Гърция – за и против 1 милион имигранти

Йово Вукович

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

В Гърция през 2009 г. бяха арестувани над 10 хиляди нелегални имигранти, с което още един път бе потвърдено, че масовият прилив на бежанци в тази страна продължава, въпреки мерките, които бяха предприети за тяхното пресичане.

Няма обаче прецизни данни за това колко нелегални имигранти през изминалата година са достигнали до гръцка територия, където те искат да останат или да продължат пътя си към някоя от държавите от Европейския съюз. Оценките са, че този брой е далеч по-голям от броя на онези, които попаднаха в ръцете на полицията и бреговата охрана. В Гърция е неизвестен и общият брой на нелегалните имигранти, макар отдавна да се смята, че те са повече от 1 милион.

Заради дълбоката икономическа криза, в която тази страна попадна, въпросът за нелегалните имигранти все по-често се споменава като обществен проблем. Най-новите анкети показват, че в Гърция се засилват антиимиграционните настроения, което е последица от усещането на обикновените граждани, че чужденците им намаляват възможността за намиране на работа и твърде много струват на държавата.

Шестима от десет гърци смятат, че имиграцията има много негативно влияние върху тяхната общност и че освен големите разходи общността губи своята идентичност, сочи проучване от тази седмица на атинския вестник „Катимерини“. Този резултат бе съобщен в началото на широк дебат за предложението на социалистическото правителство да се даде гражданство на членовете на второто поколение имигранти, които, както се смята, са около четвърт милион и да се реформира съществуващата система за предоставяне на убежище на бежанци.

Правителството иска гражданство освен потомците на имигранти, родени в Гърция, да получат и хората, които нелегално живеят в тази страна повече от пет години, което със сигурност е десетки хиляди души. Първите проверки на настроенията на гражданите откриха разделение по въпроса за подкрепата към този план на правителството. Около 45 на сто от тях се обявяват в подкрепа на такова законово решение, докато същият процент смятат, че за Гърция това не би било полезно в този момент, когато безработицата е висока, а икономиката е в криза.

Обяснявайки инициативата на своя кабинет, премиерът Георгиос Папандреу каза, че неговото правителство ще продължи да укрепва контрола на държавните граници и да търси помощ от съюзниците в ЕС за предотвратяването на масови нелегални влизания в Гърция и спазването на договорите за репатриране. Досегашното сътрудничество, въпреки договорите и споразуменията в рамките на ЕС, според оценката на Атина не бе на желаното ниво, което носи на Гърция редица негативи, включително и критиките на ООН и международните хуманитарни организации, че не осигурява на търсещите убежище достатъчно хуманни условия.

Тъй като трафикът на хора на гръцка територия продължава, най-често през Турция, Папандреу в неотдавшнашна размяна на писма с колегата си Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че по-активната роля на Анкара в предотвратяването на преминаването на чужденци в Гърция, е едно от важните условия за подобряването на отношенията между двете страни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.