Татяна Дончева: „Октопод“? Мутри срещу мутри, уреждат си сметките…

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

Издатели, закачете потретите на Дилян Пеевски и майка му Кръстева на билбордове, призовава бившата депутатка

Татяна Дончева, бивш депутат от БСП, в предаването „12 плюс 3” на БНР. Татяна Дончева е бивш прокурор и адвокат, депутат от БСП в двата предишни парламента, бивш член на Висшия партиен съвет на БСП, известна като критичка и на властта, и на собствената си партия, поради което тя отпадна от ръководството и сама се оттегли от изборните листи на БСП на последните избори.

–  Кои са пипалата на октопода? Отговор на този въпрос ще търсим с госпожа Татяна Дончева, бивш депутат от БСП. Ще припомня, че в предишното НС госпожа Дончева беше заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. И в това си качество наблюдаваше както работата на МВР, така и работата на ДАНС. Към днешна дата имате ли отговор на въпроса, имате ли обяснение как така лоялният гражданин Алексей Петров, който до преди няколко месеца заемаше един от най-високите постове в ДАНС, и който беше смятан за един от стълбовете на националната ни сигурност, както припомни главният прокурор Борис Велчев днес, участва в акции срещу организираната престъпност, днес е обвинен в целия спектър от престъпления. Сигурна съм, че сега много хора са объркани и се питат: „Кой всъщност е Алексей Петров? Какво става в държавата ни?

– Прави впечатлението, че от вчера сутринта най-големите гастрольори по медиите са хората, които са били най-близко до Алексей Петров и имат пряко отношение на създаването на неговия обществен статус. Атанас Атанасов, бившият директор на ННС, който го е назначил за офицер, по времето по което е бил директор на службата за сигурност. Няма защо Наско Атанасов да препраща към 1985 година, когато Алексей Петров е бил старшинка, барета в Шесто управление, защото след това е имало 1990 година, когато Алексей Петров е напуснал тази система и е започнал да се препитава с друга дейност.

–  Да, но вчера господин Атанас Атанасов не ни даде конкретен отговор.

–  Назначаването на този човек там, при положение, че той имаше вече богата биография в подземния свят и беше от най-известените й фигури, стана по времето, когато Иван Костов плътно ръководеше службите за сигурност. Алексей Петров е свързан с финансиране на СДС, още от 1994 година. И има връзки не само с Атанасов, а и с Надежда Михайлова и Емо Йорданов, на които също има оказвани лични и всякакви услуги. А господин Костов, който днес е много възмутен как така можело Алексей Петров да е в ДАНС, беше човекът който можеше да каже „да” и „не” поради каква причина не е казал „не” при една безупречна в кавички подземна биография на Алексей Петров при неговото назначаване като офицер? След смяната на караула в службите за сигурност има един период, когато започва разбор на секретните щатове и тогава се поставя въпросът: „Като какъв Алексей Петров може да ангажира службата за сигурност и да получава пари затова?”. Човеците, които са спрели отстраняването му от този статут са Бойко Борисов, тогавашен главен секретар и Никола Филчев, тогавашен главен прокурор. И ако някой от десните среди се изкарва един голям борец, това може да бъде само Едвин Сугарев. Едвин Сугарев може да е всякакъв човек, но Едвин Сугарев е последователен борец срещу тази група – Филчев, Филко Славов, Алексей Петров и т. н., Румен Петков, просто извадете стенограмите на предишната вътрешна комисия, за да видите разкази на Ваньо Танов и на други длъжностни лица, не само по случката с Галеви. Там има прелюбопитни неща. Да видите от устата на един директор на национална служба, от когото се иска доклади и в момента, в който ги депозира, се прекъсват всички (подслушвани) телефони. А подслушвани се оказват Алексей Петров и познатите му. Така че, като какъв Румен Петков днес се явява съдник и на какво? Знаете ли защо е оправдан по въпроса за осветяването на Алексей Петров? Той една седмица, ако си спомняте, преди време разказваше за доблестния офицер. Или може би националното радио няма архивни записи от онова време да видите Румен Петков какъв нарича Алексей Петров и да му ги пуснете в ефир.

–  Да, помним, имаме архив.

