Еврото поставя Гърция пред дилема

Катрин Хопкинс

Ще напусне ли Гърция еврозоната?

Говорител на Европейската комисия определи тази възможност като „напълно нереалистична“. Главният икономист на Европейската централна банка Юрген Щарк каза пред германско списание, че идеята е „немислима“, а гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че „няма шанс“ това да се случи. Това обаче не попречи на пазарите да спекулират.

Излизането й ще облагодетелства ли останалите страни-членки?

Не. Ако Гърция наистина излезе от еврозоната, еврото вероятно ще бъде отслабено още повече заради срива в доверието в проекта на единната валута и ескалирането на опасенията от ефект на доминото. Държавите-членки на еврозоната едва ли ще позволят това да се случи.

Как ще стане излизането от еврозоната?

Това е неизследвана територия. В договорите като тези от Маастрихт и Лисабон няма клауза за напускане, тъй като се предполага, че членството в Европейския валутен съюз е неотменимо – макар че на практика държавите-членки могат да откажат да транспонират договорите в законодателството си. В публикуван наскоро документ на ЕЦБ се посочва, че възстановяването на старата валута на държава-членка „неизменно би породило значителни рискове и трудности и би довело до съществени правни усложнения“. Гръцкото правителство ще трябва да реши какво да прави с милионите гръцки семейства и предприятия с ипотеки и заеми в евро. Той ще трябва също така да изтегли от обращение евробанкнотите и да ги обмени в нови драхми.

Кой ще вземе решението?

Малко е вероятно Европейският съюз да изхвърли Гърция, но самата Гърция може да реши да напусне, ако вече не е в състояние да преглътне драконовското орязване на разходите, което е принудена да направи, за да постави бюджетния си дефицит под контрол.

Ще се подобри ли ситуацията за Гърция?

Драхмата вероятно ще отчете спад спрямо еврото и другите световни валути, което може да повиши конкурентоспособността на гръцкия износ, и без германското правителство или МВФ да му дишат във врата, правителството може да запази разходите за социалната сфера, вместо да поема риска от стачки и бунтове с тежки последици. Но ако резултатът е дефолт по дълговете на Гърция, това може да лиши правителството от възможността да вземе заеми от международните финансови пазари за години напред.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.