Цигари за милиарди нахлуват в Европа от изток

Унищожаване на контрабандни цигари в Белорусия. Снимка: интерфакс

На източната граница на ЕС борбата срещу контрабандата с цигари, идващи от Украйна и Русия, се активизира във връзка с трафик, станал все по-доходен заради увеличението на цените на пакет цигари в Европа. „Има ли увеличение на трафика на цигари към ЕС? За съжаление, да, тъй като печалбите са толкова огромни“, заяви за АФП Остин Роуън, ръководител на отдела, отговарящ за борбата с този трафик в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ с централа в Брюксел. Един пакет струва над 8 евро в Ирландия и над 5 евро във Франция, а в Украйна той струва само 0,30 до 1 евро.

Между 2005 г. и 2008 г. броят на контрабандните цигари, конфискувани в ЕС, е скочил от 4,4 милиарда на 5,2 милиарда. Това е едва 10 процента от един трафик, чиито щети за бюджета на страните-членки се изчислява от ОЛАФ на 9 милиарда евро годишно. Тези цигари, които са цигари-менте или са произведени легално, но са внесени в ЕС с митнически нарушения, идват основно от Китай, Украйна и Русия. След като назначи един офицер за свръзка в Китай през 2009 г., ОЛАФ иска да постави такива офицери и в други „гореши точки“: Киев, Москва, Кайро.

В тази борба срещу контрабандата от Украйна, Молдова или Русия страните-членки като Полша, Румъния, Унгария и Словакия са на първа линия. Броят на цигарите, конфискувани в тези четири страни, граничещи с Украйна, се е увеличил с близо 50 милиона за една година от 843 милиона през 2008 г. на 891,5 милиона през 2009 г., според данни, предоставени на АФП от митниците. Само в Полша са били конфискувани над 576 милиона контрабандни цигари през 2009 г.. 54 процента са влезли в страната от Украйна, според министерството на финансите, на което са подчинени митниците.

Полша и Румъния, които преди няколко години бяха само обикновени зони за транзит към Западна Европа, са се превърнали също в „дестинация“, тъй като увеличението на акцизите върху цигарите е направило вътрешния им пазар по-атрактивен за трафикантите. В Румъния един от четири пакета цигари идва от контрабанда, според директора на производителя на цигари „Филип Морис“ в тази страна, цитиран от румънския ежедневник „Зиарул Финанчиар“. „Близо 21 милиона нелегални цигари бяха конфискувани от началото на 2010 г., което е невиждано!“, посочи за АФП Дорел Фроня, заместник-директор на отдела за контрол на митниците. Борбата срещу контрабандата на цигари е един от неговите приоритети. През 2010 г. седем бригади от кучета за откриване на контрабандни цигари се очаква да се присъединят към други три, които вече действат.

Трафикантите демонстрират въображение: „Ние намерихме цигари в камиони, превозващи пици или хамбургери, в цистерни, в жито, в джанти на автомобилни гуми“, обяснява за АФП Марин Турика, началник на част за борба с трансграничната престъпност в румънска гранична полиция. Организираните престъпни мрежи, действащи от Украйна, прибягват също до преносители. Тези жители на планинските райони, които получават между 35 и 50 евро, прекосяват границата с Румъния по пътеки, носейки цигарите на гръб. Граничните безмитни зони са се превърнали в такива източници на трафик, че Букурещ реши да ограничи там продажбата на цигари.

Румъния, която има 2000 километра граници със страни извън ЕС, отменя също визите за молдовци и украинци, заловени на местопрестъплението за трафик на цигари. От 2009 г. присъдите бяха засилени и законът позволява конфискуване на участващите в трафика коли. „Ние сме изправени пред постоянно предизвикателство от трафикантите. Не можем никога да ликвидираме 100 процента контрабандата, но идеята е да я сведем до най-ниско възможно ниво“, казва Фроня.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.