Лобира ли Барозу за ГМО?

Плакат срещу премиера Борисов, чието правителство пуска разпространението на генномодифицираните култури в България. Снимка: e-vestnik

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу иска да поднови процедурата за разрешаване на два вида генномодифицирани организми (ГМО) в Европейския съюз, и то веднага след встъпването в длъжност на новия му екип, съобщи Франс прес. Според източник от ЕК, пожелал анонимност, един от приоритетите ще бъде разрешаването на царевицата MON 810 и картофите Amflora. Европейски представител потвърди, че Барозу иска да действа бързо, за да се отърве от този проблем, който създаваше затруднения през първия му мандат.

Първото заседание на ЕК в новия й състав е насрочено за 17 февруари, но “дневният ред все още се изготвя”, уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен. Американската компания Mоnsanto иска да бъде подновено разрешението за отглеждане на царевицата MON 810 – единственият ГМО, допуснат засега в ЕС – докато BASF се бори за своите генно-модифицирани картофи.

Замесени са огромни финансови интереси, отбелязва Франс прес. Ако бъде разрешено отглеждането на картофите Amflora, BASF очаква печалба между 30 и 40 милиона евро годишно. “Барозу разсъждава само с пазарни понятия и предвид търговските отношения”, подчерта европейският представител. Според него председателят на ЕК разчита само на мнението на учените, че тези ГМО не представляват опасност за здравето, но не го е грижа за възможните последици за околната среда в дългосрочен план. Досегашният европейски комисар за околната среда Ставрос Димас беше открит противник на отглеждането на ГМО и неговото оттегляне улеснява задачата на Барозу, посочва Франс прес. На поста го заменя Янез Поточник от Словения , чиято позиция по въпроса засега не е известна.

Барозу обаче ще трябва да се съобразява с позицията на няколко страни от ЕС. Шест държави, сред които Франция и Германия, са забранили отглеждането на царевица MON 810, а единадесет членки настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО. Миналата година 22 страни гласуваха против предложението на Барозу да бъдат премахнати забраните за ГМО, а европейските правителства и сега се противопоставят на разрешаването им заради огромната съпротива на общественото мнение в техните страни. В България правителството на ГЕРБ опитва да прокара промени в закона за генно-модифицираните организми, като ги мотивира с изисквания на ЕС, което предизвика острата реакция на обществото и на част от парламентарните политически сили.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.