Разкритие на Асошиейтед прес – още много милиарди за Пентагона

Информационната агенция се е добрала до вътрешни документи на американското правителство

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Администрацията на Обама иска бюджетни увеличения от милиарди долари, за да се бори с терористични заплахи от чужбина, особено от Пакистан и Йемен, като бъдат заделени повече средства за разузнавателни и щурмови безпилотни самолети, за силите за специални операции и за създаване на ново военно киберкомандване. Фокусът е върху райони, служещи като убежища за бунтовници, където според американски специалисти по борба с тероризма вероятно се подготвя следващото нападение срещу Съединените щати.

Помощта на Пентагона за Пакистан ще скочи през 2011 г. на 1,2 милиарда долара, които ще бъдат предназначени за засилване на войната на правителството срещу местни бунтовници. А военното финансиране за борба с Ал Каида в Йемен вероятно ще се удвои, като миналата година САЩ са изхарчили там повече от 6 милиона долара само за въздушно наблюдение чрез безпилотни самолети, както показват вътрешни документи, с които се е сдобила Асошиейтед прес.

Нарастването на предвидените за борба с тероризма разходи отразява нова неотложна задача пред администрацията, съвпадаща с предупрежденията от тази седмица на висши представители на американското разузнаване за възможен терористичен удар от чужбина в следващите шест месеца. Увеличението в бюджета на Пентагона ще бъде насочено и срещу по-широк спектър от противници – от Ал Каида и свързани с нея войнствени мрежи и опасни държави до опитни хакери и доморасли терористи, въоръжени с мръсни бомби.

Представителите на Пентагона и на Белия дом не конкретизират в предложения проектобюджет сумата, която ще бъде предназначена за противодействие на терористите в чужбина. Голяма част от това финансиране е скрито зад поверителни бюджети, включително за непризнатите от ЦРУ намерения да използва изстрелвани от безпилотни самолети ракети срещу Ал Каида и други бунтовници по границата между Пакистан и Афганистан.

Но един от признаците за увеличените разходи е солидна сметка на Пентагона, използвана за предоставяне на обучение, снаряжение и друга помощ на чуждестранни армии. В проектобюджета на президента Барак Обама е заложено този фонд да се увеличи от 350 милиона долара през 2010 г. до 500 милиона през 2011.

Документи, получени в АП, показват, че тази година сметката е предназначена за предоставяне на помощ в борбата с тероризма, обучение и други програми на кръг от държави, включващ Бангладеш и Нигерия до Ливан и Пакистан. Парите са за обучение, наблюдение, авиация, радари, комуникационно оборудване и други дейности. Служители от правителството и военни отбелязват, че освен това общият размер на финансирането на борбата с тероризма всъщност излиза извън видимата военна помощ. То е разделено на стопанско развитие, дипломация и други социалноикономически разходи, предназначени да стабилизират и укрепят страните, където са се установили терористи и бунтовници.

Предвижда се вече нарастващите средства за борба с бунтовниците в Пакистан да скочат от общо 700 милиона долара за 2009 и 2010 г. на 1,2 милиарда през 2011. С тези пари ще се финансират допълнителни задачи на силите за специални операции по обучаването и оборудването на паравоенния пакистански Граничен корпус, действащ в размирния граничен регион, където се крият Ал Каида и бунтовнически групи.

Миналата седмица трима американски войници от силите за специални операции, участващи в тази неразгласявана програма, бяха убити и двама ранени след избухване на заложена край пътя бомба. Те бяха първите известни досега американски жертви в намиращия се покрай границата с Афганистан племенен район в Северозападен Пакистан. Щатски представители заявиха, че се надяват повече от 9000 членове на Граничния корпус да бъдат обучени и предишният им четиригодишен период на обучение да бъде съкратен наполовина. Граничният корпус е смятан за жизнено важен съюзник в ликвидирането на водачите на Ал Каида, криещи се в планинския пограничен район. Бюджетът за чужбина на Пентагона – предназначен да подсили способността на съюзнически правителства да стабилизират и защитават страните си – предоставя и четири хеликоптера на стойност почти 80 милиона долара и отделя около 13 милиона за наземно наблюдение в Пакистан.

Очаква се американското финансиране за борба с тероризма в Йемен да се увеличи повече от два пъти – от 67 милиона долара през миналата година до цели 140 милиона. Базирани в Йемен елементи на Ал Каида са заподозрени в подпомагане на опита за атентат по Коледа от нигериец срещу летящ за Детройт самолет.
„За нас е очевидно, каза миналата седмица министърът на отбраната Робърт Гейтс пред Конгреса, че да помогнем [на лидерите на Йемен] да изградят собствен военен капацитет е много по-добре и много по-евтино за нас, отколкото да се стигне в крайна сметка до наложително присъствието на значителни американски сили на място.“

Ген. Дейвид Петреъс, началник на Централното командване на САЩ, заяви, че според него средствата за Йемен ще се удвоят. Миналата сряда обаче представители на Пентагона казаха, че окончателни решения не са взети и парите, отделени за тази година, все още не са отпуснати. По документи помощите, които миналата година започнаха да се отпускат на Йемен, включват почти 6 милиона долара за въздушно наблюдение. В тази сума влизат и полети на безпилотни самолети, които бяха решаващи за неотдавнашното засилване на йеменските операции срещу бунтовнически водачи.

Други 6 милиона долара са били похарчени за борба с тероризма и усилия за справяне с крайпътните бомби. По-голямата част от останалите пари са били използвани за подсигуряване на границите и териториалните води на Йемен, който е разделен чрез Аденския залив от Сомалия, в последните години станала убежище на морски пирати. През изминалата година Пентагонът е изхарчил и 10 милиона долара, за да помогне на Етиопия да създаде части за борба с тероризма. Съединенити щати са работили с Етиопия и в миналото, за да противодействат на засилването на бунтовническите групи в съседна Сомалия, която е застрашена от терористичната група Аш Шабаб, в момента съюзник на Ал Каида.

Силите за специални операции също ще получат още пари и увеличение на личния състав чрез новия проектобюджет. Командването за специални операции на САЩ ще получи допълнителни 800 милиона долара – бюджетът му ще се увеличи от 9 милиарда през 2010 до 9,8 милиарда през 2011 г. Също така ще бъдат добавени още 3651 души към силите за граждански и психологически операции и 4027 души боен и поддържащ персонал към силите за специални операции до 2015 г. Военни представители не можаха да кажат колко ще струва това увеличаване на личния състав. В момента към Командването за специални операции са зачислени около 2500 души в частите за психологически операции и 900 в тези по цивилните въпроси.

За да подсили операциите против тероризма, Пентагонът иска и драстично да разшири възможностите си за наблюдение и нападение. Предлаганият бюджет ще удвои броя на безпилотните самолети „Рийпър“ през следващите две години – от 24 през тази финансова година до 48 през 2012. Употребата на безпилотни самолети от щатските военни в Афганистан, Ирак и други горещи точки се увеличи неимоверно през последните години.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.