Гръцките чиновници отказват да плащат за кризата

Гръцките държавни служители, които стачкуват, отказват да бъдат изкупителни жертви на политиката на икономии на правителството, която предвижда замразяване на заплатите им и на назначенията в отговор на финансовата криза. Ние сме една лесна мишена за правителството. Съгласни сме да съдействаме за намаляване на държавните разходи, но няма да приемем намаляване с 25 процента на нашите доходи, казва Танасис Данилис, заместник-председател на Съюза на данъчните агенти.

След оповестяването миналата седмица на мерките, целящи съкращаване с поне 10 процента на премиите на някои категории държавни служители, данъчните агенти са сочени с пръст, както заради предполагаемо много високите им заплати, достигащи 2 200 евро нето на фона на минимална заплата от около 800 евро, така и заради случаи на корупция. Те, заедно с митничарите, бяха сред първите, които обявиха 48-часова стачка миналата седмица. Техният синдикат стачкува отново, присъединявайки се към призива на синдиката на държавните служители АДЕДИ, 300 000 членове .

Икономическата ситуация е толкова сериозна, че приносът на служителите и на пенсионерите от държавния сектор е необходим, за да се намалят държавните разходи, от които 40 процента служат за плащане на заплати и пенсии, казва Георгиос Пагулатос, икономист и преподавател в университета в Атина. Но според изследователя от Института по заетостта Илиас Йоакимоглу намаляването на заплатите на държавните служители е „леко и импровизирано решение, за да бъдат удовлетворени пазарите по примера на Ирландия“, която направи същото под натиска на Европейската комисия.

При положение, че представляват 32 процента от общия брой на служителите от държавния и частния сектор, близо 700 000 служители от разширената държавна администрация, областна администрация, местни власти и други поглъщат 11,8 процента от брутния вътрешен продукт. Ако се погледнат цифрите от последното десетилетие, коефициентът на облагане на печалбите на фирмите е много нисък, един от най-ниските в ЕС, което води до това, че за разлика от държавните служители, тези, които получават високи доходи, редовно се изплъзват от облагане, подчертава Йокимоглу.

В същия дух Спирос Папаспирос, председател на АДЕДИ, осъжда „несправедливите жертви“, които правителството иска от държавните служители, като призовава за това „сметката да отиде при богатите“. Премиите на държавните служители за „рентабилност“, „отговорност“, „използване на компютър“, „опасна работа“, представляват практика, която редовно се въвежда отново от правителствата, за да се удовлетворят исканията на синдикатите, без да се забелязва увеличение на основната заплата или на пенсиите.

Не са държавните служители тези, които имат пари, трябва да се поставят под контрол всички тези, които се измъкват от данъчно облагане, като лекарите от частния сектор или строителните предприемачи, които декларират само половината от доходите си, казва Маринела Йоаниду, служителка от префектурата в Атина, където заплатите рядко надхвърлят 1 100 евро. Служителите от префектурата са планирали да се включат в днешната стачка.

Но според Мариос С. от министерството на земеделието има сериозни нередности в държавната администрация, като служителите от министерството на околната среда, на транспорта или на финансите се възползват от множество премии. След като премиерът Георгиос Папандреу призова държавните служители „да дадат пример“ и „да проявят патриотизъм“ , за да помогнат за излизане от кризата, неговият министър на финансите Георгиос Папаконстантину публикува вчера конкретни мерки за коригиране на „нередностите“ в държавния сектор и за борба срещу укриването на доходи, което е хроничен проблем.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.