–  По това време Румен Петков е оправдан, знаете ли защо? Защото според българският съд да издадеш агент е престъпление, но да издадеш офицер под прикритие не е, понеже го нямало в списъка. Това са фактите. Алексей Петров по времето на Сергей Станишев имаше достъп до кабинета на министър-председателя. Говоря ви преди да стане съветник в ДАНС, преди въобще да бъде известно, че е имал статут на офицер под прикритие. Имаше достъп до кабинета на министър-председателя Станишев, какъвто нямаха депутатите на Коалиция за България. Питате ли се защо при целият натиск на чуждите посолства, който се разпростря върху реномето на агенцията, върху реномето на Сергей Станишев …, върху реномето на Петко Сертов като директор на агенцията. Те не спряха назначаването. Какви бяха тези причини, зависимости и други фактори, които причиниха всичко това и за какво говорим за пипалата на октопода? Като какъв Алексей Петров е доцент по корпоративна сигурност в УНСС?

–  Ние имаме уговорка малко по-късно с професор Борислав Борисов (ректор на УНСС) и ще го питаме и как е попаднал в УНСС.

–  Не, не това са фактите. Това са пипалата на октопода. Това създава статуса на един човек. Защо ви говоря това? Защото от шест месеца медиите на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски разпространяват как Алексей Петров стоял зад моя проект и разпространяват това дори преди да съм споменала, че ще има проект. Още от лятото започнаха да твърдят за социалдемократическа партия, зад която Алексей Петров стои. Като какъв ми го приписват на мен Алексей Петров? Ако проследите кой го е правил доцент, ще стигнете до „Дондуков-1”. Ако проследите кой го е правил съветник на председателя на ДАНС, ще стигнете до „Дондуков-2”, в сегашните му обитатели, предишните му обитатели. Ако проследите кой го е правил офицер, ще стигнете до сградата на „Черни връх”. Откъде накъде този човек се приписва на мен? И аз тук искам да използвам ефира на Националното радио, за да дам една идея на Съюза на българските издатели, които много са се завайкали за чистотата на българските медии и се чудят какво да правят след като Кръстева и Пеевски притежават, неофициално, повече от половината разпространителска мрежа. Уважаеми дами и господа, от Съюза на издателите, най-големите български главни редактори, вземете малко билбордове в София и по магистралите, и на билбордовете сложете лицата и телата на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Защото те биха говорили повече, отколкото всякакви други писания по вестниците, на които хората вече не вярват.

–  Нека да се върнем госпожо Дончева, към операцията „Октопод”. Може ли да се каже, че тя е опит сега да се бръкне в раната?

Татяна Дончева е типичен представител на агресивно говорещите в парламента. Снимка: Булфото

–  Това, което можете да кажете е, че едни мутри се бият с други мутри. И се бият по начина, по който се бият мутри – в „Дескрим”, в кафенето не знам си кое си, в ресторанта „Богат, беден” и във всичко, което нашата мутренска история познава. Независимо, че едните владеят държавата, а другите са ужким извън нея. Това е игра без правила. Тази игра просто може да погребе държавата. Тези хора просто имат сметки за разчистване и всички, които са свързани с тях участват в това. В тази работа без правила сигурно ще има достатъчно жертви и аз няма да ставам днес съдник. Използвам днес ефира на Националното радио само, за да предупредя нацията – това ще се случи, тук има воля само и единствено за разчистване на сметки. Но каквито са едните, такива са и другите.

–  Секунда само…

–  Друг е въпросът обаче, че зад всяка една мутра въпросът стои по следния начин – след като за един може нацията да разчисти пътят до върха, би трябвало тя да позволи това за всеки друг.

–  Преди време казахте, че миналото на Бойко Борисов и връзките му в това минало ще му създадат проблеми…

–  Разбира се.

–  … които в един момент може да се окажат неудържими. Какво точно имахте предвид тогава?

–  Това, което имах предвид го обяснявах миналата седмица за вестник „Гласове” в едно интервю. Миналото на Бойко Борисов е като миналото на Алексей Петров и като миналото на една група други хора, независимо кой се намира на коя позиция в държавата, кой се счита за експерт по сигурност, за длъжностно лице оторизирано с най-високи държавни функции и кой се счита за извън борда, това е тяхното общо минало. В това минало те имат поведение, отношения, случки, трупове, включително. Едната част от познатите им, на тези двамата души, са мъртви по времето, което Бойко Борисов беше главен секретар. Това минало за една част от ъндърграунда предполага мъст. За друга част от ъндърграунда, който вече е аранжиран някъде по етажите на властта, предполага възможност миналото да се заличи и да се разчистят сметки като се използва държавата. Но тъй като тези хора не са специалисти и часовникари, те и тук от името на държавата го правят не по закони и правила, а по начина, по който са си свикнали – с пищова, с част от стол, биейки се с друг, който взел крак от маса. Така че ние като нация се докарахме до това, сега ще трябва да го и изтърпим. Но усилията, които трябва да направим по посоката на превръщането на държавата в нормално място, което се управлява от нормални хора, което се управлява по нормални правила на цивилизования свят, което е място удобно за живеене, е наша задача оттук нататък. Само, че вече се намираме на … (б. р. – не се разбира), който не можем да прескочим, независимо кой имал добри намерения, кой нямал добри намерения. И затова, когато се приписват всякакви видове връзки, проекти и прочие измислици от цялата ченгесарска група и някои смята, че по този начин брани партията, политическата система, някой политически фактор, който му е симпатичен, трябва да се наясно какво следва от това. От това следва пълна дискредитация на всички, пълна мазанка и както виждате от два дни медийното пространство е заето от най-причастните към досегашният публичен статут на Алексей Петров, които разнасят кал по всички посоки. Какво смятат, че чистят себе си ли по този начин?

