Какъв съсед на ЕС ще бъде Украйна на Янукович?

Виктор Янукович с привърженици. Снимка: заксид

Украйна, водена от президента Виктор Янукович, ще бъде по-зависима от Европейския съюз отпреди, но Киев ще бъде също по-силен в защитаването на интересите си както пред ЕС, така и пред Русия, казаха политически наблюдатели. „Всеки, който казва, че Янукович просто ще изпълнява нарежданията на Кремъл, не го познава“, каза Сергей Щукарин, директор на Центъра за политически науки в Донецк. „Той ще прокара прагматична икономическа програма и, ако е необходимо, ще играе твърдо с руснаците и европейците“.

Янукович има малка, но изглежда непоклатима преднина от 2,65 процента пред опонента си Юлия Тимошенко при преброени почти всички гласове от балотажа в неделя. Победата му обаче все още не е окончателна. Той може да се изправи пред съдебно предизвикателство от страна на Тимошенко, която каза, че надпреварата не е приключила. От 97,93 на сто от гласовете, преброени до 13 часа по Гринуич в понеделник, Янукович има 48,53 на сто, а Тимошенко – 45,88 на сто, според Централната избирателна комисия.

Ако Янукович стане президент, Киев ще води по-спокойна, по-малко френетична външна политика отпреди, казват експерти. Двойнственото отношение на украинското правителство с НАТО вероятно ще продължи, но с по-малко емоция и енергия, казват мнозина наблюдатели. Една администрация на Янукович със сигурност ще отхвърли всеки пряк опит за присъединяване към алианса, но в същото време ще продължи съвместните учения между НАТО и обеднялата армия на Украйна.

„Всеки украински ход за присъединяване към НАТО ще бъде възприет от Русия като заплаха за сигурността, а Янукович и неговият екип гледат на това като на непрактично и лошо нещо за бизнеса“, каза Максим Драбаненко, пенсиониран военен. „Украинските войници обаче, които участват в миротворчески мисии или в учения на НАТО, ще продължат да го правят. Това е модернизация и приближаване към европейските стандарти“.

По най-тревожния въпрос за Европа – споровете между Москва и Киев за доставките на газ – Янукович ще се опита да намали напрежението от миналото, казаха наблюдатели. Експерти в индустрията обаче се съмняват дали напрежението ще бъде изцяло елиминирано. „Сътрудничеството между Москва и Киев при администрация на Янукович няма да бъде просто“, каза Игор Бунин, ръководител на московския Център за политическа технология. „Янукович ще направи отстъпки, но не и даром“.

Янукович, който има тесни връзки с индустриалци, зависими от евтиния руски газ, неколкократно призова по време на предизборната си кампания за незабавно предоговаряне на настоящия договор на Киев с руската Газпром за доставки на природен газ. „Ще има преговори за газовите доставки и те ще бъдат изключително сложни“, каза Бунин според агенция ИТАР-ТАСС. Борис Колесников, един от главните съветници на Янукович, изключи обаче в неотдавнашно интервю възможността да се повтори спирането на руските газови доставки през Украйна, което се случи в края на 2008 година. „Украйна няма никакъв интерес да бъде ненадежден партньор на Европа“, каза Колесников. „Нашата позиция е, че просто трябва да бъдем твърди и прагматични по отношение на интересите си“. „Ние искаме надеждни енергийни доставки за Европа, това е несъмнено“, добави той.

Разширяването на украинския износ, особено на стомана и химикали, произвеждани от източния регион Донбас, ще е главен приоритет на администрацията на Янукович, каза Колесников. Той отбеляза също, че настоящата разменна стойност на украинската национална валута гривня срещу руската рубла и еврото е повече или по-малко на правилното ниво. Както Европа, така и Русия обаче трябва да отворят пазарите си за украински стоки, в противен случай рискуват да загубят достъп до украинския потребителски пазар от 46 милиона души, добави той. „Ние сме абсолютно „за“ свободна и открита търговия и имаме интерес да развиваме нашия износ. Това означава за нас работни места у дома“, каза той. „Но ако някой спре стоките ни, налагайки тарифи, няма да стоим със скръстени ръце. Търговията е двупосочна улица“.

Имиграционната политика също може да бъде взета на прицел от водено от Янукович правителство, като се има предвид сегашното настояване на ЕС всички украински граждани да имат скъпи шенгенски визи, за да влязат в страните на митническия съюз на ЕС. Гражданите на ЕС могат почти без изключение да влизат в Украйна свободно, като само трябва да покажат европейския си паспорт на украинската граница. „Янукович и екипът му са на мнение, че Украйна трябва да е силна страна, която защитава интересите и народа си“, каза Щукарин. „Така че се съмнявам, че те мълчаливо ще приемат един визов режим за украинците и друг за гражданите на ЕС“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.