Ядрено презареждане – каква е новата военна доктрина на Русия

Дмитрий Литовкин

Дмитрий Медведев. Снимка: сканпикс

Президентът Дмитрий Медведев одобри новата военна доктрина на Русия, а също така и „Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане до 2020 г.“. Военната доктрина на всяка страна отразява нейните възгледи за политическата и военна сигурност, за потенциалните противници и за средствата, чрез които може да им се противопостави. В този план новата руска военна доктрина съответства максимално на съвременните предизвикателства.

Новата военна доктрина на Русия имаше две „предшественици“ – тези от 1993 г. и от 2000 г. Всеки от тези документи се отличаваше по детайлите. Например, авторите на доктрината от 1993 г. изхождаха от това, че военните конфликти са изключени. Във варианта от 2000 г. се говореше, че доктрината има отбранителна насоченост и се декларираше готовност за предотвратяване на война не само с политически средства, но и с всички други, разпоредени от държавата. В доктрината от 2000 г. беше директно написано, че „Русия запазва правото си да използва първа ядрено оръжие като изключително средство в случай на невъзможност да отрази с конвенционално оръжие агресия от страна на военно-политически блокове като САЩ и НАТО“. Именно те бяха определени преди десет години като основен противник на Русия във военен план.

В това отношение новата доктрина не е оригинална. НАТО отново е нашият главен противник. „Стремежът да се наложи силовият потенциал на Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) върху глобалните функции в нарушение на нормите на международното право и да се приближи военната инфраструктура на страните членки на НАТО към границите на Русия, включително чрез разширяване на блока“ е определен като главната заплаха за Русия. Към това се отнася и разгръщането на системи за противоракетна отбрана, милитаризацията на космическото пространство и разгръщането на стратегически неядрени системи с висока точност. Териториалните претенции към Русия и нейните съюзници и намесата в техните вътрешни дела също са военна заплаха.

Както в предишния документ, за да се противопостави на всички тези заплахи, Москва си запазва правото да използва ядрено оръжие, но в принципно друга формулировка – „в отговор на използването на ядрени оръжия и други видове оръжия за масово унищожение срещу нея иили нейни съюзници, както и в случай на агресия срещу Русия с обикновено въоръжение, когато под заплаха е поставено самото съществуване на държавата“.

„Тази формулировка е основната сензация в утвърдената от Дмитрий Медведев доктрина“, заяви Игор Коротченко от Обществения съвет при министерството на отбраната. От текста е оттеглено нееднократно заявеното положение за възможните превантивни ядрени удари „в критични за националната сигурност ситуации“, с други думи преди началото на пълномащабна агресия срещу Русия. Както е известно, по-рано високопоставени представители на руския Съвет за сигурност са заявявали, че правото на превантивни удари е отразено в проекта на доктрината. Сега обаче това липсва.

„Не се съмнявам, че руските военни стратези са се отказали да използват ядрено оръжие във военните конфликти“, смята професор Вадим Козюлин от Академията за военни науки. „Но при липсата на реални съюзници и реална военна мощ, застрашителните думи са последният аргумент, който помага за гарантиране на сигурността на границите“.

Както отбелязват експертите, въпреки очакванията военната доктрина е по-мека от предишната. Вероятно това е направено с цел да не влоши международния имидж на Москва. Освен това има и друга причина – Москва не иска да усложнява руско-американските преговори по новия договор за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ). Още повече, че тезата за „превенцията“ получи доста нееднозначна реакция зад граница. На Запад вече заговориха, че „руснаците отново грабнаха своята ядрена тояга“.

Москва дава да се разбере, че ядреното оръжие и неговото развитие остават един от приоритетите на държавата. За това отново се говори в затворените за публично обсъждане „Основи на държавната политика в областта на ядреното сдържане до 2020 г.“.

„Предполага се, че ще развиваме допълнително наземните, морските и въздушните компоненти на ядрената триада“, заяви заместник-секретарят на Съвета за сигурност – бившият началник на генералния щаб армейски генерал Юрий Балуевский. „Русия трябва да осигури своето постепенно демократично развитие, имайки гарант за стабилност – ядреното оръжие като форма на стратегическото удържане“, каза той.

„Животът не стои на едно място“, заяви един от съставителите на новата доктрина, председателят на Съвета за сигурност Николай Патрушев. „По-нататъшното развитие на обстановката в света показа, че военните конфликти са възможни, при това те могат да бъдат широкомащабни. Затова сегашният текст на документа постепенно ще бъде обновяван“, посочи Патрушев.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.