–  Госпожо Дончева, ако събраните доказателства издържат в съда, както ни уверява и премиера, че това ще се случи, че доказателствата са годни, и че ще издържат в съда, кой трябва да поеме отговорността за това, че престъпна група е работила в продължение на десет години в пълен комфорт?

–  Аз ви казах кои са пипалата. А във връзка с доказателствата, ще ви разкажа една случка. 1992 година, когато правителството на Филип Димитров вече беше управлявало няколко месеца, д-р Тренчев им беше станал омразен. И тогава ръководството на прокуратурата и съда, в лицето на тогавашните му глави Татарчев, Григоров и други приближени, да не споменавам всички имена, бяха възложили на един колега прокурор да арестува Тренчев до края на деня и да му подготви обвинение и му бяха дали две-три папки. Пънал се, пънал се колегата цял ден, обаче от тази работа не може да сглоби дело, което може да издържи съд. Защото тогава в прокуратурата работеха нормални и грамотни хора. Отива и докладва: „Не мога да обоснова престъпление”, на което стоящите срещу него началници му казват: „Може ли от цял Наказателен кодекс, от 400 текста, ти да няма за какво да осъдиш Тренчев?”. Когато видях, че Алексей Петров има три-четири реда изредени престъпни деяния, които горе-долу покриват една трета от Наказателния кодекс, се сетих за този случай.

–  А какво ще се случи…

–  А, хванете едно нещо и го докажете.

–  Ние сме журналисти и не можем да го докажем това.

–  Не, не, не вие. Ония, които са се заели с тази работа. Защото аз съм отдавна в тази правна гилдия. И знам много добре кога се правят демонстрации и кога не се правят демонстрации, а просто хората си работят по закон и прибират всеки, който трябва и си го осъждат като стой та гледай и никой не казва „Му”. Аз не случайно ви казах за мутрите. Защото мисля, че когато мутрите бият мутри, те много не придирят да се преследват за нещо, което действително са направили. Те си знаят, че са направили много работи и че за каквото и да ги хванеш, все ще им е малко. Поради което смятат, че е позволено да се монтират процеси, да се фабрикуват доказателства и да се правят всякакви неща и че всичко това е позволено.

–  Госпожо Дончева, можете ли да се ангажирате с прогноза, ако Алексей Петров излезе от ареста и проговори?

–  Мога да се ангажирам…

  Ще припомня, че преди време той се закани да назове сценаристите, актьорите, режисьорите, целия сценарий, конкретните имена.

–  Мога да се ангажирам само със следното. Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан „политически инженер”. Защото той просто е старшина от Милиционерското училище в Пазарджик, независимо по какъв начин някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да го направи доцент. Той просто е старшина от Пазарджик. И той нито може да прави политически проект, нито да прави идея за национална сигурност, нито нещо друго. Той може да е бясно амбициозен и нашето общество благодарение на недъзите си да го е допуснало да го яхне. Но това е съвсем друг въпрос. Това е също като специалиста по дължината на маркуча на пожарната, който можем да качим където си искаме. Само че той като отиде при Вселенския патриарх и става провал. Дори с начина, по който сяда на креслото. Само че това трябва някой като нация да ни отваря очите. Още една две-години, докато ни падне абажурът на главата. Тази работа, която е, е мутри срещу мутри за сметки, които имат да уреждат. Те няма да станат нито сега…

–  Това е изводът, който прави…

Татяна Дончева: … нито ще се приключи в съдебна зала. Той ще се приключи, както го приключват мутри. Защото те така го и водят.

Стенограмата е по агенция „Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.