„Мосад“ ли уби шефа на „Хамас“ в Дубай?

Заподозрените за убийството на лидера на „Хамас“. Снимка: АП/БТА

Британските вестници публикуват нови разкрития около убийството на Махмуд ал Мабхух, лидер на „Хамас“, в Дубай миналия месец, за което се твърди, че е дело на израелските тайни служби „Мосад“. Дубайската полиция обяви за международно издирване 11 души, заподозрени за убийството, които влезли в емирството с европейски паспорти, сред които шестима с британски паспорти, трима с ирландски и по един с паспорти от Франция и Германия.

Паспортни данни на британци са били откраднати от „наказателния взвод на Мосад“, пише на първа страница „Таймс“. Британските власти са започнали собствено разследване на случая. Министерството на външните работи потвърди, че самоличността на шестима членове на ударния екип от 11 души е тази на действително съществуващи британски граждани, живеещи в Израел, но смятат, че паспортите са били фалшифицирани. Според тях има вероятност данните да са били копирани от оригиналите в хотел или имиграционна служба, докато собствениците им пътували.

Имената, номерата и датите на раждане на фалшивите паспорти съвпадат с оригиналите, но снимките и подписите се различават, пише вестникът. Изданието цитира един от британските граждани, чието име е замесено в дубайския случай – Мелвин Адам Майлдинър, британски евреин, който имигрирал в Израел през 2001 година. „Ядосан съм, разстроен съм и съм уплашен“, казва Майлдинър от дома си в Бейт Шемеш близо до Ерусалим. Очевидно той бе изумен да открие името си в списъка със заподозрените убийци, отбелязва „Таймс“. Вестникът припомня, че израелските тайни служби „Мосад“ са използвали в миналото фалшифицирани и откраднати паспорти на граждани на няколко приятелски страни, за да извършват удари, сред които и неуспешния опит за убийство на лидера на Хамас шейх Халед Мешал през 1997 г., когато са били използвани фалшиви канадски паспорти.

В отделна статия „Таймс“ сочи лицето с френски паспорт като „мозъка“ на операцията. Питър Елвинджър последен от екипа пристигнал в Дубай и напуснал града с полет около час преди убийството. От видеоматериалите, публикувани от дубайската полиция, става ясно, че Мабхух е бил следен през целия ден от убийците си, които имали богата маскировка, като фалшиви бради и перуки. Те се редували по двойки да го наблюдават при пристигането му в хотела, като двама със спортно облекло и тенис ракети се качили заедно с него в асансьора, за да разберат номера на стаята му. Друг член на екипа се настанил в отсрещната стая, а пет часа по-късно Мабхух бил открит мъртъв. Според дубайската полиция той бил задушен, но „Хамас“ твърди, че е убит с ток. Според други информации той бил отровен. Смята се, че четирима души са извършили убийството, а останалите пет са планирали операцията и са следели обстановката, пише „Таймс“.

Има няколко души, които може да са искали смъртта на Мабхух, предполага „Таймс“. Влиянието на Иран вдъхва страхопочитание не само у Запада, но и у сунитските арабски държави, които виждат в Техеран предизвикателство за регионалното им влияние и стимул за шиитските им малцинства. Западът смята „Хамас“ за терористична организация и се опитва да подреже крилата на Иран по света. Най-очевидният заподозрян в подобен случай обаче е Израел, не просто защото иска да смаже „Хамас“ и смята Иран за заплаха за съществуването си, но и по редица оперативни причини. На първо място това е професионализмът на извършителите, отбелязва британското издание.

„Убийците в Дубай са откраднали самоличността на британски граждани“ пише „Гардиън“. Поне петима от шестимата британци, чиято самоличност е открадната, живеят в Израел и всички отричат да са замесени. Ирландия обяви, че тримата ирландски граждани, посочени от полицията в Дубай като заподозрени, не съществуват. Германското правителство съобщи, че паспортният номер на единствения заподозрян германец не е цял или е грешен, а властите в Париж отказаха да коментират автентичността на френския паспорт, използван от един от убийците. Убийството може да предизвика дипломатически спор между Израел и Великобритания и другите три европейски страни Ирландия, Германия и Франция.

Мабхух е един от основателите на военното крило на „Хамас“ и е издирван от Израел за ролята си в отвличането и убийството през 1989 г. на двама израелски войници в отпуск. Участието му в операцията бе признато от „Хамас“ миналия месец, припомня „Гардиън“. „Белези на класическа израелска операция“ извежда в заглавие „Индипендънт“. „Дейли телеграф“ помества снимка към статията си за убийството, на която се вижда как единствената жена в ударния екип се усмихва широко на камера в коридор в хотела по време на убийството. „Усмихващ се убиец и мистерия около фалшивите паспорти“ е заглавието на материала.Това е пропагандна война, пише Робърт Фиск в статия в „Индипендънт“. Който и да е убил служителя на „Хамас“ в Дубай, да си говорим честно, е част от старата, мръсна война между израелци и палестинци, в която те избиват противниците си от тайните служби в продължение на десетилетия, отбелязва авторът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.