Учи се да караш ски, за да се интегрираш в Австрия

Мохамед, Джулия и Атакан, и стотици други деца на имигранти се учат да карат ски всяка зима на писта във Виена, на организирани от столичната управа курсове. Така властите искат да помогнат за интегрирането им в алпийската република, където пързалянето е част от националната идентичност. Две трети от учениците на 9-10 години от училище в квартала с многобройно чуждестранно население в Десети район на столицата дойдоха да се учат на зимни спортове в средата на февруари, на 15 минути от крайната спирка на четвърта линия на метрото, на Хохе Ванд Визе.

„Със ските, децата откриват елемент от австрийската идентичност“, изтъква говорител на кметството във Виена. Този масов спорт, практикуван от половината от 8,3 милиона жители, изразява един аспект от отношението на австрийците към територията им, 60 процента от която е покрита с планини. Хълмът, който тази зима е покрит от дебел слой сняг, подобно на цялата столица, бе превърнат през 60-те години в миниатюрен ски курорт, сгушен в гората, с механичен лифт и 400-метрова синя писта с денивелация от 100 метра. Това е достатъчно, за да започнеш да вървиш по стъпките на Херман Майер, неколкократен олимпийски медалист и световен шампион по слалом и спускане, на когото мнозина от учениците, дошли от бивша Югославия и Турция, не знаят името. „Познавам малко повече футболистите“, признава Армин, нахлупил аленочервена шапка, докато се качва по хълма.

„Австрийците“ гледат състезанията по телевизията, но другите не се интересуват много. Трима ученици мислеха, че караме ски с обувките, с които ходим в града“, уточнява Микаела Айзенбок, една от двете преподавателки, придружаващи класа този ден. С тази дейност на открито „целим да премахнем недоверието“, уверява друга преподавателка, Микаела Хотови. Същата цел се преследва и когато „ги водим в музея на модерното изкуство“, добавя тя.

Финансовата пречка също е премахната: ски обучението струва на ден пет евро, включително наемането на оборудване, благодарение на подкрепата на австрийската ски федерация, сдружението на природолюбителите и на фирма производител на спортна екипировка. След като преодолеят първите си колебания, децата добиват кураж и инструкторът Карл Фехрер е щастлив да ги „научи да се движат естествено в средата си“. Но отвъд символичното измерение на интегрирането на тези малки виенски имигранти към „скиорската нация“, пораждането на нова страст у тях има по-широки последици.

Новите поколения австрийци са по-малко запознати с пистите отколкото родителите им. Езиковите курсове в други страни изместват все повече учебните занятия в снега по време на училищните екскурзии, когато мнозина деца, идващи от бедни семейства, откриват радостта от пързалянето. Туристически и спортни представители се безпокоят за работните места свързани със зимната активност и за падането на нивото на червено-бяло-червения екип, „Вундертийм“ в международните състезания, на фона на започналите зимни олимпийски игри във Ванкувър.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.