Узбек от Гуантанамо разбуни Латвия

Сергей Балмасов

Плакат на документалния филм „Пътят към Гуантанамо“

В Латвия се разгаря голям скандал във връзка с решението на властите да предоставят постоянно местожителство на бивш затворник от центъра за задържане в базата на САЩ в Гуантанамо. Поводът за тази стъпка бе, че президентът на САЩ Барак Обама изпълнява предизборните си обещания да освободи хората, пленени от американските войски в Афганистан като заподозрени в тероризъм и обречени да страдат зад решетките на острова. Предвидено е тези, чиято вина не е доказана, да бъдат пратени извън пределите на САЩ. И Латвия е сред държавите, склонили да приемат затворници от Гуантанамо.

Тук говорим за първия от тези арестанти, за който бе съобщено. Засега наистина подробностите са твърде малко. Става дума за 40-годишен узбек, задържан преди време от американците на границата между Афганистан и Пакистан. Предстои му да получи разрешение за пребиваване в Латвия, след което ще може да претендира за гражданство. Дотогава ще живее с всички удобства в апартамент, нает с американски пари. И под надзора на полицията, както информира на сайта си „Вашингтон пост“. Изданието помести и пълен списък на затворниците в Гуантанамо. Всички останали данни за тях са засекретени.

Латвийските власти вече са подложени на критики. Депутатът в Сейма Борис Цилевич от съюза „Център на съгласието“, член на парламентарната комисия по обществените въпроси и човешките права, например заяви: „Това бе сделка. Каква е стойността й, не знае никой, но правителството ни явно не е склонило да приеме тоя човек заради черните му очи.“

Властите обаче отхвърлят подобни обвинения. Шефът на пресслужбата на външното министерство Ретс Плесумс заяви: „Не че приемаме този човек и ще искаме нещо в замяна от САЩ, сделката не е такава. Това е стъпка на солидарност с наш стратегически партньор, жест на добра воля от наша страна.“

В тази връзка мнозина в Латвия се страхуват, че терористите, чиито другари са били въдворени на принудително местожителство, ще организират за отмъщение протести в тази страна. Представители на латвийското вътрешно министерство обаче уверяват, че няма причини за тревога. Подкрепи ги и външното ведомство. Както заяви Плесумс, „този човек спада към най-безопасната, трета група затворници, той е безопасен за обществото, един вид е най-най-безопасният затворник“.

Не бе посочено обаче нищо, което да потвърди тази „безопасност“. Латвийските власти не се притесняват и от факта, че узбекът, задържан от американците, незнайно защо се е озовал на територия, контролирана от талибаните. Обсъжда се и друго нещо, което буди силно безпокойство: уж безобиден, човекът при все това е бил държан в затвора Гуантанамо над пет години.

Мнозина критикуват официална Рига, загдето все още е послушна на Америка. Те напомнят, че Латвия е участвала във всички американски военни кампании от последните години – от Косово до Афганистан и Ирак. Споменатият вече Борис Цилевич твърди, че „Латвия трудно би могла да откаже“ предложението да бъде заселен в страната бивш затворник от Гуантанамо.

„Защото Латвия за жалост взе участие във войната в Афганистан и в Ирак, тъй че сега носи отговорност за последиците от нея. Та нали САЩ нарушиха най-грубо всички човешки права по време на тази война срещу терора“, пояснява депутатът.
Днес в Афганистан служат 170 латвийски военни. По време на участието си в местните конфликти контингентът е понесъл загуби – неколцина убити. Не се разбра впрочем в страната да е имало кой знае какви протести по този повод. Знаем, че латвийската армия е професионална и набира доброволци, които с радост заминават където и да било, само и само да припечелят нещо.

Това обаче изяжда немалка част от бюджета на страната, изправена на ръба на дефолта. И въпреки че на общия фон приносът на Латвия за тези военни кампании не е голям, през последните 10 години военните й разходи са нараснали шест пъти – един от най-високите показатели в света. Активното участие в програмата на Барак Обама, целяща да го отърве от Гуантанамо и тамошните затворници, осигурява на Латвия възможността да демонстрира лоялност към Съединените щати. И ако нейното усърдие получи от тях достойна оценка, току-виж, че подхвърлят на страната и нещичко в икономически план.

„Всичко опира до това, че в Латвия все още управлява правителство от старата епоха. То не върви в крак с времето, мисли със старите категории и се подмилква на САЩ“, коментира пред Правда.ру Михаил Александров, завеждащ балтийския сектор в Института за страните от ОНД и Балтика. Латвия „иска да им помогне, но в какво? Да намерят изход от деликатната ситуация около Гуантанамо. Ще напомня, че мнозина от държаните там са били пленени в нарушение на всички възможни норми. Заради което правозащитниците заляха САЩ с мощна вълна от критики. А днешното латвийско правителство се опитва да подпомогне Америка да се измъкне от положението“, изтъква експертът.

„В балтийските държави впрочем вече се очертава нова тенденция. Както знаем, в съседна Литва дойдоха на власт други политически сили. И нейният президент Далия Грибаускайте съдейства за разследването на друга тъмна история, свързана с балтийските държави – за тайните затвори на ЦРУ, каквито може да е имало там“, посочва руският аналитик. „Не изключвам, че латвийската опозиция ще се възползва от последния скандал, за да нанесе удар срещу политическите си противници, сегашните управляващи. Пък и позициите им днес видимо са отслабнали“, обобщи политологът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.