Николай Марков: Службите са задръстени с вифаджии и хора от Перник. Бойко не ги пипа

Николай Марков. Снимка: авторката

Николай Марков е бивш служител и подполковник от Национална служба охрана (НСО). Работи там от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен, след като написва доклад до президента за безобразията в службата. Нелицеприятните разкрития на Марков са оформени като 28 въпроса към президента Първанов (виж повече в „НСО е банка кадри на организираната престъпност“). И до днес той не е получил отговор защо президентът е произвел в чин „генерал“ хора без ценз и образование. След като беше уволнен, срещу Марков тръгнаха наказателни съдебни производства – предполага се, че за да се потули случаят с доклада до президента. Официалното обвинение на Военна прокуратура срещу Марков беше, че не се е подчинил на заповедта на шефа си – ген. Стоян Томчев, да прави лицеви опори. За това „престъпление“ Николай Марков първо е осъден на 1.5 години затвор условно с тригодишен изпитателен срок. Обжалва на по-горна инстанция. Апелативният съд постановява, че ген. Томчев е извършил гавра с военнослужещ и е злоупотребил с власт, след което връща делото на първа инстанция. Там условната присъда на Николай Марков изведнъж се трансформира в ефективна – той получава 3 години затвор за отказа си да прави лицеви опори. По време на едно от съдебните заседания военният прокурор се „изказва неподготвен“. Той заявява пред съда, че „президентът е бесен“. Николай Марков пита: „Какво общо има президентът с моите лицеви опори?“, а съдийският състав избухва в смях как прокуратурата се изявява като говорител на президента в едно абсурдно дело. Когато всичко стига до Върховна касационна прокуратура, още в началото на делото съдията обявява „невинен“. Според Николай Марков всичко е било постановка и цирк за отвличане на вниманието от въпросите към президента, а накрая са го оневинили, за да не продължи делото в Европа, където ще лъсне истината за българската правосъдна система. След като съдът е доказал на най-горна инстанция, че не е престъпник, Николай Марков продължава да настоява президентът да му отговори на въпросите отпреди две години.
E-vestnik се свърза с него, за да проследи как се развиват събитията в момента.

Освен наказателното производство, имаше и административното дело, което аз заведох за отмяна на заповедта ми за дисциплинарно уволнение. В наказателното производство се проведоха 6 заседания, през които цинизмът на цялата съдебна система лесна. Събрах достатъчно доказателства как се раздава телефонно правосъдие в България. Още в началото, след като президентът ми каза: „Г-н Марков, давате ли си сметка за правните последици от това, което говорите и пишете в доклада си до мен?“, аз отговорих: „Да, давам си сметка“. Вероятно той е имал предвид въпросното телефонно правосъдие, което се проведе последните две години. Имам писмен отказ да се образува дело, защото „свиня“, употребено от български генерал към мен, според Военна прокуратура не е обида. При условие, че лично генерал Томчев си е признал, че ме е нарекъл така. Същевременно мен ме осъдиха, че съм обидил ген. Томчев, като съм го нарекъл „национален срам“ и сега му дължа 10 000 лева обезщетение. Сега тези неща се обжалват, докато се стигне до главния прокурор. Не съм сигурен той как ще се произнесе, защото също идва от президентските кръгове и среди.

Решил съм да продължа докрай. За да стигна до европейско правосъдие, трябва да извървя целия административно-процесуален ред в България. Категоричен съм, че трябва да се разобличи този порочен кръг около президента и решенията му за назначаване на учители по физическо възпитание за генерали.

Николай Марков. Снимка: авторката

Стигнах до извода, че в днешно време телефонното правосъдие е по-зле от това по комунистическо време – тогава  пак са се издавали несправедливи присъди, но поне е имало кой да ги мотивира според действащото законодателство. Примерно – враг на народа по член еди кой си. Сега е по-зле – ти си враг на народа (тоест – враг на президента), без член от закона и без мотиви. На всичкото отгоре си враг и на държавата, и на националната сигурност – разбирайте на президента и ловджия Гоце, и на двама учители по физическо възпитание – Димитър Димитров, шеф на НСО и Стоян Томчев, за когото от трибуната на Народното събрание беше казано, че е бил охрана на Маргините. Всички знаят кой е Стоян Томчев и къде е работил, но никой не смее да го каже, защото виждате, че в България се убиват хора. Бях обещал някои неща да излязат наяве. Не съм забравил, но може би начинът, по който това ще се случи, трябва да е друг, за да не се превърна в кръвна жертва на шепа случайни хора, попаднали във властта, сред които – и президентът.

