С тайно писмо Ван Ромпуй иска власт над националните бюджети

Шон О’Грейди, Ванеса Мок

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпуй използва финансовата криза в еврозоната, за да се опита да получи власт над националните бюджети, разкриват изтекли документи.

Секретен анекс към писмо на Ван Ромпуй до ръководителите на правителствата, с което те се канят на срещата на върха в Брюксел, заявява: „Членовете на Европейския съвет са отговорни за икономическата стратегия на своето правителство. Те трябва да правят същото на европейско ниво. Независимо дали се нарича координация на политики или икономическо управление, само Европейският съвет може да създава и поддържа обща европейска стратегия за по-голям ръст и повече работни места.“

Кризата разкри нашите слабости, се казва в писмото, видяно от Independent. Бюджетните планове, програмите за структурна реформа и данните за климатични промени трябва да бъдат предоставяни едновременно и на Комисията. Това ще осигури пълен надзор.

Източник от ЕС обяснява: „Стана ясно на всички, че тази икономическа криза не може да бъде решена от индивидуални страни-членки, както Германия подпомага Гърция. Това, от което имаме нужда, е същият вид механизъм, който сега сме наложили на Гърция, за да наблюдаваме страните от еврозоната. Така че идеята е да се поставят всички европейски икономики под наблюдение. Можете да очаквате някои важни решения да бъдат взети тази седмица.“

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише предприе необичайна стъпка, като прекрати участието си в среща на ръководителите на централните банки, за да се върне в Европа. Натискът върху еврото отслабна с надеждата, че присъствието на най-важния европейски икономист ще усмири пазарите.

Изобилстват слуховете, че френското и германското правителства са готови да помогнат на Гърция. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще се срещне с френския президент Никола Саркози. Лявоцентристкото правителство на Папандреу обяви 4-годишен план за икономии за да се справи с огромния си бюджетен дефицит. Остават съмнения за шансовете му. Миналата седмица стачкуваха данъчните служби, днес летищата, училища и болници ще бъдат блокирани от друга стачка.

Загрижеността от заразяване по най-високите етажи на властта в ЕС ясно се чете в поверителната бележка на Ван Ромпуй. Кризата разкри нашите слабости. Темпото ни на структурен растеж е прекалено ниско, за да създава нови работни места и да поддържа социалните ни системи. Подчертавайки, че ЕС няма начин да разрешава бюджетна криза, която засяга другите страни-членки, Ван Ромпуй продължава: Скорошните развития в еврозоната подчертават спешната нужда да засилим икономическото си управление. В нашите преплетени икономики реформите ни трябва да бъдат координирани за максимален ефект.

Европейският Пакт за стабилност и растеж и Договорът от Маастрихт бяха създадени, за да предотвратят именно кризата, която изпитва в момента еврозоната. Мерките за подкрепа на икономиката бяха обявени за незаконни, като никоя нация не може да поема дълговете на друга. Правилата от Маастрихт също бяха нарушени поради финансовата криза. В бъдеще, уточнява Ван Ромпуй, ще се фокусираме върху отражението на националните политики върху останалата част от ЕС, като специално внимание ще се обръща на макроикономическите дисбаланси и разликите в конкурентоспособността.

Финансовата криза идва по време, когато тримата президенти на ЕС се борят за позиция. Ван Ромпуй е Президентът на ЕС, докато испанският премиер Хосе Сапатеро е президент на Съвета на Европейския съюз, а Жозе Барозу е Президент на Европейската комисия. Президентът на САЩ Барак Обама наскоро се отказа от предложена среща на високо равнище ЕС-САЩ, за да не се разправя с объркващото трио.

Срещата ще се проведе далеч от обичайните редути на европейската бюрокрация, в брюкселската библиотека Solvay. Ван Ромпуй искаше да създаде по-интимна обстановка, без армиите от съветници, казва източник на изданието. В момента има много напрежение между страните-членки, затова той иска да говори с тях в приятелска обстановка, като започне с аперитиви. Идеята е да се получи заседание, на което да се дават всякакви идеи и да се чуят идеите на всички.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.