Иран и мълчанието на китайците

Крис Бъкли

Мълчанието на Китай понякога говори много, а в момент, когато се засилват международните призиви за нови санкции срещу Иран, проявяваната напоследък сдържаност от Пекин предполага, че той може да отстъпи, ако има възможност да запази своите петролни и бизнес връзки.

Китай многократно заявяваше през последните месеци, че разрастването на санкциите на ООН срещу Иран не е начинът, по който Техеран да бъде накаран да започне сериозни преговори за ограничаване на своята програма за обогатяване на уран, която според западните сили би могла да положи основите за потенциал за ядрени оръжия. Но напоследък това се промени. Китайският външен министър Ян Цзечъ призова миналата седмица за повече дипломация с Иран, но не каза дали Китай подкрепя или се противопоставя на нови санкции.

На два брифинга на китайското външно министерство тази седмица говорителят Ма Чжаосюй избегна обширните коментари, положителни или отрицателни, за предлаганите от Запада санкции. „Що се отнася до санкциите, нашата позиция е последователна и ясна“, каза Ма пред репортери в четвъртък. „Имаме желание заедно с международната общност да продължим да играем конструктивна роля в настояването за резолюция по иранския ядрен въпрос“, заяви той.

Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН Китай може да използва правото си да наложи вето върху евентуална резолюция, одобряваща налагането на санкции. „Мълчанието на Китай говори, че той не е твърдо против нова резолюция на ООН“, каза Ин Ган, експерт по Близкия изток в Китайската академия за социални науки, водещ държавен научен институт в Пекин. „Като се има предвид все по-твърдия курс на Иран по ядрения въпрос, Китай усеща, че не може да се противопостави на някакъв вид международен отговор“, добави той.

Иран не се подчини на международния натиск, като обяви през уикенда, че ще обогатява уран до 20 процента за реактор, а в чeтвъртък заяви, че е произвел първата партида от продукта. След като и Русия е обезпокоена от Иран, Пекин може предпазливо да подкрепи нова резолюция на Съвета за сигурност за Иран или да позволи приемането й, като се въздържи от гласуване, за да не се изолира от другите големи сили. Евентуални енергийни санкции биха засегнали Китай. Въпреки това Пекин ще се противопостави на широкообхватни санкции срещу Иран, който е третият по важност доставчик на вносен суров петрол за Китай след Ангола и държащата първото място Саудитска Арабия, каза специалистът по Близкия изток в Шанхайския институт за международни изследвания Цзин Лянсян.

Някои западни дипломати заявяват, че биха искали санкциите да засегнат енергийния сектор на Иран. „Ако Западът предприеме пълен курс на разрастване на санкциите срещу Иран, като ограничи иранския износ на енергия, това би се равнявало на прикрити санкции срещу Китай, а Китай със сигурност няма да бъде съгласен“, каза изследователят в Китайската академия за социални науки Ван Фън, цитиран в четвъртък от китайския вестник „Глоубъл таймс“.

Пекин вероятно преценява, че може да върне за преработване предложена от ООН резолюция, така че западните сили да могат да обявят, че е налице обединен международен фронт, а същевременно китайските енергийни и икономически връзки с Иран да бъдат защитени. „Очаквам много тежки и проточени преговори (в Съвета за сигурност) и няма гаранция, че ще се стигне до единна международна позиция“, каза експертът от Шанхай Цзин. Но като отстъпи леко пред западните сили, Пекин би избегнал допълнителното влошаване на обтегнатите напоследък отношения със САЩ.

Вашингтон разкритикува Китай заради контрола върху интернет и търговкия дисбаланс, докато Пекин заплаши, че ще накаже Вашингтон заради плановете за продажба на оръжие на самоуправляващия се остров Тайван, който е смятан от континентален Китай за част него. Но лидерите на Китайската комунистическа партия също така ще искат да подходят внимателно към общественото недоволство срещу САЩ у дома. Планът на правителството на Обама да продаде нова партида оръжия на Тайван накара китайски военни служители и гневни граждани да призоват за сурови ответни мерки срещу Вашингтон.

Таблоидът „Глобал таймс“, който често се занимава с националистически теми, заяви в четвъртък, че 70 процента от 10 000 анкетирани в организирано от него допитване са казали, че Китай би трябвало да наложи вето върху евентуална нова резолюция на ООН за Иран. Пекин също така трябва да се вслуша в мнението на арабските държави, особено Саудитска Арабия, която показва все по-голямо нетърпение към Техеран, каза експертът по Близкия изток Ин. „Китай знае, че иранският ядрен въпрос е вече глобален въпрос, така че не е надеждно да го използва като залог в пазарлъци със САЩ във връзка с Тайван“, заяви той. „Китай може да дава израз на гнева си, но няма да обвърже двата въпроса“, добави той.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.