Поредна експертиза ще оправдава полицаи, убили човек. Остана ли нещо за изследване от Чората?

Може ли да се прави медицинска експертиза за убит човек години след убийството? Може, ако става дума да се измъкнат едни ченгета от затвора.

Военноапелативният съд назначи нова медицинска експертиза за убийството на Ангел Димитров – Чората. Делото ще се гледа при закрити врати през април. То продължава вече години и очевидно ще продължи до пълната победа на подсъдимите в съда.

Защо са тия експертизи? Нужно е да се напомни, че първоначалното заключение на лекарите е, че въпросният потърпевш Чората е умрял от кардиогенен шок. Все едно е слънчасал посред нощ. Това е заключение на доктор, разгледал трупа на човек, покрит със синини от удари. След това при повторна експертиза светилото на съдебната медицина проф. Раданов каза, че човекът е умрял от зверски побой. Но после професор Раданов странно се самоуби.

А оттогава от трупа на Чората кой знае какво е останало, правени са му експертизи още 2-3 пъти. Сега пак.

Ама какво има да се изследва тялото още? Умрял ли е той в ръцете им – умрял е. Е каква още експертиза? Да докажат, че е бил извънземен и азотът във въздуха го е задушил?

Колкото пъти се повдигне отново този случай, ченгетата във форумите в Интернет почват да пишат и да прилагат справки, че Чората бил сутеньор, престъпник и т. н.
Може и да е бил. Но полицайчетата не са го доказали. Просто са го „срещнали“ на улицата и той умрял. Ако смятат, че държавата трябва да им даде правото да убиват по подозрение и атнипатии, лъжат се. На такива – в затвора им е мястото.

И от решението на съда зависи дали полицаите занапред ще убиват хора по този начин или ще спазват закона.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.