Северна Корея: Поздрави от ядрената държава!

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Настъпи Годината на тигъра според лунния календар. В Северна Корея това бе прелюдия за чествания във връзка с рождения ден на държавния лидер Ким Чен-ир. Според новините от Пхенян, жителите на КНДР, получили четири почивни дни накуп, са пожелали на висшия си ръководител крепко здраве през новата година и плавно са преминали към тържествата по повод 68-ата годишнина от рождението му. „Под ръководството на любимия пълководец, намерила опора в армията, нашата република изцяло се прояви в политически и военен план като мощна държава и сред засилените бесни интриги на империалистите положи основи за превръщането си в страна с мощна икономика“, писа вчера централното партийно издание „Нодон синмун“.

По данни на вестника, за създаването на такава основа е съдействало изстрелването на многостепенна ракета със сателит, демонстрирало през 2009 г. ракетните технологии на страната, и опитът с ядрено оръжие, което според Северна Корея е гаранция срещу агресия от страна на САЩ. След Корейската война от 1950-1953 г. бе подписано само споразумение за примирие и днес севернокорейците настояват да бъде сключен мирен договор с Щатите, за да се чувстват в пълна сигурност. Както личи от публикувани тези дни снимки, правени в Пхенян, севернокорейската столица е украсена с лозунги, закрепени по стълбовете за улично осветление: „Поздрави от ядрената държава!“ Какво се приветства всъщност? Докато по-рано всички северокорейци бяха ориентирани отгоре постоянно да се готвят за агресия отвън и подлагани на сурово военно обучение по многобройни сборове и маневри, сега всички усилия са насочени към постигане на икономически растеж, главно с цел да се повиши народното благосъстояние. Тук наблюдателите виждат основната разлика между днешната атмосфера в КНДР и тази от миналите години, при все че никой не е отменил политиката „армията преди всичко“, известна с корейското й наименование „сонгун“.

С надеждата да сложи край на инфлацията и непредизвестените поскъпвания севернокорейските власти деноминираха в края на миналата година местната валута и пуснаха нови пари, които за една седмица размениха срещу старите в съотношение 1 към 100. Същевременно забраниха обращението на чужда валута и ограничиха пазарната търговия. Мерките за укрепване на социалистическата икономическа система удариха предимно частните търговци. От 2002 г. в страната действаха пазари за хранителни и други стоки, наподобяващи тези в Русия; те се бяха превърнали в единствен поминък за мнозина жители на КНДР, незаети в държавния сектор.

Според съобщения в чуждестрания печат, които надали може да бъдат проверени, паричната реформа е предизвикала вълна от недоволство в Северна Корея. При всяко положение, в момента там отново се пазарува с валута, открити са обменни бюра, а на пазарите се търгува също като преди. Трудно е засега да предвидим дали това ще продължи, тъй като официално никой не се е отказвал от основната цел на корейския социализъм – да обобществи цялата собственост в страната.

Както и да стоят нещата, в навечерието на Новата година и рождения ден на Ким Чен-ир бе необходимо обстановката в Северна Корея да стане празнична. Според установена вече традиция, по случай рождения ден на държавния лидер в КНДР бяха открити изложби на специален вид бегония – голямо червено цвете, наречено „кимченирия“. Печатът в Пхенян съобщи, че всички деца в страната са получили подаръци от името на Ким Чен-ир – най-вече бисквити и бонбони. За отдалечените райони се предвиждат доставки с хеликоптери. Най-големият ресторант в Пхенян – „Онюгван“, е приготвил за клиентите си супи и деликатесни гозби от костенурчи сърца и яйца, а също и ястия от „кралски жаби“.

В подножието на северната планина Пектусан, свещена за корейците, за пръв път е организиран фестивал на ледените скулптури. Според историографията на КНДР, Ким Чен-ир е роден именно в тайгата по склоновете на Пектусан, макар че по други данни рожденото му място е в бившия Съветски съюз, където в началото на 40-те живял и дори бил зачислен в Червената армия баща му Ким Ир-сен.

Официалната версия на Пхенян гласи, че по това време Ким Ир-сен е командвал антияпонските партизански отряди в битките за освобождението на Корея. Сега в полите на Пектусан има къщичка, напомняща тази на Петър Първи в село Коломенское, и северокорейците са убедени, че тъкмо там е проплакал за пръв път днешният пълководец Ким Чен-ир. Щом наближи рожденият му ден, там започват да се точат нескончаеми потоци от поклонници – студенти и войници, дошли да засвидетелстват верността си към вожда.

След кончината на баща си Ким Ир-сен през 1994 г. Ким Чен-ир наследи властта в страната, за да не допусне там повторение на станалото в Съветския съюз и Китай, отклонили се от предишната революционна линия. Според теорията на „кимирсенизма“, революцията не приключва през времето на един човешки живот, а продължава и се предава на следващите поколения, докато не победи в световен мащаб. Още не е ясно дали Ким Чен-ир ще остави наследник революционер, тъй като севернокорейският печат още не е споменал нищо по въпроса. Нито пък са били публикувани официални данни има ли той изобщо жена и деца.

Същевременно е доста широко известно, че най-големият му син Ким Чен-нам живее и върти бизнес в Макао, без да се меси в политиката. Казват, че лидерът на КНДР имал още двама синове, и според южнокорейски наблюдатели най-малкият, Ким Чeн-ун, е най-вероятно да стане приемник на Ким Чен-ир. Това обаче са само догадки, докато централният печат, включително „Нодон синмун“, не го напише макар и заобиколно. А за момента печатният орган на ЦК на Корейската трудова партия издига нейния генерален секретар и председател на Националния комитет на отбраната Ким Чен-ир до положението на „Слънце“.

„Наричат другаря Ким Чен-ир Слънце в небето, тъй че пред Корея, озарена със слънчева светлина, се очертава ясно и светло бъдеще“, изтъква „Нодон синмун“. Досега в КНДР бе известен като „празник на Слънцето“ рожденият ден на Ким Ир-сен, който се очаква да бъде честван в страната на 15 април. Като ръководител на Северна Корея Ким Чен-ир постоянно прави посещения в заводи, военни подразделения, животновъдни ферми, командва и военни учения. Телевизията и вестниците, доста малко на брой, разпространяват сред народа общите му програмни указания, насочени към подобряване на живота в страната. И до ден-днешен обаче там все още не успяват да претворят в живо дело завета на баща му Ким Ир-сен – всеки кореец „да живее в къща с керемиден покрив, да носи копринени одежди и всеки ден да яде месна супа с бял ориз“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.