Зелени Балкани: Замените са престъплението на века. Всички близки до властта са се облажили

Христо Николов, представител на „Зелени Балкани” за замените на държавни земи и гори

Гледка край пътя към Слънчев бряг и Несебър. Снимки: Нели Томова


– Г-н Николов, вие сте един от природозащитниците, участвал в подаването на сигнали в европейските институции за заменки на държавни земи и гори в България. Какви точно сигнали сте подавали?

– Става дума за няколко различни сигнала до различни европейски институции, подадени от няколко различни организации. Това е цялата истина. Това е една акция, започнала от 2003 г., а по-активно от 2005 г. Работа и труд е на много хора – разследвания по заменки с участие на европейски посланици, срещи с мониторинговия комитет, аз лично три пъти ходих до Брюксел, четене на петиции в комисии, срещи с ОЛАФ и т.н. Всичко това нещо е един голям процес, който доведе до това, че в края на миналата 2008 година бяха направени постъпки, най-важната от които тогава беше – спирането на замените на гори, благодарение на мониторинговата комисия. Реакцията на Европейската комисия на жалба, пусната и придвижена за тази една година, е дошла и до българското правителство. Искам да посоча обаче, че са пуснати няколко жалби от различни автори и аз така и не разполагам с текста на писмото, което е изпратено до правителството. Писмото се цитира по различен начин от медиите и не мога да позная тази жалба, която ние сме подали. Възможно е да не е нашата. Въпреки това мога да разкажа за реалния проблем, който стои със замените, без значение е кой е написал жалбата и откъде е дошла. Важното е какъв ще е ходът на правителството в момента, какво трябва да направи то според Европейския съюз, какво трябва да направи според националната сигурност и интересите на страната.

– Какво трябва да направи сега правителството?

– Това е най-важното, защото тук не става въпрос за споменатите в жалбата малки заменени терени, които са дори микроскопични в сравнение с реалния размер на заменките, който е ужасяващ. Ние сме изследвали всичко, подали сме информация и в МВР, и в ДАНС, и в прокуратурата. Ще ви кажа само една цифра – само по Черноморското крайбрежие в 2 км ивица от водата навътре, има 72 000 дка заменени земи и гори. Разликата между пазарните цени на тези имоти и цените, на които са придобивани е 6,2 млрд. лв. Мога да ви кажа, че това е най-малкият проблем. Става дума за това, че тези земи са най-уникалните територии с най-живописен ландшафт, крайбрежие, крайбрежни гори, пясък и дюни. Те са национално богатство и би следвало в една нормална страна да са обект на защита от националната сигурност на страната. 90 % от тези земи са част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Тя направо цялата европейска мрежа по Черноморието е приватизирана. Всичко това е подарено на една група олигарси, много от които имат по 1000 дка. Това са частни, нови имения, дълги по 7 км. Представете си една крайбрежна ивица от дюни на Камчийски пясъци с гора, дълга 5 км, която до вчера е била национална собственост и защитена територия, а сега е частно феодално имение. За какво трябва да говорим ние за някаква си жалба от Брюксел, за проблем от 50 млн. лв., които сме щели да плащаме, а да не кажем истината, че на териториалната цялост на страната е посегнато и то много грубо. Ако една южна или северна страна под формата на анекс или война ни отнеме един район от община Кърджали, да речем, според мен загубата щеше да е много малка. Но тук просто се скрива основната истина. Същото нещо се отнася и за всичките ни планини.

– От прокуратурата казаха, че нищо не може да направи.

– Да, затова е права прокуратурата, ние сме я сезирали много пъти, в това число и бившия вицепремиер Меглена Плугчиева, още когато беше на власт и тръгна срещу собственото си правителство, не директно, но просто изпрати документите. Важното е, че в момента парламентът трябва спешно да приеме закон, с който да анулира всички сделки. Не тези, които са обект на писмото и на жалбата – а всички големи, реални замени. В петък оформихме писмо до президента с текста на законопроект в рамките на две страни и от името на само на „Зелени Балкани”, но и от името на КТ „Подкрепа”, от името на известния бивш депутат от Коалиция за България Георги Близнашки, от името на бившия депутат Минчо Христов, от името на „Зелена Партия”, общо 20 неправителствени организации учредихме инициативен комитет, който ще внесе този законопроект. За това ще направим пресконференция във вторник (16 февруари). Комитетът се казва Кампания „Обща кауза”. Това е кампания, основана още преди една година и половина за замените и сега просто се рестартират дейностите по нея. Имаме задача да внесем законопроекта на правителството, който ще реши всички проблеми с вероятните обжалвания. Той ще докаже на правителството, че връщането на земите е практически възможно. Но това може да направи единствено парламентът. Законопроектът ще ликвидира замените със задна дата и ще ги прави нищожни. Ще могат да се обезщетяват съответно и хората, които са започнали да влагат някакви средства под формата на планове, разрешителни за промяна на предназначенията и т.н. Така ще спасим националното богатство на България. Втората стъпка на инициативния комитет, след няколко седмици, най-много месец-два ще бъде да започне организирането на национална подписка за обявяване на референдум. Ако не може да убедим премиера и правителството, че трябва да приемат такъв закон, което е много вероятно, тъй като правителството готви палиативни мерки, по-нататък ние ще се опитаме да съберем подписка за референдум за замените.

