Петров – шеф на мафията? Операция „Октопод” или епизод от тв-сериал?

Защо не поканят Микеле Плачидо в ролята на Цветан Цветанов. Или поне за говорител на МВР

Алексей Петров. Снимка: от тв екрана

Операция „Октопод“ на МВР. „Ла пиовра“. В ролята на храбрия инспектор Катани е вътрешният министър Цветан Цветанов. Само на перчем и стойка не го докарва като Микеле Плачидо. Как никой не се сети да покани италианеца поне като пресаташе на българското МВР, докато трае спектакъла. За да съобщи тържествено: „Арестувана е престъпна група, начело с Алексей Петров, бивш шеф от ДАНС, бивша барета, бизнесмен.“ Той бил главата на октопода в България. Обвинен в „изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на „Кремиковци“ АД, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.”

Леле. То не останаха текстове от НК, по които Петров да не е обвинен. Малко май са пресолили манждата ченгетата… Хем да се зарадваш, че най-после има някакви здрави полицейски действия срещу престъпността, хем да се усъмниш, че май нещо ни взимат за канарчета.

Странна ситуация се получава – в e-vestnik още преди повече от година писахме няколко пъти, че Алексей Петров е мутра, че е скандално той да работи в ДАНС и т. н. (виж „Петров, Петков или коя мутра преби журналиста Стефанов”, също „ДАНС трябва да обясни защо си пъха гагата в медиите и какъв е Алексей Петров”). В друга статия посочихме връзката на Алексей Петров с РЗС и Яне Янев (виж тук). Ще припомним един цитат от e-vestnik, за по-мързеливите, на които много не им се рови в статии:

„Е, как е възможно бизнесмен, за когото официално се знае, че има разнороден легален бизнес, а в публикации се твърди, че има и нелегален, и е свързан с контрабандни канали, да бъде важен агент в ДАНС? Някой някъде да е видял агент на ФБР примерно с подобен бизнес? Ами ДАНС първо с Алексей Петров трябва да започне, а не да го отхранва като свой виден кадър, за да си развива той по-успешно бизнеса.”

Но сега арестът на Петров прилича на спектакъл и нещо не ни изпълва с възхищение, както редовите фенове на Бойко Борисов. Мирише лошо. Някой е прекалил с ефектите. Видеозаписи и прочее…

„Акции, арести, добре. Но (по този повод) Румен Петков да се произнася високопарно, идва в повече. Борба между престъпници или чистка на престъпници? „Вдигнете димната завеса, та и ние, обикновените граждани (както ви е кеф да ни наричате) разберат за какво става дума“ – това е цитат от форум в Интернет от вчера, под новината за ареста на Алексей Петров. Види се, не всички ръкопляскат на шумните акции.

Какво е съмнителното?

Най-напред, въпросният Петров преди няколко месеца каза, че ще бъде алтернатива на Бойко Борисов, опозиция, обяви политически амбиции. Както се казва, взе да си го мери с Бойко Борисов. Може би се сравнява по нещо с него? Може би знае нещо за него? Странно. Една мутра, барета, охранител, превърнала се в бизнесмен, като видяла, че човек от неговата черга станал премиер, иска и тя да стане политик. Този кич – бодигардове в политиката, е отделна тема. По-важно е друго. Когато се изправяш официално против силния на деня, премиера народен любимец, трябва да си много наивен, че да се занимаваш с престъпна дейност през това време. А Петров не е вчерашен. Със сигурност си е изчистил делата, за да няма за какво да го хванат. Любопитно, какво ще реши съдът за повдигнатите срещу него 100 обвинения.

Разпространените от МВР кадри от ареста на Алексей Петров

http://www.youtube.com/watch?v=3Ko6nbHZCXw

Медийният шум, че едва ли не той е главата на мафията у нас, атрактивното название на операцията – „Октопод“ – говорят повече за пропаганден ефект, пиар, както сега обичат да казват, отколкото за реална борба с мафията. И още нещо – разчистване на сметки с политически противник. Покрай Петров атакуват партията РЗС на Яне Янев, яростен критик на премиера Борисов.

Кой какво каза след ареста? Кой е доволен? Това е много показателно.

1. Румен Петков, бивш вътрешен министър, свален след скандална среща с обвиняемите Галеви и съмнения за корупция в МВР. Той каза: „Ако Алексей Петров се е оказал в подобна престъпна група, това е много тежка оценка за нас, за предишното управление… Станишев трябва да си подаде оставката като лидер на БСП.“ Тоест – арестът на Петров е удар и по Станишев, и помага на опозицията му в партията да си разчистят с него сметките. Странно, но Борисов неочаквано се изказа в защита на Румен Петков през октомври, по повод скандала с доклади на ДАНС, за което обвини предишния премиер. Тогава Борисов каза: „В омразата си към мен и след това към Румен Петков, Сергей Станишев заличи и унищожи възможностите на държавата да се съпротивлява срещу организираната престъпност.“ Странно. Има нещо тук.

2. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров каза след ареста: „Много по-важен обаче за мен е въпросът с политическия проект РЗС, който беше създаден също от Алексей Петров“. Според Сидеров главният прокурор трябва да поиска имунитета на Яне Янев и лидерът на РЗС да бъде разследван за връзки с престъпния свят. Тоест, арестът на Петров разчиства конкурент и на Сидеров – Яне Янев, който е същия демагог като него на тема корупция сред управляващите и му дърпа килимчето в спечелването на симпатизанти, недоволни от властта.

3. Камен Костадинов от ДПС по повод ареста на Петров коментира, че не се гордее с дейността на ДАНС в рамките на предходното мнозинство, част от което е бил и той. „Казвал съм и преди, че промените в последните няколко месеца са положителни и че в ДАНС в рамките на предходния мандат са извършвани недотам редни неща, очевидно Алексей Петров е потвърждение на тази моя теза.“ Който помни, ДАНС по време на тройната коалиция се опита да разследва ДПС, като Петров беше главният в това разследване, което така и не завърши. Сега излиза, че опозицията ДПС одобрява действията на правителството и се чувства добре при това управление.

4. Цветан Цветанов – има личен интерес от удара срещу Петров. Вестник „Галерия”, с който свързват Алексей Петров, писа няколко пъти компрометиращи неща за Цветанов, включително пусна интервю с бивш агент на ДАНС, който обясняваше, че жената на Цветанов, която работи в агенцията, била „разкрепостена” и т. н. Цветанов обаче заяви след ареста: „Искам едно нещо да кажа – няма нищо лично, а има изпълняване на задълженията на един министър.“

5. Бойко Борисов мълчи. Очевидно с Петров се знаят отдавна и не се обичат. Близкият до Петров вестник „Галерия“ пише доста хард срещу премиера – изключение в печата, който трескаво работи за имиджа на Борисов. Арестът е извършен във вторник през нощта, след като в. „Галерия“ е заминал за печатницата – за да не може да реагира. А приближените на Борисов вестници, които той контролира чрез Дилян Пеевски, ще могат цяла седмица да пишат пропагандни материали как е победена мафията в България. Дали обаче е толкова проста тая пропагандна война?
Старото ченге Цвятко Цветков каза по този повод пред агенция „Фокус“ (цитиран и  в други медии след това): „Дали Цветанов в стремежа си да успее не поставя в рискова ситуация правителството и особено премиера Бойко Борисов, чиито отношения с Алексей Петров са твърде сложни, най-малкото защото и двамата знаят един за друг достатъчно много.“ Според него в този контекст акцията може да доведе до „твърде рисковани моменти и за премиера Борисов …Цветанов е изправен пред риска да се превърне в инструмент на едни среди срещу други среди“.

Задкулисните интриги обаче не са по-важни от някои реалности, които се виждат отвсякъде. Има двама по-известни от Петров, ако става дума за телевизионни заглавия като „Октопод“. Това са Маргините. Те остават в сянка. Малкия Маргин изчезна, избяга, оказа се, че МВР не го следи. Как така няма да следи човек, обвинен в поръчителство на убийства (не едно) и замесен с брат си във всички гангстерски борби в България? Цялата енергия за Петров ли им отиде?

Има обвинен с висящо дело много едър бизнесмен за източване на ДДС и други измами – Христо Ковачки. Още при предишното правителство. Той изглежда не е актуален. Неговата партия не влезе в парламента. Оказа се, че той, на 40-годишна възраст, е станал най-големият частен инвеститор в енергетиката, притежава 6 мини, 5 топлофикации в големи градове, 3 ТЕЦ-а и няколко по-малки ВЕЦ-а, дружеството „Атоменергоремонт“ (чийто шеф беше разстрелян по-миналата година в София). Името на Ковачки фигурира в 180 различни дружества и фирми, което е практически невъзможно за нормален бизнесмен (виж тук историята на неговия възход). Човек се пита, ако Петров, с неговия басейн „Спартак”, таксикомпания и др., е главата на октопода, какъв е Ковачки?

Има НЕобвинен в нищо много едър, дребен на ръст бизнесмен – Васил Божков, когото сочат за най-богатия българин в различни класации. Човек, който неясно как стана най-големия собственик на казина и хазартни зали в България, фирми за безмитна търговия, после накупи заводи, строителни фирми и т. н. И нагло се хвали с колекция от антики за около 200 млн. евро. И от него ли е по-голям Петров?

Има една варненска групировка – ТИМ – която беше наречена от германския журналист Юрген Рот най-голямата мафиотска структура в България, която (вече?) изпълзяла на светло. Притежава банки, застрахователни компании, авиокомпании, хотели и т. н. С нея свързваха Румяна Желева и съпруга й…

Дано намерят реални доказателства за престъпления и да осъдят мутрата Петров. Но, ако ще ни пробутват тв-сериал, че това е главата на Октопода в България, и с това престъпността е победена, няма да мине.

Истината никога не може да се скрие. Може само да се отложи във времето.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.