Знаете, че същината на нещата е докладът ми от 28 точки до президента. Цялата съдебна месомелачка, на която бях подложен, целеше да се измести вниманието от тези въпроси. Е, след като преживях всичко това в последните две години и съдът се произнесе, че не съм престъпник, а само административен нарушител, президентът ще бъде ли така добър най-накрая да ми отговори на въпросите? Мисля, че съм го заслужил.

Друг въпрос, който си заслужава вниманието, е какво стана със закона за НСО? Знаете, че когато бях поканен в президентството, Първанов каза, че е събрал спешно всички онези 40 души, които присъстваха, за належащ закон за НСО. Две години след този момент такъв закон не само не съществува, но дори липсва проектозакон за него. Вероятно има споразумение и с новата власт, защото вече 6 месеца от управлението й, пак няма закон – нито за НСО, нито за Националната разузнавателна служба (НРС). В това време президентът излиза публично и казва: „Не искам повече да ми се коментират хобитата“.

Съжалявам г-н президент, но щом аз като данъкоплатец трябва да давам пари от джоба си за транспортни разходи, автомобили, джипове, хора от НСО, и още 300 души от полиция и служби, които ходят на лов заедно с Вас (без да знаете), заради Вашата сигурност, не може да имате такова хоби. Хобито е, когато си изваждаш от джоба и си плащаш сам за него.

Как са назначени хората в НСО? Защо близо две трети от тях са от Перник и от района? В разузнавателната служба нямам много данни, но мисля, че и там е същото. Където командва президентът, всички са от Перник, Радомир и околността. И в ДАНС е същото. Част от широкото ръководство на ДАНС също е от радомирските и пернишките села. Средният ешелон от администрацията на министерствата също е оттам. Представете си колко е блокирана и затлачена системата от кадри на определени хора, назначени да обслужват интересите на една грабителска клика около партийната централа на Позитано…

Николай Марков. Снимка: авторката

Живеем в мътни времена на преход от комунистическа към демократична държава и аз съм от хората, които са убедени, че в България лустрация трябваше да има. А не едни малки хора да стоят скрити зад големи, дебели завеси, наречени власт. Ако някой може да дръпне тази завеса, ще види хора, които са се обрекли на лобита, финансови интереси и далавери на най-ниско ниво. Това не са играчите. На играчите не им знаете имената. Тези пред вас са „господин никой“, облечен във власт. А резултатът от работата на този „господин никой“ го живеем всички.

Ще направя национална подписка. Който иска, да ме подкрепи. Идеята ми е да попитаме централата на НАТО (колкото повече хора, толкова по-добре) президентът законово и правомерно ли е произвел тези учители по физическо в генерали. НАТО приема ли ги за натовски генерали? Ако българският съд смята, че трябва да ги защитава, защото Първанов ги е назначил, аз считам, че НАТО трябва да отговори признава ли хора без образование, без подготовка, без ценз, за генерали. Ако Първанов тук е зад завесата на властта, за Европейския съюз и за света той е просто един човек като нас, който трябва да си носи отговорностите. Ако вие виждате правителство, което му търси такива отговорности, кажете.

Да, сега ще се търси отговорност, но от кого  – ще дърпат Маргини, Маджовци и други момченца, назначени по същата система, по която са назначени онези с пагоните. Но кой ще потърси отговорност от този, който го прави? Някой трябва да каже, както Европейският съюз за Румяна Желева: „Не става“. Защото в България за такива хора се казва: „Става“. Ако президентът е казал: „Това са натовски офицери, аз ще им сложа пагоните“, то аз считам като български офицер, че това е унижение към цялото българско войнство и към историята. Хора, които са без военно образование, били на курс във Военна академия за няколко месеца, на които служителите от ведомството са им написали дипломната работа, за да станат генерали, не са нашата национална гордост и нашият генералитет.

