все по-голямото междуетническо напрежение“ вероятно ще се засили около изборите, които трябва да се състоят тази есен“, казва той. Във връзка с Косово Блеър подчертава, че Прищина ще остане зависима от икономическата подкрепа и от помощта в областта на сигурността от страна на международната общност „през следващите години“. В доклада му пише: „По-голямата част от сръбското население все още гледа към Белград и е против интеграцията в косовските институции, макар да изглежда, че това бавно се променя в южната част на Косово. Влиянието на косовското правителство в северната част на страната, където мнозинството от населението са сърби, е много слабо.

Присъствието на НАТО, макар намалено, все още е необходимо, за да бъде предотвратено насилие, а помощта на НАТО за новите косовски сили за сигурност е ключова за ефективността на силите и за демократичното развитие“. Блеър добавя, че макар сръбските лидери да настояват за членство в ЕС, „Белград не проявява признаци, че приема независимостта на Косово“.  „Изглежда, че Белград чака мнението на Международния съд в Хага за законността на прищинската декларация за независимост, което се очаква към средата на годината, преди да реши как да развие претенциите си към Косово“, подчертава Блеър. „Сърбия често се обръща към Москва за политическа и икономическа подкрепа“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.