Вината се менят, „Виното“ също

Първото издание на тази книга се появи през 2004 г. с амбицията на запълни една отдавна назряла потребност на книжния пазар – нуждата от справочник, който да въведе винолюбивия и любознателен български читател в света на виното с неговата дълга, сложна и богата на културни и цивилизационни напластявания история, неговите технологии, типове, стилове, вкусове и ритуали.

За времето, което измина оттогава, твърде много неща се промениха във винарския бранш у нас. Появиха се десетки нови изби и стотина нови вина. Утвърдени в миналото играчи загубиха позиции или фалираха. Много от новите винарни засадиха собствени лозя, което им позволи да контролират строго качеството на гроздето, а следователно и на виното. Така в България се появиха вина, съпоставими с добрите световни образци.

Този процес плавно започна да променя и сортовата структура на лозята у нас. Появиха се нови, по-рано слабо познати или напълно неизвестни на българския потребител сортове като Сира, Пино ноар, Каберне фран, Темпранийо, Вионие, Малбек, Карменер, Аликант Буше, Пти Вердо, Саперави и др. В същото време стотици чужди вина от целия свят се настаниха на рафтовете в българските магазини и ориентирането в това многообразие от произходи, стилове и вкусове става все по-трудно.

Модерното вино е обаятелно и по свой начин парадоксално. Един от неговите парадокси е свързан с глобализацията, която от една страна прави света все по-тесен и в същото време постоянно разширява света на виното. Навикът на големите страни производителки да пият предимно своето вино все по-видимо отстъпва пред любопитството към чуждите вина, които пък стават все по-достъпни.

Докато всичко това се случваше, трите тиража на първото издание се изчерпаха (за облекчение на издателя) и това даде шанс на книгата да се прероди с актуализирано съдържание и допълнена с информация, която преди пет години изглеждаше излишна, а днес е насъщно необходима.

Акцентът отново е поставен върху българския аспект на темата. Енциклопедията няма амбицията да конкурира многобройните подобни издания по света. Нейно скромно желание е да бъде българското квадратче в картината на огромния и динамично променящ се световен винен пъзел.

Предговор към третото допълнено издание на  „Виното. Българска енциклопедия“ от Ясен Бориславов (ИК Труд).

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.