РИА „Новости“: „Мъдреците“ от НАТО можеха да си спестят визитата в Москва

РИА Новости

Как може НАТО да вгради Русия в концепцията на блока, без да обиди Москва? Подобни въпроси не завладяват твърде често умовете в алианса. Но ето че в Москва пристигна 12-членна „група мъдреци“ от НАТО, за да разбере от Русия как вижда тя пакта днес, какъв иска да го види утре, а в какъв вид изобщо не би желала да го има за съсед.

Ако използваме най-напредничав дипломатически лексикон, ще обобщим целия смисъл на посещението с фразата „да бъде разбрана загрижеността на другата страна“. Разбрани и взети предвид с оглед на по-нататъшните контакти. Щом говорим за отношенията между Русия и НАТО, това може само да бъде приветствано. До 11 февруари „дванайсетте апостола“ от НАТО разговаряха с президента Дмитрий Медведев, външния министър Сергей Лавров, членове на руския Съвет за сигурност, депутати от Държавната дума, учени и експерти. Визитата приключи с традиционна среща със студенти от Московския държавен институт за международни отношения.

Днешният екип от „мъдреци“ бе създаден през август 2009 г., за да разработи основите на нова стратегическа концепция на НАТО. Начело на групата от 12 души е Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ (1997-2001 г.). До април т. г. екипът е обещал да изготви военнополитическа доктрина, прекроена според съвременните виждания. Целта е документът да бъде приет от НАТО наесен, когато пактът организира среща на върха в Лисабон. Тази концепция ще замени остарялата си вече предшественичка от 1999 г.

НАТО започна да формира „мъдреците“ като институция още през 1951 г. Оттогава „талантливите глави“ от държавите членки винаги бяха използвани за решаване на задачи и уреждане на проблеми, които е невъзможно да се изпълнят или уредят с обичайните дипломатически средства. Никой не би могъл да си представи подобни консултации по времето например на Буш-младши или дори на Бил Клинтън (през неговото президентство бе бомбардирана Сърбия и НАТО започна своя поход на изток). Още по-малко по времето на Елцин с присъщата му „неуравновесена отстъпчивост“ по всички въпроси. Това обаче не бива да ни радва прекомерно.

Първо, никой не казва, че „загриженостите“ на Русия (за ПРО на САЩ в Европа и по-нататъшното разширяване на НАТО) ще бъдат взети предвид. Второ, никой не обещава да вгради в споменатата концепция макар и някои от принципите, залегнали в новата структура на европейската сигурност, която предложи миналата година президентът Медведев. Трето, в новата си концепция алиансът няма намерение да затваря вратите за членство пред когото и да било. На първо място пред Украйна и Грузия, при все че ще им се наложи да изчакат.

Какво ще чуем тогава от Олбрайт в Москва? Щом излязат в оставка, държавните секретари на САЩ и министрите на отбраната понякога претърпяват смайващи трансформации към „смекчаване“. Не личи обаче такъв да е случаят с „желязната Мадлин“. Тя винаги е подкрепяла крайно активно укрепването на НАТО, ролята на САЩ в блока, разширяването на функциите му и на района за действия. Точно по времето на Олбрайт, през 1999 г., започнаха наказателните бомбардировки над Сърбия. През 1997 г. тъкмо Олбрайт се „отбиваше“ в Москва, за да убеди Кремъл, че поредното разширяване на НАТО съвсем не вреди на Русия и с нищо не я заплашва.

Точно по времето на Олбрайт стартира първото „голямо социалистическо разширяване“. През 1999 г. членки на НАТО станаха Унгария, Чехия и Полша – четвъртото разширяване на блока от 1949 г. Тогава бяха положени и основите на петото, което стана факт през 2004 г. – в пакта влязоха България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония. Шестото бе миналата година с приемането на Албания и Хърватия. В момента НАТО включва 28 държави. Никой не е затварял вратите и за Украйна и Грузия.

Групата на Олбрайт впрочем е изправена пред една велика задача – преустройство на всички натовски идеологически основи. Концепцията ще осигури нови политическо-идеологически обосновки не само за съществуването на алианса. (Всъщност бяха положени усилия блокът да бъде вграден така здраво в стопанството и структурите на Европа, че изтръгнат ли го оттам, това със сигурност ще означава големи социални трусове като намаляване на заетостта.) Новата концепция на НАТО се очаква да стане за алианса „сертификат за съответствие с 21-и век“ и да отбележи, че НАТО е неразделна част от цялата световна сигурност.

Затова в концепцията вече са включени текстове, според които се разширява политическата и военната роля на пакта, границите на зоната, в която действа, методите и средствата за действие. Предвижда се и трансформация на функциите му. На първо място доктринално се утвърждават като присъщи на НАТО задачи, свързани с укрепването на режима на неразпространение, съкращаването на стратегическите ядрени арсенали, борбата срещу тероризма, пиратството по море и компютърния тероризъм, гарантирането на енергийна сигурност, дори с противодействието срещу затоплянето на климата и със защитата на водните и други ресурси.
Това са задачи за организация, която вече не е съвсем военна. Но както признава политическото ръководство на блока, след края на Студената война, разпадането на Съветския съюз и появата на нова Русия „поколението до 30 години“ изобщо не знае какво е това Студена война. И е много трудно да му обясниш защо без НАТО днес не може. Общо взето, „мъдреците“ биха могли да си спестят идването в руската столица. Позициите на Москва и нейните „загрижености“ добре се знаят от НАТО – в последно време нашият посланик в блока Дмитрий Рогозин нападателно му ги припомня.

През последните десетилетия (откакто Варшавският договор се разтрогна и Русия стана правоприемник на Съветския съюз) ние постоянно правехме опити да се престорим, че отношенията ни с НАТО се променят в посока към някаква „възстановителна терапия“. Тя обаче все не тръгваше. Русия в представите на НАТО и Русия в представите на Русия са два напълно различни продукта. Същото важи и за блока. Наистина Русия за разлика от НАТО няма нужда да обосновава самото си съществуване – въпреки неспирните настоявания да го прави. НАТО ще продължи да се консултира с Русия, докато има нужда от нея. На този етап – в качеството й на „афганистански коридор“. Нищо повече.

Всъщност има един чудесен начин НАТО и Русия да бъдат изписани от клиниката за „възстановителна терапия“. За целта е необходимо само да изпратим официална заявка, че Москва желае да стане член на алианса. Тогава отведнъж ще решим проблемите около влизането на Украйна и Грузия, базите в Севастопол, системите за ПРО в Европа и „полицейските функции на блока“ в борбата срещу тероризма и пиратството. Занапред всичко ще е общо. През 1954 г. Никита Хрушчов си направи шега с това (почти подаде заявка за членство в НАТО). Сега за членство на Русия се споменава дори на Запад. Да предложим на Олбрайт да уреди някак нещата, а?

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.