Агенция „Фокус“: Арестуват Алексей Петров в операция „Октопод“

Бившата барета Алексей Петров, настоящ бизнесмен и съдружник в различни фирми, същевременно е агент на ДАНС. Заради публикации срещу него ДАНС започна разследване срещу журналиста Огнян Стефанов. Снимка: в. „Дума“

Днес сутринта МВР обяви, че тече акция „Октопод“ и има арестувани, но без да посочва имена. В официалното съобщение се казва, че „сред задържаните е и известният с прякора Трактора – член на йерархически изградена престъпна група“. По-късно източници потвърдиха, че става дума за бившата барета Алексей Петров. Петров беше огласен от бившия вътрешен министър Румен Петков като агент под прикритие на ДАНС, след което беше назначен за съветник на тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов. През септември миналата година договорът му с агенцията беше прекратен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в интервю за БНТ сутринта, че операцията е за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от „Кремиковци“ АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности. Т. нар. братя Дамбовци били „на входа и изхода“ на металургичния комбинат „Кремиковци“.

При операцията са проверени пет стриптийз бара и 13 нощни клуба. Два клуба са били запечатани и в тях проверка не е била извършена. В нощните заведения били намерени общо 130 жени, 88 от които – стриптийзьорки и танцьорки, се казва в съобщението на МВР. Арестувани са пет жени, занимаващи се с проституция. При проверките са открити и иззети наркотици.

Операция“ Октопод“ беше анонсирана от вътрешния министър Цветан Цветанов в интервю за агенция „Фокус“ като продължение на операция „Наглите“ и „може да даде реална картина за състоянието на държавата“. Според Цветанов това ще бъде операция, която ще разбули точно търговията с влияние, възможността чрез престъпна дейност да переш пари и да се впиваш във всички етажи на властта. „Приемете я като насочена срещу тежката организирана престъпност, която чрез копуцпията е срасната във всички слоеве на обществото“, заяви в интервюто Цветанов.

„Събират се доказателства, създаден е екип от Софийска градска прокуратура, следователи от НСлС и МВР. Предприемат се всички законови мерки по осигуряване на законов процес. Разследващите екипи ще преценят колко от задържаните тази нощ лица да останат в ареста, каза зам.- главният прокурор и директор на НСлС Бойко Найденов.

Антон Петров – Хамстера не бил открит на адреса, на който живее и продължава издирването му, уточни градският прокурор Кокинов. Полицията извършила обиск в дома, обитаван от Петров и съпругата му. Когато полицията пристигнала, Хамстера не бил в дома си и никой не казал на съпругата му и адвокатката му, че го издирват за арест по провежданата операция. Обискът не е по делото срещу групата „Наглите“, а по образувано неотдавна дело за пране на пари срещу Хамстера.

Кой е Алексей Петров?

Арестуваният при операцията „Октопод“ Алексей Петров бе огласен като секретен сътрудник на службите през март 2008 г. по време на скандалите в МВР, довели до оставката на бившия вътрешен министър Румен Петков. По-късно Петков бе оправдан по обвинението за разгласяване на държавна тайна.

Петков „освети“ Алексей Петров след като бившият шеф на ГДБОП и активист на ГЕРБ Ваньо Танов съобщи пред парламентарната вътрешна комисия, че Петров е организирал среща на вътрешния министър с братя Галеви, по това време разработвани от службите за организирана престъпна дейност.

Години по-рано името на Алексей Петров бе свързвано със силовите структури. През август 2002 г. той бе ранен – в гърдите и в крака, при престрелка край плувния комплекс „Спартак“. В престрелката участват двама служители на спецотряда за борба с тероризма, които са били заедно с Алексей Петров и открили огън срещу неговите нападатели. През 2002 г. той е съсобственик на столичния спортен и плувен комплекс „Спартак“ и съдружник в застрахователна компания „Левски-Спартак“. Две години по-рано също е ранен, според публикации в медиите, при битова свада.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. В продължение на дълги години той е в спецотряда за борба с тероризма, чиито служители са по-известни като баретите. Твърди се, че е участвал в залавянето на терористите от групата „Баадер-Майнхоф“ на българското Черноморие. Напуска отряда в началото на 90-те години на миналия век. По-късно е сред учредителите на Съюза на бившите барети.

До 2000 г. е член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан“, а също и на ЗК „Спартак“ и „Средец М“, а по-късно и ЗД „Левски Спартак“. Бил е треньор на българския национален отбор по карате като именно покрай този спорт се запознава с Бойко Борисов. бил е съдружник с Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата до 1998 г. във фирма “Будоинвест” ООД. Алексей Петров развива и академична кариера по проблемите на сигурността, бил е преподавател в УНСС. Името му фигурира в бордове на Лев интеркорпорация, Квон България, Спартак-холдинг, Булпетролиум.

След осветяването му от Румен Петков, Алексей Петров е назначен за съветник на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов. Той напусна службата след като Иван Костов съобщи, че е участвал в разработката „Галерия“ – за подслушване на политици и журналисти. Именно Алексей Петров бе „съвестният гражданин“, както го нарече премиерът Бойко Борисов, предал изчезналия доклад на ДАНС, озаглавен „Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация“. Заради изчезването на доклада бе свален имунитета на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и започна разследване срещу него.

По агенция Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.