Цитат в десетката: Операция „Плод и зеленчук“

Колаж: Черна станция

По всичко изглежда, титаничната борба на Б.Б. с миналото му няма да спре до Алексей Петров. От тук насетне следва да се установи, кой пусна Трактора в службите и с чия протекция „ора“ необезпокояван толкова години.

Списъкът на патроните едва ли се изчерпва с едно-два имена, но пък е ясно кой управляваше НСС преди 10 г. Същият този одиозен ген. Атанасов, превантивно разтръби из медиите, че не бил имал думата за внедряването на Петров. Странно. Кой, ако не директорът контролира работата със сътрудниците? Само по себе си едно подобно признание също би трябвало да доведе до разследване. Така или иначе , според закона, отговорност за кадрилите по онова време трябва да носи Атанас Атанасов. Генералът обаче добре си „постла“ пред Бойко Борисов, за което се очаква да бъде възнаграден със спокойствие.

За целта изкараха позагубилия се от общественото внимание Никола Филчев от безметежното му кукуване. Бившият главен прокурор, чието съзнание от доста време шизоидно блуждае из някакъв „плод и зеленчук“, е перфектния бушон. Връзката с Алексей Петров е безспорна, приписват му се (не без основание) няколко тежки престъпления, като е твърде възможно да са изровили нещо и за него при обиска в подземията на басейна „Спартак“. И най-вече, Филчев е един психично болен човек. Този му проблем, макар и очевиден, бе дълго премълчаван, а накрая замазан и прикрит с активното мероприятие „фалшива епикриза“. След като пуснатата в публичното пространство епикриза е фалшива, то фалшиви са и съмненията относно менталното му здраве. Да, ама не. А се е разприказвал, а са извадили не една, а десет епикризи, коя от коя по-автентични. После ще ни обяснят, че си бил добре човека навремето, годен и за прокурор, и за посланик, ама напоследък луднал и не го бива да свидетелства. Тъй де, няма как да оневиниш главния прокурор на републиката поради невменяемост. Инак би следвало да се потърси отговорност и на онези, дето са сложили невменяем да оглави прокуратурата.

Сега от ДСБ искат да ни внушат, че Филчев е имал властта и смелостта да назначава хора в службите без санкцията на Атанас Атанасов и Костов. Това е абсурд и проява на наглост. Филчев е за затвора, но от ДСБ са последните, които могат да кажат нещо срещу него, защото тяхното лоби в лицето на Соколов, Катя Михайлова, Иван Григоров, Гоцев и лично Иван Костов го направиха главен прокурор и отгледаха това чудовище.

Всъщност, чрез Никола Филчев, организираната престъпност осъществи така мечтаната от политиците приемственост във властта. Възходът му започна при „сините“, след кратка турбуленция продължи при „жълтите“ и финишира плавно на посланическа позиция под крилото на президента Първанов. Последната роля, предвидена за бившия главен прокурор, е на универсален гръмоотвод, единствен и пръв закрилник на Алексей Петров, глава на „октопода“ и венец на на гръмотевичната акция срещу мафията. Костов, Атанасов и Първанов – спокойни, старателно прикрити зад репичките и марулите на Филчевия „плод и зеленчук“. Сценарият е написан, всички са заели местата си.

Камера? Работи. Клапа? Готово. Снимаме!

Виж още текстове в блога Черна станция

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.