– Как точно ще става връщането на земите на държавата?

– Законопроектът предлага да го направи областната управа като администрация, която ще извърши тези неща. Те са описани юридически и технически как трябва да стават. Вероятно ще има обжалвания в Страсбург. Ще има може би такива проблеми с хора, които ще водят дела. Но трябва да си зададем въпроса какво от това след като това е единственият начин да върнем заграбеното национално богатство, защото сега се предлагат някакви методи от типа – някои да доплащали, за да не плащала държавата. Това първо не е възможно да стане. Защото тези хора няма да искат да доплащат и не могат да доплащат. Те са взели камчийски пясъци за 13 ст. кв. метър – дюни и пясъчен плаж, като са го трансформирали като пасище 10-та категория и затова са постигнали толкова ниска оценка. Умишлено всичко е скалъпено с участието на оценители, а след това са продали част от тези земи на цена 180 евро кв. метър. Направете си сметка за какво става въпрос – 3600 ст. срещу 13 ст. Това е най-драстичното съотношение. Тези 6,2 млрд. лв. са само по Черноморието. Ние не сме сметнали големите замени, които Христо Ковачки е извършил в Рила и Кирил и Асенов и СТЦ “Перелик” АД са извършили в Родопите. Те не са оценени.

– Като казвате, че този процес е започнал през 2000 г., очевидно тогава хората не са знаели какво точно се върши и всичко е ставало тихо и тайно. Така ли е?

– Мога да ви покажа 78 публикации в национални медии без да броя интернет медиите, които са излезли само от „Зелени Балкани” за замените от 2003 г. насам. Могат да ви покажа писмо от 2004 г. до президента Първанов да свика комитета по национална сигурност, тъй като това засяга точно националната сигурност на страната.

– Защо никой не ви е чул тогава, как си го обяснявате?

– Защото няма човек, който да е близък до властта и да не е заменил земя, в това число и журналисти. Например журналистката Валя Ахчиева е заменила 150 дка на Витоша, да не говорим за известни социолози и политолози. Гриша Ганчев е заменил над 1000 дка, Тодор Батков – над 1000 дка, Димитър Борисов, собственикът на почистващата фирма „Титан” – над 1000 дка, Красимир Гергов и т.н., Николай Банев и т.н. Замените могат да се оценят като най-голямото престъпление в цялата национална история на България и най-голямото засягане на национални интереси, след сключването на Ньойския договор. Представете си само край морето – площ от 11 000 футболни стадиона, не каква да е, а най-красивата площ – до вчера държавна, днес е на олигарси и на някои офшорки, които са на Вирджинските острови, т.е. те вече не са българска територия. Жителите на община Долни чифлик, на най-хубавото крайбрежие на Камчийски пясъци, не могат да излязат на морето, защото цялата ивица от 20 км е станала частна.

– Вие третирате това като престъпление или както Европейската комисия – като непозволена държавна помощ?

– Всеки си измисля разни прилагателни съобразно неговите административни и законови документи и директиви, които не винаги са разбираеми за нацията и не са толкова важни. Това е точно такова престъпление, каквото е и Ньойският договор, само че е много по-брутално. Това е много по-голямо престъпление, което е заплаха за националната сигурност – нещо, равно на тероризма, но с много по-големи последствия. Една комисионна за извършване замяна на един имот, аз съм чувал, че е около 38 млн. лв., дадени на политическата сила, за да я извърши. В момента правителството говори много смело за замените, обаче не казва за истинските замени. Едва преди дни трябваше да бъде провокиран техен депутат, за да може той да води журналистите на обиколка по големите замени.

– Има ли политическа сила, която да не е замесена със замени от държавния фонд?

– Ние миналата година основахме в сградата на парламента Кампания „Обща кауза”, към която се присъединиха само десет депутати, сред които Иван Сотиров и Минчо Христов. Беше пусната подписка и ако 60 души се бяха подписали, Конституционният съд щеше да отмени замените, обаче от целия парламент се подписаха само 14 депутати. Натискът на олигархията си личи и в сегашния парламент, тъй като сегашното Народното събрание не говори за истинските мащаби на проблема и това е много притеснително.

– Замените у нас съществуват ли по същия начин в някоя друга европейски държава?

– Предоставянето на най-добрата територия на частни фондове – на практика безвъзмездно, не съществува никъде по света, не само в Европейския съюз. Дори в Латинска Америка не съществува. Нямало го е дори, когато България е била под турска власт – султанът не си е позволявал да предоставя толкова огромни територии. Оземляване в такива мащаби на такива територии никъде в света го няма. Мисля, че в Колумбия се дават земи на близки до властта олигарси подобни големи територии, но се дават на концесия за 20 или за 50 години. Те не се дават с нотариален акт, а тук направо се подаряват. Тук направо са подарени всички хубави ландшафти и курорти по Черноморието и планините.

– Т.е., тук говорим за световен прецедент?

– Това е световен прецедент, като майсторски са отклонени медиите в продължение на 6 години, защото големите заменки бяха извършени 2004 г., а по-малките още през 2002 г. Нихат Кабил започна първи да заменя земи. Тогава бяха измислени тези механизми.

Галина ДИМОВА, Агенция Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.