Цитат в десетката: Никола Филчев: Алексей Петров е назначен от Емануил Йорданов по предложение на Атанас Атанасов

Никола Филчев. Снимка: Булфото

Б. р. – Никола Филчев е бил главен прокурор 7 г., мандатът му изтече преди 4 години, когато беше избран сегашният Борис Велчев. Назначен е от политическата сила на власт тогава – по време на правителството на Иван Костов, в което Филчев е бил зам.-министър на правосъдието. Тогава мнозинството контролираше и промени състава на Висшия съдебен съвет, за да може да кадрува в съдебната система. По същия начин беше назначен преди това и предишният главен прокурор Иван Татарчев, бивш адвокат, сега покойник. За Никола Филчев се твърди, че е бил в близки отношения с арестуваният неотдавна Алексей Петров, възлагал му е задачи и др. Филчев е обвиняван от вдовицата на убития прокурор Николай Колев, че е поръчител на убийството му. Интервюто тук е от в. „Дневник“, със съкращения.

– Г-н Филчев, ген. Атанасов заяви, че по ваше настояване Алексей Петров е бил назначен на секретна работа в Национална служба „Сигурност“ (контраразузнаването), а и вътрешният министър Цветанов казва, че това станало с ваша санкция?

– Атанасов лъже, а Цветанов е заблуден. Никога не съм ходатайствал за Алексей Петров. Назначението се прави от вътрешния министър по предложение на директора на НСС. Това е станало, когато директор е Атанасов, министър е Емануил Йорданов, а правителството се оглавява от Иван Костов.

– Според министър Цветанов оперативна разработка под името „Бизнесмени“, визираща Алексей Петров, е престоявала във военната прокуратура, вместо да се работи по нея?

– Разработки много, мога ли да помня всяка… Цветанов четири години беше кадровик в МВР и помощник на главния секретар, ако се е интересувал от тази разработка, можел е да звънне поне по телефона.

– Нека изясним въпроса, за отношенията ви… Става дума за твърдения от последните дни, че Алексей Петров, който е задържан с обвинения, е бил във вашето най-близко обкръжение. Изпълнявал ли е някаква функция във върховната прокуратура, около вас и какви са били вашите отношения?

– Е, сега, стига глупости. Чуйте ме сега. Какви са личните отношения не е работа, не е публичен въпрос, още повече че аз съм един пенсионер. Така че… Това не представлява публичен интерес и нямам намерение да ви информирам.

– Твърди се, че вие сте възлагали определени задачи на Алексей Петров, кажете какви?

– Вашият въпрос предпоставя, че това е така. А моят отговор е, че това е една лъжа. Какви задачи? Никога – чуйте ме и си го запишете някъде и ако сте добросъвестна, го напишете във вашите съчинения – секретните сътрудници на МВР не контактуват с прокуратурата. Секретните сътрудници в НСС, докато аз бях главен прокурор, никога не са имали директен контакт с прокуратурата. Има си ръководство на НСС, има си служебен път и по този служебен път може да се види какви разработки е имало и кой какво е правил вътре. Всичко е минавало през ръководството на МВР. Така че аз лично не знам г-н Петров да е правил нещо за прокуратурата. Такова нещо няма. Докато бях главен прокурор.

– Освен Атанасов и вътрешния министър Цветанов вашето име спомена тези дни и г-жа Нанка Колева по повод разследването за убийството (б. р. – на прокурора Николай Колев)… Защо това дело не стигна докрай?

– Аз от четири години не съм там. Надявах се, че поне… аз, докато съм там, се смяташе, че аз преча. Ето сега, четири години не преча. Дано да е потръгнало вече.

– Тя ви обвинява директно, г-н Филчев.

– Мен какво ме… Е, някои там използват нещастието на тази женица, за да провеждат някаква… пършива кампания срещу мене.

– Кои те?

– Ами Костов и сие, тия, дето ограбиха държавата.  Дето продадоха държавно имущество за 30 млрд. долара, а обратно в хазната влязоха 3 млрд. долара. Останалите къде са? Къде са – в джоба му, на него и дружинката му. Никога няма да ми го прости, разбира се. И като го питаш: „Защо унищожи „Кремиковци“, струваше един милиард“, той вика: „Не, то струва един долар, колкото можеш да вземеш от една стока на пазара.“ Ама който го продаде само след няколко години, продаде една част от „Кремиковци“ само за 600 млн. долара. Следователно фактите опровергаха тази негова теза.

– Но, г-н Филчев, вие имахте огромна институционална власт през това време?

– Власт, ама ти като си голям крадец, много тънко крадеш, та не могат да те хванат? Или „Балкан“, как е продадена, нали, транспортно министерство, на финансите, къде са документите, всеки те праща в другото ведомство… Колко струва „Балкан“? Имаше 70 самолета – един самолет е милион и половина долара, отделно хотели, отделно представителства, линии, часове, места за кацане. И за колко е продадена – 150 хил. долара, колкото един апартамент. Не ви ли харесва това?

Виж тук пълния текст във в. „Дневник“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.