Голямото оцеляване на бившия затворник Виктор Янукович

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Стефан Вагстил, Роман Олеарчук

Ситуацията прилича на окончателно политическо завръщане. Преди пет години изглеждаше, че политическата кариера на Виктор Янукович е приключила, унищожена по време на Оранжевата революция. Той беше победен от тържествуващия Виктор Юшченко на президентските избори през 2004 г., изоставен от съюзниците си в Москва и унизен, след като ръководителите на кампанията му бяха разобличени като безочливи измамници. Ако това се беше случило в която и да е друга европейска страна, с него щеше да бъде свършено.

Но снощи той изглежда беше на прага на най-големия си успех. Според екзит половете той има удобна преднина и изглежда вероятно да надделее над двамата си съперници от Оранжевата революция – Юшченко и министър-председателката Юлия Тимошенко.

Очакваният триумф се дължи на издръжливостта на Янукович. Той е израснал в бедност, на младини е лежал в затвора за кражба и физическо насилие и дълго време е работел като механик, преди да си пробие път нагоре през бюрокрацията в промишлена Източна Украйна.

Но за завръщането на 59-годишния мъж заслуга има не само неговият характер. Поражението му никога не е било пълно, както може да се предположи от международното осъждане на неговото поведение. На последния тур на изборите през 2004 г., признати за честни от чуждите наблюдатели, Янукович спечели 44 процента срещу 52 процента за Юшченко. Неговата база от поддръжници в източната част на страната остана вярна и го подкрепи срещу Юшченко.

Традиционното разделение в страната между ориентираните към Запада украинскоговорещи западни райони и ориентираните към Русия рускоговорещи източни райони се оказа с по-голямо значение от каквото и да е морално опозоряване. Регионалните разделения надделяха.

Украинските бизнес магнати начело с най-богатия човек в страната Ринат Ахметов преодоляха съмненията си след 2004 г. и застанаха до Янукович. С ограничения си интелект и слабата си идеология той беше и продължава да е полезен като политическо подставено лице.

Руските лидери не крият презрението си към Янукович. Между министър-председателя Владимир Путин – стегнат бивш агент на КГБ – и тромавия бивш затворник няма много общо. Но сега Москва изостави Янукович. Вместо това тя работи и с него, и с Тимошенко, като залага и на единия, и на другия участник в тази надпревара между двама съперници. За Путин беше важно Юшченко да загуби.

Разривът между Тимошенко и Юшченко отвори за Янукович път обратно към властта. Седмици след победата си през 2004 г. Юшченко отправи предпазливи предложения към Янукович в опит да подкопае позициите на Тимошенко. До 2006 г. Партията на регионите на Янукович се беше възстановила достатъчно, за да излезе начело на парламентарните избори, и с подкрепата на Юшченко Янукович стана министър-председател.

Той незабавно се зае да укрепи властта си – това се случи толкова бързо, че Юшченко се уплаши, заговори за евентуален преврат и свика предсрочни избори. Този път Тимошенко стана министър-председател и започна да се готви да наследи Юшченко.

Но съдбата се намеси под формата на икономическа криза, която принуди Киев да се моли за помощ на Международния валутен фонд. Андрю Уилсън от изследователския център Европейски съвет за международни отношения казва, че ако Тимошенко се беше оттеглила от властта през 2008 г., сега тя можеше да спечели изборите. Но тъй като е в управлението, гневът на избирателите заради икономиката се стоварва и върху нея.

Накрая, Янукович извлече полза от постоянните неуспехи както на Юшченко, така и на Тимошенко в борбата срещу корупцията сред собственото им обкръжение. С всяка изминала година моралното разделение, което привидно беше толкова ясно през 2004 г., изглежда по-сложно. От решаващо значение беше, че Юшченко не съумя да предприеме съдебни действия срещу когото и да било за изборните измами през 2004 г. или за своето отравяне.

За критиците на Янукович неговото президентство би било морална катастрофа. 57-годишният бизнесмен Владимир Игоревич казва: „Гласувах за Юлия, защото не искам бандит да управлява тази страна. Защитавам моите деца и внуци.“ Но ако се вярва на екзит половете, повечето избиратели не са убедени в това. 75-годишният пенсиониран учен Анатолий Мелник заяви: „Гласувах за Янукович, защото той може да донесе ред в страната.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.