Вестниците и президентът се заБатачиха предизборно

Ако някой е виждал заглавията във вестниците в последните два дни сигурно е помислил, че България влиза във война с Турция и Европейския съюз едновременно.
Пръв гръмна „24 часа”: „Нямало баташко клане”. В София щял да се състои семинар по германски проект, на който учени да доказват, че Баташкото клане е преувеличено.
На другия ден „Труд” доразви истерично темата с едно баташко интервю на Валерия Велева, в което тя се опитва да набие по телефона някаква изкуствоведка. А Божидар Димитров, направо обяви пред „Телеграф”, че всичко било платено от Турция.
Волен Сидеров поиска закон, който да наказва със затвор хората, които отричат турския геноцид над българите. Президентът Първанов даде равнис по Волен и разпространи съобщение, че проектът на германския университет е „остра провокация към националната ни история и памет”, и „ще срещне отрицание от цялото българско общество”.
Реакцията на вестниците, президента и др. е толкова параноична, че няма начин да не е свързана с изборите. Какво по-хубаво за популистите преди изборите за европарламент от един скандал, че германци с помощта на Турция посягат към „националната ни памет”. Направо прилича на реконтрадезинформация в стила на спецовете от ДС.
От друга страна истерията във вестниците издава национални комплекси. Някой казва – Баташкото клане е преувеличено, тук в хор започват да крещят: „Неее, клали са нииии!”. Толкова остро реагират само македонците, като им кажеш, че Самуил е български цар и Александър Македонски е грък.
Добре, де. Клали са ни. И какво? Никой няма право да говори по този въпрос ли? Българинът използва изрази: „какъв батак”, „работата се забатачи”, но не дава да се коментира как историческите факти се интерпретират.
Както се оказва, проектът въобще не е това, което пишат вестниците. Той разглежда как т. нар. Баташко клане е изобразено в картини и описано в съчиненията, как е интерпретирана историята. Авторите на проекта изрично повтарят пред медиите, че не отричат историческия факт, а разглеждат художествените му хиперболизация. Вестниците обаче пишат, че се пренаписва историята и т. н., учени щели да ни обяснят, че Баташкото клане било мит.
Иди после доказвай, че нямаш сестра.
А може би цялата истерия наистина е добре режисирана предизборно?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.