Друго, което не мога да разбера е, защо в България най-много се бутат да стават генерали хора спортисти. Би трябвало военните да се стремят към генералския пагон – това е естественият ход на тяхната кариера. Как човек, който е завършил бившия Висш институт за физкултура Георги Димитров, успява да се интегрира във всякакви служби на държавната йерархия? В Национална служба за сигурност, Национална служба „Борба с организираната престъпност“, разузнаването, ДАНС – изкарайте ги и вижте колко хора има там с образование от ВИФ. Ще се уплашите! След това сравнете колко от тях имат връзка с Перник и района и няма да се чудите защо държавата е блокирана.

Защо Бойко Борисов не пипа тази система и създава тон на толерантност? Който е назначен от брат си, от баба си, от братовчед си, от кръвната си линия, или е взел пари, е зависим от там. Той може много да харесва Бойко Борисов – и като политик, и като човек, но никога няма да служи в негов интерес. Той ще служи на своето лоби. Иначе няма как всички да са от Етрополе и от Правец…

Дали, вместо да провеждаме операция „Октопод“ като поредна конфета, не трябва да го направим като комисия „Антимафия“ в Италия? На мен като гражданин ми омръзна да слушам по колко пъти на ден арестуват Маргините. То вече стана смешно. Маргините са просто едни забогатели момчета – там е лесно. Те се виждат. Но кой движи цялата система и в чий интерес е тя? Къде са основните капитали? Вижте пътя на капиталите. Където най-много се наливат, там са интересите – проста работа. Добре, няма да се пипа сега средният ешелон на държавата, ще си остане така. Но ние този филм вече сме го гледали при Иван Костов. Не пипаме средния ешелон и след известно време той сваля правителството, разобличава, унищожава. Приказката за стария бардак си е валидна. Ако някой иска да бъде управленец, трябва да има хъс и смелост да направи нужните реформи.

Кога ще се реши проблемът с организираната престъпност? Когато започнат да ги прибират тихомълком. Без медийни изяви, без приказки, без имената им да остават в историята, без да се превръщат в символи – това е истинска борба с престъпността. Когато от всеки гащник, който кара Мерцедес и води две мацки през кръста, правиш национален герой и отиват да го задържат 100 хеликоптера с барети и т.н. – това няма нищо общо с борбата с организираната престъпност. По-скоро може да се тълкува като борба за пренасочване на капитали.

Правосъдие в България физически съществува, но там 80% от хората са слуги, некадърници и подмазвачи, облечени в роби. Тежко и горко, на който трябва да разчита на тази правосъдна система. А държава се гарантира с правосъдна система, не с полиция.

За това, че българската правосъдна система може да произвежда присъди, аз съм пример. Нещо повече – те успяха да произведат присъда срещу мен без нищо! Защо тогава тези знакови фигури в престъпността, които всеки ден гледате по телевизията, не ги пуснат по моята система? Щом може да ме осъдят на 3 години затвор ефективно, без да съм направил нищо друго, освен че съм отказал да правя лицеви опори пред човек, който ме е нарекъл „свиня“ и за когото е казано в парламента, че е бил охрана на Маргините? Защо да не може да се осъдят ДДС-източвачи, наркотрафиканти и други знакови престъпници? Да сте чули някой директно да е осъден на три години лишаване от свобода, защото е източил примерно 20 милиона лева ДДС? Няма такъв. А те все пак са направили нещо, срещу тях дори има доказателства. Да ползват същите съдебни състави, ако трябва.

Ако като цяло никой не е доволен от съдебната система, включително и гражданите, които плащат данъци, как се решава кого да осъдят и кого не? Вероятно по телефона – има си канали, по които те пускат и от другата страна излизаш, в зависимост от нареждането – осъден, неосъден и т. н. Пускат по тунела един престъпник, излиза навън чист. Пускат ме мен – излизам осъден. Но явно тези канали не се управляват според процесуалните закони и право, а по други системи. В противен случай всеки български гражданин щеше да е доволен от правосъдието, което е получил където и да било и за каквото и да било.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.