Най-добрата заменка: Брюксел отменя София

Иво Инджев

Улисани в зяпането на екшъните в преследването на нагли октоподи май забравихме, че тече 20-дневният ултиматум на Брюксел към българското правителство да даде обяснения за известната на всички от години огромна далавера с т.н. заменки. Ако не успее да отговори задоволително, България може да бъде осъдена да изплати 1,5 милиарда лв. заради продажбата на 47 горски имоти на частни лица.

Това беше съобщено след заседание на Министерския съвет от премиера Бойко Борисов на 3 февруари с думите: „България трябва да защитава нещо, което е престъпление. Не мога да защитавам кражби. Знам, че това е точно така. Знаем как Станишев, Царя и Доган си раздадоха горите на близките”. Да припомня още, че само за първите 15 от тези договори за заменки, внесеният иск е за над 55 милиона евро.

А ето и първият видим резултат от европейския ултиматум, който накара властта у нас чудодейно да прогледне и да се съгласи с Брюксел за престъпната схема, известна тук иначе дори и на децата. Фирма „Про Консулт 2004“ е готова да върне на държавата терен от горския фонд близо до село Топола в община Каварна, обяви Анна Русчева, пиар на медийния бос Красимир Гергов, пише в. „24 часа“. Има обаче условие за връщането – държавата да гарантира, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела, добави тя, цитирана от КРОСС.

Гергов и бизнесменът Георг Цветански са основните инвеститори в изграждащото се игрище за голф „Трейшън клифс“ („Тракийски скали“). Планът е за седем звезден комплекс по проект на легендата в голфа Гари Плеър. Заменката на „Про Консулт 2004“ е сред 47-те, за които Брюксел плаши България със санкция от поне 50 млн. евро. Имотът от 138,5 дка е на входа на голф игрището „Трейшън клифс“. Един от собствениците във фирмата е Тодор Гергов, братът на Красимир Гергов. (Actualno.com)

Вярно е, че сегашната власт не е и няма как да бъде инициатор и покровител на дългогодишното безобразие. Бившето правителство буквално го поощри и това беше видно по начина, по който превърна голфа в свой приоритет и се включи активно в строителството на игрища за този спорт. За целта то обяви през февруари 2008 г. намерението си да създаде държавна фирма „Голф развитие“ с апортна вноска от около 2000 декара от държавната дивечовъдна станция „Балчик“. Първоначално Станишев спря проекта, но след година не само му даде зелена улица, но и лично се включи в рекламирането му, възлагайки на министри и заместник министри да пишат стратегии и да обосновават необходимостта от начинанието.

Връщам ви към този епизод заради аргументацията на тогавашния строителен министър Асен Гагаузов. „Направихме максималното, за да опазим някои особено атрактивни терени. Няма по-добър начин. В противен случай са застрашени от презастрояване“, каза Гагаузов. Днес виждаме същата загриженост, наречена тогава от в. „Сега” „абсурдна” и в аргументацията на Гергов. Вестникът написа черно на бяло, че според източници от дивечовъдна станция „Балчик“ единият от имотите опира в местността Табията, където фирма „Блексирама“ вече строи голф игрище. Собственици на „Блексирама“ са Красимир Гергов и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

Ето че най-после публичните тайни престават да бъдат ялови приказки на безпомощни български критици. Хилядократно изричната истина, че борбата с организираната престъпност и организираното ограбване на държавата е въпрос на политическа воля, се материализира пред очите ни. Уви, не по инициатива на българската власт, а под силния натиск на европейското правителство.

Вече знаем какво стои зад мотивацията на управляващите да притиснат участниците в далаверите със заменките – 1,5 милиарда лева са прекалено много, за да може кабинетът „Борисов” да се лиши от тях. Не знаем какво точно дръпна спусъка на операцията „Октопод”, но внезапната проява на политическа воля , която позволи да бъде хвърлена светлина върху подводното чудовище, също много прилича на европейски семафор.

Любопитно е да се види сега как се роят в медиите разкрития и твърдения за нещо, което също така е публична тайна от много години: че при заменките хитреците са действали с подставени лица. Брюксел оказа натиск, властта тук се задейства и вече е позволено това да бъде написано.

Чакам Брюксел да попита дали има подставени лица и при заменките на скъпи подаръци, като мезонети и ловни пушки, срещу властови ресурс, раздаван от самия връх на държавата. Аз знам, че има. Дори знам имена. Което значи, че още много хора знаят – тук и в чужбина. Но ще почакам политическата воля на сегашната власт да се прояви под външен натиск и в тази насока, за да прогледнат също толкова чудотворно и медиите ни.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.