С невидими самолети и обогатен уран – накъде отива Иран

В Иран беше извършено успешно изпитание на невидим за радарите самолет, съобщи за Ройтерс висш офицер от Военновъздушните сили. Прототипът на самолета, наречен „Риба меч“, покрил всички поставени изисквания за избягване на засичане от радар. В момента се прави оценка на данните от изпитателния полет и самолетът ще бъде пуснат в производство след допълнителни тестове, уточни източникът.

На 6 февруари Иран започна официално производство на две нови ракети, три дни след като изстреля ракета носител на спътник. Според иранския военачалник Хешматол Касири в страната вече е разработен зенитно-ракетен комплекс, който по характеристики „не само не отстъпва, но дори превъзхожда“ руската система за противовъздушна отбрана С300″.

Комплексът в най-скоро време ще постъпи на въоръжение в националната армия, уточни Касири. През 2007 г. Техеран и Москва сключиха договор за продажбата на С-300 на Иран, но доставките все още не са започнали, добави Касири. Евентуалната продажба на ЗРК С-300, които могат да защитават ядрените обекти на Иран от въздушни удари, е деликатен въпрос в отношенията на Русия със САЩ и Израел, които настояват Москва да не изпълни сделката.

Междувременно Техеран планира да построи 10 нови мощности за обогатяване на уран през новата иранска година, която започва на 21 март. Това е заявил вицепрезидентът на Иран и ръководител на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Али Акбар Салехи по иранската арабскоезична телевизия Ал Алам. Такива планове Техеран обяви още през ноември 2009 г., но тогава не уточни в какъв срок ще се реализира програмата.

Тогава иранското ръководство подчерта, че мощностите на новите инсталации няма да бъдат по-малки от капацитета на ядрения комплекс в Натанз. Досега е избрано местоположението на пет обекта, чието строителство трябваше да започне през декември или януари. Освен това президентът Махмуд Ахмадинеджад постави задача производството на ядрено гориво в Иран да достигне 250-300 т годишно.

Президентът поръча на ИОАЕ да започне обогатяването на уран до ниво 20%. По думите на Салехи тази дейност ще започне в Натанз всеки момент. Салехи намекна, че процесът на обогатяване на уран може да бъде прекратен, ако Иран получи от чужбина уран, обогатен до 20%. Неотдавна Техеран изрази готовност да изпрати част от запасите си от нискообогатен уран в чужбина за по-нататъшно обогатяване.

По думите на Салехи Иран е търсил 20-процентов уран за медицинския си реактор в Техеран от чужбина, но липсата на споразумение със световните ядрени сили е принудила страната да започне самостоятелно обогатяване, посочва ДПА. „Ние все още сме готови да сключим сделка за обмен. Когато има споразумение и когато получим горивото от чужбина, ние ще спрем процеса на обогатяване“, каза Салехи. Решението на Иран да обогатява уран самостоятелно засили напрежението в спора му със Запада, въпреки че Ахмадинеджад също заяви, че все още вижда възможност за преговори по предложението на МААЕ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.