Кметът на Царево се отказва от незаконния строеж край Варвара. Две решения на съда го делят от събаряне

Комплексът на фирма „Краш 2000“ край с. Варвара, май 2009 г. Снимки: e-vestnik

В e-vestnik получихме информация, че инвеститорите от фирма „Краш“, които построиха незаконен хотелски комплекс на територията на Природен парк Странджа край с. Варвара, се готвят да го довършат светкавично, щом почне затоплянето на времето през февруари.

И, о чудо, в търсене на потвърждение на тази информация, установихме, че кметът на община Царево Петко Арнаудов, който беше един от основните защитници на проекта, се е отказал от него. Не е за вярване, но той каза пред e-vestnik: „Не ми се говори повече по този случай. Обектът си има собственици. Община Царево няма нищо общо с тях и проекта им. Аз лично също нямам отношение към този обект в момента“.
Какво става, все пак? Ще се строи ли, или не? Според досегашните решения на съда, комплексът трябва да бъде съборен.
През 2010 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да издаде заповед за разрушаване на хотелския комплекс „Златна перла“ (завършен в груб строеж). И всички разходи по събарянето да са за сметка на инвеститора, а след това фирмата да рекултивира терена по Закона за опазването на земеделските земи. Тази развръзка се очаква още от 2006 г., но случаят се точи по съдилищата вече четвърта година.В началото на 2009 г. петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) се произнесе с 10 решения, които потвърдиха, че комплексът е изграден незаконно. Трябваше да последва събаряне. Но вместо заповед за разрушаване, началникът на ДНСК излезе със становище, че заличаването на комплекса било „нецелесъобразно“. В това време беше одобрен нов Общ устройстван план (ОУП) на Община Царево, според който комплексът на „Краш 2000“ попада в територия, предвидена за урбанизация, а не в Природен парк „Странджа“. Нито становището на шефа на ДНСК, нито новия ОУП на Царево обаче променят или имат отношение към факта, че строежът на „Краш 2000“ е незаконен. В поредица от публикации e-vestnik вече описа „фокусите“, с които фирмата се опита да узакони комплекса си по време на предишното правителство.

5 май 2009 г. Строежът на фирма „Краш 2000“ е ограден и се охранява. Оказва се, че с незаконни документи в България може да се построи цял хотелски комплекс. Снимки: e-vestnik

Най-после законният и закономерен финал на сагата се задава, след като Върховният административен съд отхвърли (без право на обжалване) 8 от 10-те молби на „Краш 2000“, с които се искаше ВАС да отмени решенията от 2009 година. Остава да бъдат отхвърлени още 2 молби, за да се задейства процедурата по събаряне на комплекса. Фирмата засипва с нови молби съда, след всяко негово решение, но вече е изчерпала възможностите да оспорва.
Директорът на Природен парк „Странджа“ Стефан Златаров се надява този път справедливостта да възтържествува: „След като случаят се влачи 4 години, най-накрая е време строежът да бъде съборен, а теренът – рекултивиран, за да се даде пример, че в България законите се спазват. Това ще послужи като урок на всички „инвеститори“, които се готвят да строят без редовни документи.

Проблемът не е, че комплексът „Златна перла“ не се вписва в ландшафта – сградите не са високи, не са небостъргачи, но самото строителство изначално е незаконно. А в България не може да се узаконяват незаконни строежи със задна дата. Надявам се най-после да се стигне до успешно разрешение на случая“. Според Златаров, с всички жалби досега „Краш 2000“ са се опитвали да спечелят време, в което да се измисли начин незаконният строеж да бъде завършен и узаконен.
E-vestnik предложи да се съберат доброволци за разрушаване на строежа, изпрати въпроси на ДНСК как ще се процедира след като ВАС отхвърли и последните 2 молби на „Краш 2000“ и следи развитието на случая.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.